Visiškai automatinių skalbyklių kainos Lietuvoje prasideda nuo maždaug 250 Eurų, o pačios brangiausios kainuoja apie 2000 eurų ir daugiau, tačiau tokių modelių nėra daug.

Už 300 eurų įperkama automatinė skalbimo mašina jau bus pakankamai gera ir atliks tai, ko iš jos tikimasi. Ji skalbs 5-6 kilogramus skalbinių, būgnas greičiausiai nesisuks labai sparčiai, reikėtų tikėtis iki 1000-1200 sūkių per minutę.

Už 400-500 eurų jau galima tikėtis 7 kilogramų skalbinių vienu skalbimu, jei skalbimo mašina siauresnė, o jei platesnė – iki 9 kilogramų. Pagrindinė savybė, kuri verčiausia papildomų pinigų – inverterinis variklis, jis ir tylesnis, ir ekonomiškesnis, ir patikimesnis. Šiame kainų ruože, be įvairiausių „protingo skalbimo“ funkcijų, pasirodo ir prie interneto jungiamos skalbyklės, kurias galima valdyti per nuotolį.
Dauguma vengs prisipažinti, kad nauodoja vieną ir tą pačią skalbimo programą viskam

Kainos intervale iki 1000 eurų specifikacijos tampa kone maksimalios – galima rasti didelę skalbyklę, kuri skalbtų 10-12 kilogramų skalbinių, turėtų daug specifinių programų, veiktų tyliai ir mažiau vibruotų. Kai kurios netgi vertina, kiek sutepti drabužiai ir pasiūlo atitinkamą programą.

Palyginti nauja savybė, kurios vis labiau ima dairytis lietuviai – automatinis skalbiklio dozatorius. Nebereikia kiekvieną sykį pačiam pilti skalbiklio – užpildžius litro ar didesnę talpą, skalbiklį dozuoja pati skalbyklė. Tai padeda ir sutaupyti – įprastai žmonės linkę pilti gerokai per daug skalbiklio, dvigubai daugiau nei reikia. Vėliau jį sunku išskalauti, kadangi modernios skalbimo mašinos taupo vandenį ir energiją, jis nusėda ir pačioje skalbyklėje.

Tačiau būtent brangesnių nei 1000 eurų skalbimo mašinų pernai Lietuvoje parduota netgi 75 proc. daugiau nei prieš metus, tai didžiausias augimas tarp visų kainų kategorijų.

Kiek moka ir ką perka lietuviai

Lietuvoje per metus parduodama beveik 100 000 vnt. skalbyklių, per metus pardavimai beveik nesikeitė, rodo „BRC Group“ tyrimo duomenys. Lyginant su 2018-2020 m., šiuo metu pardavimai didesni 10-20 proc.

Vidutinė skalbimo mašinos kaina 2021 m. siekė 369 Eur, o 2022 m. – jau 420 Eur, rodo BRC atliktas Buitinės technikos bei elektronikos mažmeninės prekybos tyrimas.

„Jeigu kalbėtume apie kainų rėžius, tai pastebime tendenciją per paskutinius metus, kad mažėja pigiausių skalbyklių pardavimai ir didėja brangesnių modelių pardavimai“, – apžvelgia „ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ atstovė A. Juozelskė.
„ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ atstovė A. Juozelskė.

Skalbyklių iki 300 eurų pardavimai per metus mažėjo net 34 proc.

Skalbyklių nuo 300 iki 500 eurų pardavimai augo 17 proc.

Skalbyklių nuo 500 iki 1000 Eur pardavimai augo 52 proc.

Brangesnių nei 1000 Eur kainuojančių skalbyklių pardavimų augimas – net 75 proc.

Ne tik augantis pragyvenimo lygis lemia brangesnių skalbyklių augančius pardavimus. Anot A. Juozelskės, žmonės sutinka mokėti daugiau, nes nori kokybiškų įrenginių ilgam, be to, geresni daiktai suteikia papildomos vertės: patogesni, taupo laiką ir energiją. Tačiau taip pat prisideda ir infliacija – ji labiausiai kerta mažų pajamų gavėjus, kurie renkasi biudžetinius modelius, gali būti, kad jie susilaiko nuo nebūtiniausių pirkinių. O ir pačių pigiausių modelių mažėja, skalbyklės brangsta dėl augančių žaliavų kainų ir gamybos kaštų.

„Nors Lietuvoje suskaičiuojame daugiau nei 40 skirtingų prekės ženklų skalbyklių, paskutinius 5 metus iš eilės perkamiausi buvo Korėjos ženklai, tokie kaip „Samsung“ ir LG, šie ženklai sudarė beveik 40 proc. visos rinkos“, – pastebi A. Juozelskė.

Žmones dažniausiai domina vidutinio lygmens apie 400 eurų kainuojantys modeliai, turintys D-E energijos klases, talpinantys 6-9 kg skalbinių, be džiovinimo funkcijos, užtikrinantys gręžimą 1000-14000 apsukų per minutę, turintys inverterinį variklį ir ekraną.

„Auga skalbyklių su džiovinimo funkcija pardavimai, apie 11 proc., lyginant 2022 m. su 2021 m. Žmonės nori dar labiau supaprastinti ir pagreitinti skalbimo procesą. Kas penktas klientas perka skalbyklę ir džiovyklę kaip 2 atskirus prietaisus“, – apžvelgė didmeninės prekybos įmonės atstovė.

Pigi ar brangi: kaip išsirinkti

Visų pirma, renkantis skalbyklę, svarbiausia yra jos pagrindinė funkcija – kiek švariai ir gerai ji skalbia, pažymi „ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ atstovė A. Juozelskė. Ir čia didelio skirtumo tarp skalbyklės už 300 ar 1000 eurų galima ir nepajusti.

„Skalbyklė tiek už 300 eurų, tiek už 1000 eurų tikrai atliks savo pagrindinį darbą: išskalbs ir išgręš drabužius. Žinoma, galint mokėti daugiau – klientas gaus aukštesnės klasės ir jo tikslinius poreikius atitinkantį produktą“, – patikina ekspertė.

Toliau ji vertintų, kiek prietaisas atitiks asmens ar šeimos lūkesčius. Vienam žmogui galbūt nebūtina labai talpi skalbyklė, tuo metu šeimai gali būti sunku išsiversti su maža.

„Pvz., Man aktualu kad skalbyklė veiktų tyliai, nes mėgstu įjungti vėlai vakare ir kad būtų itin talpi, nes mėgstu skalbti rečiau, bet po daugiau skalbinių“, – dalijasi A. Juozelskė.

Tuomet reikėtų dėmesį teikti kitoms kokybinėms funkcijoms ir pridėtinėms vertėms.
Skalbimo mašinos būgnas

„Pvz., nuotolinis valdymas, skysto skalbiklio dozavimas, ar yra programa sporto drabužiams, antklodėms, kad nereikėtų sukti galvos, kokią programą įjungti ir pan. Ieškant kokybiško daikto aš rekomenduočiau skalbykles, turinčias inverterinius variklius – veiks tyliai ir nujudės. Jeigu yra vietos, reikėtų pirkti didesnę skalbyklę, nes skalbiniai bus švariau išskalbti, kai skalbyklę prikrausite ne pilną, skalbiniai bus mažiau susiglamžę, taigi sutaupysite laiko lygindami. Ir pagalvoti apie taupumą – energijos klasę“, – sako „ACC Distribution“ atstovė.

Gamintojai paprastai nurodo, kad skalbyklė turi inverterinį variklį, tokiems varikliams netgi suteikiama ilgesnė, pvz., 10-ies metų garantija.

„Visada reikėtų rinktis kuo didesnės talpos skalbyklę, jeigu jai namuose yra vietos. Pvz., kiti sako, oj man nereikia 10-ies kilogramų, nes ką aš ten skalbsiu. Tai visada drabužių švara, kokybė bus geresnė, kai skalbiama bus ne pilnoje skalbyklėje. Palikus daugiau vietos vanduo geriau prasiskverbs, drabužiai nebus tiek suglamžyti“, – paaiškina A. Juozelskė.

Jei atrodo vienodai, o kainos skiriasi reikšmingai – svarbu skaityti aprašymą

Lyginant e. parduotuvėse, dvi skalbimo mašinos gamintos tos pačios įmonės gali atrodyti vienodai, skiriasi tik keli simboliai modelio pavadinime, bet vienos kaina – didesnė keliais šimtais eurų.

„Taip, ne visi privalumai matomi akivaizdžiai. <...> Vartotojams nereikia iš raidžių burti, o gilintis į specifikaciją“, – kalba A. Juozelskė.
„ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ atstovė A. Juozelskė.

Viena skalbimo mašina gali turėti inverterinį/bešepetėlinį variklį, kuris bus ilgaamžis ir dirbs tyliau, pigesnė skalbyklė tokio neturės ir dirbs ilgiau ar net vibruos/judės. Viena gali turėti valdymo nuotoliniu būdu galimybę, daugiau išmaniųjų funkcijų, kita ne. Taip pat viena skalbyklė gali turėti ir džiovinimo funkciją, kita ne. Skiriasi ir saugumo komplektacija – kai kurios skalbimo mašinos nutrauks vandens tiekimą pajutusios, kad vanduo prateka ant grindų. Taip pat gali būti ir papildomų funkcijų: garų, putų kontrolės, nesiglamžymo ar daugybė kitų.

Palyginimas: dvi skalbyklės, viena 300 eurų, kita 1000 eurų

Ką turės skalbimo mašina už 1000 eurų, ko neturės mašina už 300 eurų? Štai du pavyzdžiai.

„Candy CS4 1272DE/1-S“ skalbimo mašinos kaina prasideda nuo 296 eurų. Skalbimo mašinos talpa yra 7 kilogramai, greitis 1200 apsukų per minutę, energijos klasė D, ji turi LED ekraną, įprastą variklį, skleidžia 79 decibelų triukšmą, gaminta Kinijoje

Nuo 1289 eurų prasideda „Bosch WAXH8E0LSN“ kaina ir parametrai netrodo „keturis kartus didesni“: talpa 10 kg, 1400 apsukų per minutę, energijos klasė B, TFT ekranas, 71 decibelų garsas, gaminta Vokietijoje. Tačiau ši skalbyklė taip pat turi vidaus apvietimą, skalbiklio dozavimą, nuotolinį valdymą bevieliu ryšiu, „EcoSilence Drive“ varikliui suteikiama 10 metų garantija.

„Brangesnis modelis turi skysto skalbiklio dozavimo funkciją: užpilate tam tikrą kiekį skalbiklio, ir skalbyklė pati įvertina pagal skalbinių svorį ir pasirinktą programą, kiek skalbiklio ir minkštiklio reikės. Tokiu būdu asmeniui nereikia kaskart dozuoti skalbimo priemones, tai palengvina nuotolinį valdymą“, – pastebi A. Juozelskė.
Automatinis dozatorius „Samsung“ skalbyklėje

Tai viena iš funkcijų, kuri svarbi brangesnių skalbyklių pirkėjams. Žinoma, svarbi ir didesnė talpa, daugiau apsukų, kas reikš, kad skalbiniai bus geriau išgręžti. Vėliau džiovinti reikės trumpiau.

Kiek svarbi energijos klasė?

Naujoji ES skalbyklių energijos etiketėje nurodoma, kiek elektros bus suvartota per šimtą skalbimo ciklų. Jei E energijos klasė 7 kg skalbyklė sunaudos 78 kilovatvalandes, jos kainuos apie 23,4 euro. A energijos klasės tokia pati skalbyklė sunaudos 45 kilovatvalandes, kurios kainuos apie 13,5 euro. Kas šimtą skalbimų galima sutaupyti apie 42 proc. energijos ir apie 10 eurų, tai priklauso nuo elektros kainos.
Energijos vartojimo efektyvumo etiketė

Apskritai didesnė kaina nebūtinai netgi reiškia, kad gausite geresnius parametrus – jie gali būti panašūs. Nepavyks ir vien pažvelgus nustatyti, ar vienas daiktas yra kokybiškesnis, tarnaus ilgiau nei kitas.

„Net ir meistrai tik po metų naudojimo išsiardę skalbyklę gali įvertinti tam tikrų dalių susidėvėjimo greitį ir kokybę, nuspėti, ar įrenginys tarnaus ilgiau ar trumpiau“, – pastebi ekspertė.

Kokybiška kasdienybė ir galimybė gauti daugiau nei tikiesi – taip ji apibendrino skirtumą tarp brangesnės ir pigesnės skalbyklės.

„Šiuolaikiniame pasaulyje mobiliaisiais telefonais visi gali valdyti savo produktus iš visur. Sakykime, namie likęs vaikas grįžo su sutepta uniforma, o mama darbe – vaikas gali įdėti į skalbyklę. Jei joje yra skysto skalbiklio dozavimas, nereikia net ir skalbiklio dėti, mama gali įjungti skalbyklę iš darbo ir grįžusi namo rasti darbą atliktą“, – pavyzdį pateikė ji.

Ribotas biudžetas – kurią pirkti: „geresnę“ naudotą, ar naują?

Kartais renkantis skalbimo mašiną kyla dilema – galbūt geriau rinktis naudotą, tačiau žinomo Vakarų gamintojo patikimą skalbimo mašiną, vietoje naujos. Tačiau judančios skalbimo mašinos dalys turi ribotą naudojimo resursą, ir nebus paprasta nustatyti, kiek intensyviai ji buvo naudota. Tuo metu bet kokia nauja skalbimo mašina vis tiek turės bent 2 metų garantiją. Dabar ES vyksta diskusijos, kad privaloma garantija būtų pratęsta ir iki 3 metų.

„Perkant dėvėtą daiktą visada rizikuojama jo ilgaamžiškumu. Klientas naudosis daiktu daug trumpesnį laikotarpį, nes prieš tai juo naudojosi kiti. Neišardžius skalbyklės tikrai sunku patikrinti, kiek ilgai ir kaip skalbyklė buvo naudota, ir kiek ji dar veiks. Ir nežinome, kodėl prieš tai buvęs klientas jos atsisakė. Dažniausiai tokiems produktams nebegalioja garantija, o jeigu produktas parvežtas iš kitos šalies, atsitikus gedimui – neužtikrinamas detalių tiekimas“, – paaiškino ekspertė.

Ji siūlė įvertinti ir tai, kad dažnai seni modeliai būna prastesnės energijos klasės, ir žemesnių specifikacijų.

„Nėra taip, kad po 2 metų garantijos laikotarpio skalbyklė tiesiog išsijungs ir nebeskalbs. Gamintojai privalo užtikrinti 2 metų garantiją ir tikrai supranta, kad jeigu skalbyklė po 2 metų neveiks, vartotojai nesirinks to paties prekės ženklo modelio, o dažnai gamintojai gamina ne tik skalbykles, bet ir visą buitinę techniką ir elektroniką, tai gi gamintojai suinteresuoti, kad skalbyklė veiktų ilgai“, – patikina „ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ atstovė

Dažniausiai genda guoliai, durelės, elektronika

Kaip nurodo „Servisa ICT“ meistrai, jautriausios skalbyklės dalys, kurios greičiausiai susidėvi, yra guoliai, durelių spynelės, elektronika. Dalį susidėvėjimo nulemia ir naudojimo įpročiai bei pačios skalbyklės priežiūra (pvz.: užsikimšę vandens filtrai, nešvarumai skalbyklės būgne, per žemas vandens slėgis ar nepaduodamas vanduo, per daug kalkėtas vanduo iš vandentiekio). Todėl to paties prekės ženklo skalbyklė viename namų ūkyje gali veikti kur kas ilgiau ir kokybiškiau, nei kitame, patikina ji.

Pasirodo, dažnam į servisą kreiptis tenka ir dėl to, kad prieš skalbyklės naudojimą neišimami transportavimo varžtai.

„Šiandien gedimų sprendimo procesas daug paprastesnis ir trumpesnis, nes beveik visi gamintojai leidžia lengvai identifikuoti klaidas skalbyklių ekrane nurodydami klaidos kodą. Tada belieka pasiskaityti instrukciją, ką konkretus klaidos kodas reiškia“, – paaiškina A. Juozelskė.

Kada laikas skalbyklę atsinaujinti? Naudotis prietaisu nesaugu, kai girdisi keisti, nebūdingi garsai. Tuomet reikėtų kreiptis į serviso meistrus, pasikonsultuoti. Taip pat nesaugu, jeigu skalbyklės viena iš dalių prakiuro ir pastebėjote šalia skalbyklės išbėgusį vandenį. Įvykus gedimui, rodant klaidos kodą, negalima skalbykle naudotis.

„Pradėkite vertinti nuo to, ar skalbyklė atliepia jūsų poreikius. Jei ji tenkina visus jūsų lūkesčius ir veikia, tikrai siūlau naudoti ir toliau. Bet jei trukdo bildėjimas, atsirado nestabilumas, jei vienu skalbimu negalima išskalbti visų skalbinių ir reikia skaidyti į kelis skalbimus, ir tai kelia kažkokį galvos skausmą, vadinasi, jau laikas pagalvoti apie naują skalbyklę“, – LOGIN.LT teigė ekspertė ir pastebėjo, kad dažniausiai skalbyklės keičiamos kraustantis, pagausėjus šeimai, arba kai senoji nebeveikia, remonto kaštai yra dideli, palyginus su naujos įsigijimu.

Ką pamiršta naudojantys skalbyklę – kaip užtikrinti ilgaamžiškumą

Yra kelios pagrindinės rekomendacijos, kad skalbyklė veiktų ilgai ir nepriekaištingai, pasidalijo „Acme Group“ atstovė.

Namų ūkyje įrengti vandens filtrus – skalbiant minkštame vandenyje sunaudosite mažiau skalbinių valymo priemonių, o pati skalbyklė neapkalkės ir nereikės dažnai valyti.

Jeigu nėra galimybės įsirengti filtrus – skalbyklę reikia valyti maždaug kas 20 skalbimų. Kai kurios skabimo mašinos turi priminimą, kad reikia valyti, kai kurios turi ir specialią valymo programą. Toms skalbyklėms, kurios tokios programos neturi – tiesiog įjunkite 60-90 laipsnių temperatūros skalbimo programą be skalbinių ir be skalbimo priemonių.

„Kodėl to reikia? Žmonės dažnai naudoja trumpas ir greitas programas 30-40 laipsnių temperatūroje, perdozuoja skalbimo priemones tikėdamiesi kad skalbiniai bus dar švaresni, dėl to kaupiasi skalbimo priemonių likučiai, skalbyklės skleidžia nemalonų kvapą, veisiasi pelėsis, pasikeičia spalva“, – dėsto A. Juozelskė.

Taip pat rekomenduojama po kiekvieno skalbimo palikti praviras dureles ir skalbimo priemonių stalčiuką.

Prieš skalbimą svarbu išpurtyti drabužių kišenes, nes smulkūs daiktai užkemša ir pažeidžia skalbyklę. Reikėtų nepamiršti išversti tuos drabužius, kurie turi metalines sagas ar užtrauktukus, nes metalas gadina ir gali sudaužyti skalbyklės būgną.

Daug patarimų gamintojai pateikia instrukcijoje – perskaitykite.

Trumpa programa nereiškia taupymo – būna ir priešingai

A. Juozelskė pastebi, kad vartotojai labai mėgsta trumpas skalbimo programas – tauopomas laikas, tikimasi sutaupyti ir vandens bei elektros. Tačiau iš tiesų ne visos trumpos programos yra taupesnės.

„Vartotojai galvoja, kad kuo ilgiau skalbimo mašina skalbia, vadinasi, tuo daugiau elektros ir vandens sunaudoja. Ilgo skalbimo metu skalbyklė mirko skalbinius, tai leidžia pasiekti švarą visiškai nenaudojant elektros energijos. Greitosios programos mirkymo etapo neturi, skalbyklė dirba nuolatos. Tad būtinai pasidomėkite apie kiekvienos programos sąnaudas, kurias rasite instrukcijoje arba programėlėje, jei skalbimo mašinoje veikia per „Wi-fi“, – siūlo A. Juozelskė.

Energiją taupyti galima ne tik pasirinkus itin taupią skalbyklę, bet ir skalbykles pajungiant tiesiai prie karšto vandens čiaupo.

„Jeigu jūsų namuose yra įrengtos saulės panelės arba jeigu kitu būdu itin pigiai šildote vandenį, kai kurie gamintojai siūlo skalbyklių modelius, kuriuos galima pajungti prie karšto vandens čiaupo, taip taupant energiją vandens šildymui“, – pastebi importuotojo atstovė.

Maksimalaus skalbinių svorio ji taipogi nerekomenduotų krauti – palikus laisvos vietos būgne skalbiniai geriau išmirkomi, išplaunami, išskalaujami, lieka mažiau susiglamžę.