Prie visų šių technologijų augimo prisideda ir Lietuvoje įkurti startuoliai. „Sunrise Tech Park“ duomenimis, Vilniuje veikia bent 60 registruotų žaliųjų technologijų įmonių, o jose dirba daugiau nei 2 200 darbuotojų. Šie startuoliai praėjusiais metais sugeneravo beveik 500 mln. eurų siekiančią apyvartą, rašoma pranešime spaudai.

Siūlo įvairius sprendimus


Vilniuje tarp šimtų veikiančių aukštųjų technologijų įmonių savo vietą atrado ir tos, kurios kuria produktus skirtus žemės planetos išsaugojimui. Tai gali būti elektromobilių įkrovimui skirtos stotelės, saulės jėgainėms projektuoti skirta programinė įranga, elektriniai autobusai ar internetinė panaudotų mašinos dalių pardavimo platforma. Tokios įmonės kaip „Vinted“, „PVCase“ ar „Ovoko“ į savo įmones pritraukia ne tik jaunus specialistus, bet ir sukuria papildomą naudą valstybei. Pasak „Sunrise Tech Park“ vadovės Laimos Balčiūnės, Lietuvos verslai siūlo įvairiausius sprendimus.

„Lietuvoje skaičiuojame apie 60 „Clean Tech“ įmonių, tad ir sprendimų turime pačių įvairiausių. Transporto sektoriuje turime iniciatyvų, kurios apima nuo elektromobilių baterijų gamintojų iki autonominio vandens katamarano. Žaliojoje energetikoje taip pat turime nuo saulės elektrinių projektavimo sprendimų, iki specialių energijos kaupimo ir saugojimo įrenginių. Kalbant apie išteklių sektorių, turime įmonių, kurios siūlo tvarius kasdienius sprendimus visuomenei ar koncentruojasi į tam tikrų užterštų vietovių valymą inovatyviais ir tvariais metodais. Ir tai tik keletas pavyzdžių kokiais būdais yra daroma teigiama įtaka aplinkai, ekonomikai ir visuomenei“, – pažymi ji.

Lietuva – besivejančių vaidmenyje


Nors lietuvių švariųjų technologijų verslai žinomi ir vertinami pasaulyje, pasak specialistės lyginant su kitomis šalimis, šioje srityje vis dar kiek atsiliekame nuo Vakarų Europos.

„Lyginant Lietuvą su didžiosiomis Europos valstybėmis, esame besivejančiųjų vaidmenyje. Tačiau reikia įsivertinti ir tai, jog skiriasi ir rinkų dydžiai, rizikos kapitalo dėmesys ir daug kitų detalių. Pagal pritrauktas investicijas švariųjų technologijų sektoriuje Lietuva gerokai atsilieka nuo lyderių Vokietijos, Prancūzijos, Olandijos ar Švedijos, tačiau lenkia Lenkiją, Čekiją, Italiją ir Graikiją. Tad nesame tarp pirmaujančių ir dar turime nemažai dirbti, kad pasiektume Europos sąjungos šalių vidurkius.

Vienas iš aspektų, kuris galėtų lemti šios srities proveržį – politikos formuotojų nacionaliniame lygmenyje dėmesys. Labai svarbi parama būtent šios srities startuoliams, identifikavus, jog klimato inovacijos yra mūsų, kaip ir visos Europos pirmasis prioritetas, einantis po geopolitinės situacijos. Kaip bebūtų, turime geras perspektyvas tapti regiono atsinaujinančiosios energijos, vandenilio inovacijų, elektrinio transporto lyderiais“, – atkreipia dėmesį L. Balčiūnė.

Laima Balčiūnė

Startuolių skaičius Lietuvoje dalyje sričių viršija kai kuriose vakarų valstybėse esantį jaunų įmonių skaičių. Tai galima aiškinti reikiama infrastruktūra ir aukšto lygio darbuotojų technologiniu raštingumu. Visgi, ekspertė išskiria ir dar keletą svarbių aspektų.

„Lietuvoje yra ypatingai palanki aplinka bet kokios srities jauno verslo kūrimui – tiek paslaugų verslui prieinamumo, infrastruktūros, finansavimo priemonių, tiek ir gyvenimo kokybės prasme. Verta atskirai paminėti privataus ir rizikos kapitalo investuotojų rinką. Vilniuje turime veikiančius 6 rizikos kapitalo fondus, kurie į atrinktus perspektyvius startuolius investuoja nuo 200 tūkst., iki 2 mln. eurų. Taip pat, Vilniuje veikia itin aktyvus verslo angelų tinklas, nuolat investuojantis į ankstyvos stadijos startuolius.

Šalies sostinėje veikiantys švariųjų technologijų startuoliai taip pat turi galimybes dalyvauti įvairiuose projektuose ir programose, kurių metu gali gauti konsultacijas ir pagalbą iš įvairių sričių specialistų (inovacijų, prototipų plėtojimo, intelektinės nuosavybės, teisinės konsultacijos ir t.t.). O kitų metų pirmoje pusėje Saulėtekio Tech Parke duris atvers pirmasis „Clean Tech“ inkubatorius-akceleratorius“, – Lietuvos startuolių augimu dalijasi L. Balčiūnė

Atsinaujinančios energetikos plėtrą skatinanti įmonė


2018 m. Vilniuje įsikūrusi įmonė „PVCase“ jau pritraukė daugybę investuotojų visame pasaulyje. „Autocad“ ir kitoms programinėms įrangoms papildinius kuriantis startuolis, jau sulaukė 100 mln. investicijos iš užsienio, o šiais metais buvo nominuotas ir „Vilnius TechFusion Startup Awards“ „Švariųjų technologijų“ nominacijoje. Pasak šios įmonės atstovės Lindsay Vick, tai tik paskatino įmonės augimą ir norą tęsti užsibrėžtą liniją.

„Šiuo metu mūsų kompanija turi 1 200 klientų iš beveik 80 valstybių visame pasaulyje. Ir nors skamba absurdiškai, tačiau mes neturime jokių tiesioginių konkurentų. Daugybė žmonių naudojasi mūsų produktų, net to nežinodami. Savo industrijoje dažnai galime išgirsti, kad žmonės naudojosi „PVCase“ failais įvairiuose savo projektuose, nors jie nėra tiesioginiai vartotojai. Mūsų dizainai tavo industrijos standartu, o kiti produktai reikalingi ankstyvose kūrimo stadijose“, – pažymi „PVCase“ atstovė.

Tiesa, kuriant atsinaujinančiai energetikai reikalingą įrangą, galima susidurti su sunkumais. Vienas iš jų – patyrusios darbo jėgos trūkumas. „Nors atsinaujinančios energijos sektorius šiuo metu patiria didžiulį kilimą (vien iki 2029 tikimasi, kad saulės energijos projektų skaičius pasaulyje padidės 4 kartus), pasaulyje vis dar nėra tiek daug šiame sektoriuje galinčios dirbti darbo jėgos. Atrasti jau patyrusius specialistus yra didžiulis iššūkis, tačiau mes sugebėjome suburti komandą, kuria didžiuojamės. Įdarbiname žmones ne tik vietoje, bet ir nuotoliu, kas leidžia mums rinktis iš darbuotojų visame pasaulyje. Turime centrus, kurie samdo darbuotojus Lietuvoje, JAV ir Ispanijoje“, – į problemą atkreipia dėmesį „PVCase“ atstovė.

Apdovanos geriausius žaliosios energetikos atstovus


Jau penktus metus iš eilės Lietuvoje apdovanojami daugiausiai prie startuolių ekosistemos augimo prisidėję lyderiai, verslai ir aukštųjų technologijų įmonės – 2024 m. sausio 11 d. vyks startuolių apdovanojimai „Vilnius TechFusion Startup Awards“. Šiais metais apdovanojimuose skiriama dėmesio ir į švariąsias technologijas orientuotiems startuoliams – jiems įsteigiama nominacija „Technologijos gerovei“. Nominacijoje įvertinti: vibracijas į elektros energiją konvertuojančio generatoriaus kūrėjai „Viezo”, elektromobilių sprendimus ir krovimo stotelių tinklą kuriantys „Inbalance grid“, saulės elektrinių stebėjimo ir analizavimo įrankius kuriantys „Inion“, pažangius saulės jėgainių projektavimo įrankius kurianti kompanija „PVcase“, Elektrinio viešojo transporto sprendimus siūlanti įmonė „Dancer“.