Didžiausią poveikį pajus išsivysčiusios pasaulio valstybės, ne tiek – besivystančios rinkos. Mat didžiausia grėsmė kyla biuro darbuotojams, o ne atliekantiems fizinius darbus. Ekonomistai vertina, kad labiausiai nukentės administracijos darbuotojai, teisininkai, o ramiausi gali būti lauko darbuotojai, statybininkai, remontininkai, rašo CNN. Pvz., dirbtiniu intelektu galima automatizuoti 46 proc. administracijos darbuotojų, 44 proc. teisininkų darbų.

Taip pat ir žurnalistams žadama didesnė konkurencija, kuri gali privesti prie mažesnių atlyginimų

„Palyginkite – kai atsirado GPS technologija, atsirado platformos kaip „Uber“. Staiga žinios apie visas Londono gatves tapo daug mažiau vertingos, todėl dabartiniai vairuotojai patyrė didelį atlyginimų mažėjimą, apie 10 proc., remiantis mūsų tyrimu“, – BBC teigė Oksfordo Martino mokyklos ateities darbų direktorius Carlas Benediktas Frey'us.

JAV ir Europoje maždaug du trečdaliai darbo vietų gali būti paveiktos tam tikru automatizavimo dirbtinio intelekto technologijomis laipsniu, o ketvirtadalį visų darbų dirbtinis intelektas galės atlikti visiškai vienas.

„Jei generatyvusis dirbtinis intelektas pasieks pažadėtas galimybes, darbo rinka gali susidurti su rimtais sukrėtimais“, – vertina „Goldman Sachs“, daugiausia turėdami omenyje „ChatGPT“ pokalbių roboto sensaciją.

Dirbtinio intelekto technologijos gali kurti turinį, kuris neatskiriamas nuo žmogaus darbo, ir tai yra didžiulė pažanga, vertinama ataskaitoje.

Jau ne kartą skelbta, kad „ChatGPT“ gali rašyti tekstus, pildyti skelbimus, ruošti sutartis ar dokumentus. Jau dabar tai keičia įmonių praktikas. Pristatyta naujausia GPT-4 versija dar labiau palengvina programavimą, kuria svetaines iš eskizo, išlaiko egzaminus aukščiausiais balais, apžvelgia CNN.

Tačiau tuo pačiu dirbtinis intelektas gali labai reikšmingai padidinti produktyvumą. Pasaulyje pagaminamų prekių ir suteikiamų paslaugų metinė vertė, arba BVP, per dešimtmetį gali pašokti papildomais 7 procentais, žada „Goldman Sachs“.

„Nors dirbtinio intelekto poveikis darbo rinkai greičiausiai bus reikšmingas, dauguma darbo vietų ir pramonės šakų bus tik iš dalies paveiktos automatizavimo, todėl labiau tikėtina, kad dirbtinis intelektas jas papildys, o ne pakeis“, – pridūrė ekonomistai.