Parsisiųsdamas filmą ar garso įrašą daugelis nesusitapatina su tuo žmogumi, kuris tą įrašą kūrė – norėdama sumažinti šį atstumą tarp garsių Lietuvos kūrėjų ir jaunų žmonių, Kultūros ministerija kviečia pasivaržyti „Roblox“ platformoje. Čia sukurtas naujas žaidimas „Legalija“, kurį žais žinomi Lietuvos žmonės, tokie kai turinio kūrėja kūrėja Goda Kujavskytė (Goda Problema) ar atlikėja Augustė Nombeko.

Kultūros ministerijos atstovė Simona Martinavičiūtė laidoje „Delfi rytas“ paaiškino, kad žaidimas sukurtas kovojant su piratavimo problema.

„Lietuva visoje ES, pagal tarptautinius tyrimų duomenis, pirmauja piratavime. Mes patenkame tarp 10-ies labiausiai pirataujančių valstybių ES. Taip pat turime nacionalinį tyrimą, kurio skaičiai irgi nėra geri Lietuvai – jis rodo, kad net 77 procentai jaunimo yra linkę piratauti ir žiūrėti turinį nelegaliai internete. O 9 proc. to jaunimo nemano, kad tai apskritai yra apskritai problema“, – kalbėjo S. Martinavičiūtė.

Kultūros ministerija, anot jos, imasi iniciartyvos šviesti jaunimą ir iškomunikuoti, kad tai yra problema.

„Norėjosi tai padaryti moderniu būdu, ten, kur jaunimas būna dažniausiai – tai yra elektroninėje erdvėje, žaidime, susitinkant kartu su kūrėjais. Kad pamatytų – tai yra realūs žmonės ir daroma žala vis tiktai yra reali“, – dėstė S. Martinavičiūtė.

Ji paaiškino, kad prisijungti gali bet kas norintis – tereikia nueiti į internetinę svetainę legalija.lt ir vadovautis pateikiamomis nuorodomis.

Be to, šį savaitgalį čia vyksta čempionatas: birželio 9 d. 15-18 val., birželio 10 d. 13-16 val. ir birželio 11 d. 13-16 val.

Kultūros ministerijos atstovė patikino – jei jaunimas realiai pažinotų turinio kūrėjus, galbūt piratautų mažiau.

„Kai jų nepažįsti gyvai, jie tokie neralūs žmonės atrodo. Tad viena iš idėjų ir buvo – susitikti žaidime su gyvais atlikėjais, kad tai būtų paveiki. O susitikti galime šį savaitgalį, žaidimas vyks Vilniuje, „GG Arenoje“, jo metu visi užsiregistravusieji gali atvykti ir tiesiog pažaisti žaidimą gyvai su turinio kūrėjais“, – pabrėžė S. Martinavičiūtė.

Atlikėja Augustė Nombeko: piratavimas tapo įprastas

Viena iš žaidimo dalyvių, atlikėja Augustė Nombeko, pastebi, kad autorinės teisės atlikėjams sudaro nedidelę pajamų dalį, o piratavimas jau atrodo „įprastas“.

„Kaip čia jums pasakius. Turbūt pripratusi, tai toks jau įprastas dalykas atrodo. Bent jau mano pažįstamųjų tarpe visi naudojasi arba „Spotify“, arba kažkokiomnis mokamomis platformomis. Bet visada egzistuoja „Youtube to MP3“ (garso įrašų atsisiuntimas). Norėtųsi, kad tai kuo greičiau išeitų. Aš suprantu, kad pramogų verslas žmonėms toks atrodo šiek tiek tolimas nuo realybės, vis tiek nėra tai darbas nuo 9 iki 5 val. Bet tai yra tai, iš ko mes gyvename. Turbūt iš autorinių teisių visgi nėra dauguma biudžeto, kuris ateina, bet vis tiek tai yra tavo intelektinė nuosavybė, ir labai yra smagu ir malonu, kai žmonės tai vertina ir gerbia“, – kalbėjo atlikėja.

Ji vylėsi, kad „Legalija“ iniciatyva padės jaunesnei kartai užaugti su kitokia pasaulėžiūra.
Roblox

„TikTok“ žvaigždė: ši platforma labai saugo autorius

Turinio kūrėja Goda Kujavskytė išgarsėjo platformoje „TikTok“ kaip Goda Problema.

„Geriausias dalykas kurti būtent tiktoke – tai yra gal net pirmoji saugiausia platforma. Tu kaip kūrėjas įkeli į savo profilį trumpą video filmuką, ir automatiškai atsiranda ant tavo vaizdo įrašo žymė, kad Goda įkėlė. Jei tu, pvz., nori įsikelti mano video ¬¬¬– prašau kelk, viskas gerai, bet jau bus priskirti kreditai, kad man jis priklauso“, – apžvelgė G. Kujavskytė.

Ji pastebi besikeičiantį visuomenės požiūrį į vadinamuosius „influencerius“, ir vis dažniau tai pradedama suvokti kaip specialybė.

„Žmonės labai sunkiai į naujoves reaguoja. Pati pradžia – oj tu „influencerė“, tu nieko nedarai. Dabar jau tai patampa daugelio žmonių kasdienybe, tiesiog žmonės supranta, kad tai vis tiek yra darbas. Gali gauti repliką, kad, oj, čia tau lengvas darbas. Bet aš tą patį ir pati galiu pripažinti – tai yra lengvesnis darbas, bet mes mokame kitą kainą – darbas gal lengvesnis, bet mes dirbame dvidešimt keturias valandas per parą, septynias dienas per savaitę. Gatvėje, nepasakysi, kad tu dirbi, bet tu eini, esi stebimas – jei žmogus tave apkalbinėtų, negali jam sakyti, kodėl čia taip darai. Tu pats pasistatei save į tą poziciją ir esi viešas asmuo“, – pasakojo mergina.
Atlikėja Augustė Nombeko, turinio kūrėja Goda Kujavskytė – Goda Problema ir Kultūros ministerijos atstovė Simona Martinavičiūtė

Atsakomybė gresia ir patiems piratams

Kaip skelbta anksčiau pranešime, kampanijos metu moksleiviai ir studentai „Roblox“ platformoje, kompiuteriniame žaidime „Legalija“, susitiks su grupės „jauti“ ir „8 Kambarys“ nariais, atlikėjomis Nombeko Auguste ir Beatrich, turinio kūrėja Goda Problema. Lietuvos jaunimo mėgstamo vlogerio Gusto parengta edukacinių vaizdo įrašų serija leis detaliau sužinoti apie autorių ir atlikėjų teises, jų apsaugą, išgirsti patarimus, kaip užsidirbti iš kuriamo turinio. Grupė „jauti“ specialiai šiai kampanijai sukūrė dainą ir vaizdo klipą.

Kampanijos metu bus siekiama vaizdžiai parodyti, kad atrodanti anoniminė ir nekalta turinio vagystė iš tiesų yra nusikaltimas prieš žinomus ir mėgstamus kūrėjus – jie netenka pajamų, kurios būtinos, kad galėtų ir toliau kurti.

Taip pat bus stengiamasi sumažinti atstumą tarp potencialaus pirato ir legalaus turinio kūrėjo – nepriešinant, nemoralizuojant, o sukuriant galimybę dialogui. Alcentuojamas ir dar vienas svarbus aspektas – pirataujantis asmuo rizikuoja ir pats, kadangi gali gauti baudą už turinio vagystę, užkrėsti savo kompiuterį virusais ar kenkėjiškomis programomis.

Daugiau informacijos – „Legalija“ socialiniuose tinkluose bei portale.