Nesuklysiu pasakydamas, kad „iPhone“ modeliai vis dar išlieka labiausiai laukiami ir aptarinėjami socialiniuose tinkluose. Visiems įdomu, kuo „Apple“ nustebins.

Nors technologiškai vertinant kai kurie „Android“ flagmanai ir lenkia inovacijomis, tačiau „Apple“ patikimas stabilumas ir paprastumas vilioja dalį vartotojų.

iPhone 15

Jei manęs paklaustų, kurie išmanieji telefonai geriausiai filmuoja, tai „iPhone“ modeliai būtų sąrašo viršuje. Išskyrus keletą niuansų, filmavimo kokybė „iPhone“ modeliais vis dar lenkia visus „Android“ flagmanus. „iPhone“ išmaniuosius visada lengva rekomenduoti visiems, kurie ieško telefono filmavimui.

Galima rinktis ir „Android“ alternatyvų. „Sony Xperia 1 V“ turi pilną rankinį valdymą ir „S-Cinetone for modile“ filmavimą. „Xiaomi“ flagmanai gali filmuoti „log“ formatu ir vėliau galima redaguoti spalvas montuojant vaizdo klipą, o „Samsung Galaxy S23 Ultra“ turi geriausią teleobjektyvo kamerą. Tačiau „iPhone 15“ serijos modelių vaizdo kokybė vis dar atrodo geriausiai ir natūraliausiai.

iPhone 15

48 MP visiems bei 120 mm teleobjektyvo kamera

Gerai tai, kad „iPhone 15“ pagrindinė kamera dabar 48 MP. Svarbu nustatymuose įjungti 24 MP ir 48 MP pasirinkimą.

Naudinga ir tai, kad be itin plataus kampo ir pagrindinės kameros, atsirado ir dviejų kartų skaitmeninis priartinimas. Kokybė pakankamai gera, todėl teoriškai turime ir teleobjektyvo kamera. Gaila, bet fotografuoti „RAW“ formatu galima tik su „Pro“ modeliais.

Pradėjęs naudotis „iPhone 15 Pro Max“, likau nustebęs. Išgirta 120 mm teleobjektyvo kamera arba 5 kartų optinis priartinimas man tiesiog neveikė arba veikė labai retai. Tiek fotografuojant, tiek filmuojant nepersijungdavo. Tiesiog naudodavo 24 mm kamera ir skaitmeninį priartinimą, o tai atrodė labai nekaip. Tačiau atkūrus gamyklinius parametrus situacija pasikeitė ir 120 mm veikė idealiai. Belieka sulaukti kitų metų, kai ir paprasta „Pro“ versija gaus šią kamerą. „iPhone 15 Pro Max“ man kiek didokas ir aš mieliau rinkčiausi „iPhone 15 Pro“, kuris šiais metais turi tik trijų kartų optinį priartinimą.

iPhone 15 Pro Max

Visada sakau, kad man teleobjektyvo kamera išmaniajame yra būtina, tačiau šiai dienai „Galaxy S23 Ultra“ vis dar universalesnę kamerą turintis išmanusis. Dvi teleobjektyvo kameros suteikia daugiau lankstumo.

„Apple“ giriasi, kad „iPhone 15 Pro Max“ turi net 7 objektyvus. Įjungus kamerą galima rinktis 0,5x (13 mm), 1x (24 mm), 2x (4 8mm) ir 5x (120 mm) perjungimus. Makro įsijungia automatiškai, jei esate pakankamai arti objekto. Jei bakstelėsite 1x perjungiklį, padidinsite mastelį iki 28 mm (1,2x) ar 35 mm (1,5x). Todėl geriausią kokybę turėsite naudojant būtent šiuos pasirinkimus. Kiti variantai yra skaitmeninis priartinimas, kuris neatrodys gerai.

„ProResLog“ filmavimas ir erzinantis failų perkėlimas

Visiems, užsiimantiems profesionaliu filmavimu, „ProresLog“ yra unikali funkcija. Pasirinkus tokį režimą, vaizdas telefono ekrane atrodo blankokai, tačiau vėliau, redaguojant galima pasirinkti norimą spalvų balansą. Maksimali raiška 4K 60 kadrų per sekundę, tačiau filmuoti tada galima tik į įšorinę laikmeną, nes failo dydžiai įspūdingi. 2 minutės – beveik 30 GB. Abejoju, ar bus daug naudojančių, bet profesionalams tai žingsnis į priekį.

iPhone 15 Pro Max

Pati „Apple“ kompanija naujausių savo produktų pristatymą filmavimo tik „iPhone 15 Pro Max“ išmaniaisiais. Žinoma, naudojo daug apšvietimo, stabilizatorius, dronus ir tai ne visiems prieinama. Įdomiausia tai, kad filmavimui naudojo „Blackmagic camera“ filmavimo programėlę, o ne pagrindinę kamerą, kur galima viską nustatyti rankiniu būdu. Gaila, kad savo kameros programėle vis dar negali pasiūlyti rankinių nustatymų, todėl norintiems geresnio rezultato, privaloma kartais naudotis kitas filmavimo programėles. Labiausiai užkliuvo spalvos balansas. Jis tikrai ne visada idealus, todėl rankiniai nustatymai šią problemą išsprendžia.

iPhone 15 Pro Max

Labai patiko filmuoti „Cinematic“ režimu. Atrodo išties patraukliai ir fono išliejimas pakankamai geras, tik tokių failų perkėlimas buvo tikras galvos skausmas. Jei kiek ilgesnis failas (apie 10 min), tai labai ilgai užtruko tokio failo procesinimas, jei nori perkelti į „MacBook“ kompiuterį su „Airdrop“ funkcija. Pradžiai bandžiau pažymėti kelis failus ir siųsti. Deja, „iPhone 15 Pro Max“ vos „neužvirė“, todėl teko kelti po viena atskirai. Labai erzino, kai su „Android“ flagmanais daug paprasčiau.

iPhone 15 Pro Max

Didžiausia naujiena – USB-C jungtis

Pagaliau „iPhone“ modeliuose USB-C jungtis, kurią „Apple“ buvo priversta pakeisti pagal Europos Sąjungos reikalavimus, nors tai galėjo padaryti daug anksčiau. „iPad“ planšetėse ši jungtis buvo pakeista jau senokai, o į „iPhone“ modelius atkeliavo tik šiais metais. Tiesa, įkrauti išmanųjį pavyks ne su visais įkrovikliais, todėl jei neturite, geriausia naudoti „Apple“, nes pakuotėje yra tik laidas.

Įkrovimo greitis vis dar pakankamai lėtas, tik 50 proc. baterijos įkraus per 30 minučių, o vėliau įkrovimas sulėtėja. Kai įpranti „Android“ flagmaną įkrauti per 15 minučių, tai „iPhone“ įkrovimas atrodo lyg vėžlio greičiu.

iPhone 15 Pro Max

Realiai didelių skirtumų lyginant su praėjusių metų „iPhone 14“ serija, mano vertinimu nėra. Baterijos tarnavimo laikas panašus. Dizainas taip pat nepakito, išskyrus titaninį korpusą, kuris dabar lengvesnis. Didžiausią atnaujinimą gavo „iPhone 15 Pro Max“ su 120 mm teleobjektyvo kamera. Tiesa, HDR nuotraukose žymiai pagerėjo, nes kiek bandžiau „iPhone 14 Pro“, tai labai dažnai fonas būdavo „išdegęs“.

iPhone 15 Pro Max

Patiko tai, kad filmavimo kokybė išliko vis dar geriausia, o naudojant papildomas programėles, kokybė dar geresnė. Ženkliai pagerėjo HDR nuotraukose. Dabar fotografuojant fonas nebėra toks „išdegęs“ kaip anksčiau. Pagaliau USB-C jungtis. Be abejonės, ilgas sistemos ir saugumo palaikymas.

Nepatiko tai, kad falų perkėlimas labai sudėtingas, net ir naudojant „MacBook“ kompiuterį. Norėtųsi perkelti tiesiog prijungus SSD diską, tačiau tokiu atveju „iPhone“ telefone viską reikia perkelti į failų aplanką ir tik tada į SSD diską.

iPhone 15 Pro Max

„iPhone“ vis dar neturi PRO filmavimo ir fotografavimo, todėl reikia naudotis mokamomis programėlėmis, kad rezultatas būtų geresnis.

Jei norėsite daugiau vidinės atminties, naujųjų „iPhone“ modelių kaina kiek per didelė. Pigiausias „iPhone 15 pro Max“ (256 GB) – 1499 eurai, „iPhone 15“ (tik 128 GB) – 989 eurai, o už brangiausią „15 Pro Max“ teks pakloti net 1999 eurus.