Man nėra geresnio palydovo nei garsą slopinančios, vadinamosios ANC (angl., active noise cancelling) ausinės – jos visur su manimi, jei ne ant ausų, tai krepšyje visada pasiruošusios. Iškart prisipažinsiu, esu „Sony“ tūkstantinės serijos ausinių su ANC funkcija nuolatinis naudotojas, galbūt net fanas. Iki „mirties“ nunešiojau patį pirmąjį modelį „MDR-1000X“, o tuomet perėjau prie ketvirtojo modelio „WH-1000XM4“ (toliau – XM4).

Per keturias kartas „Sony“ tūkstantukai vizualiai nedaug ir keitėsi – čia rasite ketvirtojo modelio apžvalgą LOGIN.LT.

Tačiau „WH-1000XM5“ (toliau – XM5) – tai jau lyg visiškai kitos ausinės. Ir dizainas, ir garso profilis, netgi pranešimų garsai pagaliau pasikeitė. Tačiau naudojama ta pati programėlė telefone, tad perėjimas sklandus ir paprastas.

XM5 ausinės gavo naują dizainą

Gavau mėnesį pasibandyti naujausią modelį, ir tikrai stengiausi laiką išnaudoti. Skamba jos puikiai, atnaujintas dizainas, netgi patogesnės nešioti. Tačiau vis tiek žmonės mane dažniau matydavo su ankstesniu nuosavu XM4. Ar kažkas ne taip?

XM4 galėčiau palyginti su pica – gal ir pabodusi, bet tinka visais atvejais ir, tikriausiai, visiems. Tačiau XM5 modelis bent jau mano požiūriu yra kulinarinis eksperimentas, kuriame per daug cukraus. Tas cukrus – tai žemi dažniai. Galbūt vidutiniam pirkėjui norisi jų daugiau, bet man šiame modelyje jie pasirodė jau pernelyg stipriai išreikšti, ypač užgožiantys vidurinius dažnius.

Bene geriausia naujiena – išėjus naujam modeliui, atpigo ankstesnis modelis, kuris, mano nuomone, dauguma atžvilgiu yra geresnis. Tačiau pasižiūrėkime, ką siūlo XM5.
Delfi trumpai
<div class="article-customcode"></div>
Delfi trumpai
<div class="article-customcode"></div>

Esminiai pasikeitimai

Pirmiausia, XM5 ausinės prašo daugiau vietos. Jos turi didesnius (gal veikiau gilesnius) kaušelius. Šių ausinių nebegalima patogiai sulankstyti, nors tą galimybę turėjo visi keturi ankstesni modeliai. Ir tai, bent man, yra rimtas trūkumas, kadangi dažniausiai ausines įsimetu į nedidelę kuprinę ar krepšį, svarbu, kad keliaujant jos neužimtų daug vietos. O štai XM5 jau įnoringos, turi didelį dėklą. O be dėklo nesinori mesti į kuprinę – dar netyčia sulaužysi.
XM5 lankelis yra fiksuotas ir nesilanksto
Tiesa, XM5 surinkimo kokybė yra tikrai gera – lankstant jauti, kad yra patikimos. Ant galvos užsidėjus XM5 jauti lyg švelnų apkabinimą. Ausims tenka daugiau vietos – XM4 modelyje mano ausys liesdavo kaušelių kraštus, o čia praktiškai nelietė. Atitinkamai ir garso scena atrodo didesnė. Man jas maloniau nešioti ilgą laiką, ne tiek prikaista ausys.
XM4 ir XM5 ausinių kaušeliai išsiverčia į skirtingas puses
Atmetus kompaktiškumo ir lankstumo trūkumą, XM5 dizainas yra modernesnis nei pirmtakų. Tačiau dizainą vis tiek galima vadinti konservatyviu, gal net kiek pigoku. XM5 medžiagos – plastikas, neliko metalo apvadų, net pats ženklas „Sony“ yra dažais atspaustas ir ilgainiui nusitrins (XM4 modelyje ženklas buvo – metalo išlietos raidės). Pačiupinėjus „Premium“ jausmo nėra, nors kaina taikosi į šią kategoriją. Gerai bent tiek, kad matinis paviršius nerinko piršto antspaudų.
XM4 modelis susilanksto – naujesniam gali prireikti dėklo

Dar vizualiai matyti daugiau mikrofonų – tai bent teoriškai galėtų pagerinti garso kokybę kalbantis telefonu, šalinant triukšmus iš išorės.

Kas dar pasikeitė – kaušeliai pilnai atsiverčia nebe į vidinę pusę, kaip XM4 atveju, o į išorinę pusę (žr. nuotrauką). Gal taip ir logiškiau, norint paguldyti ausines ant stalo kaušeliais į apačią, ir po to vėl užsidėti.
XM4 ir XM5 ausinės

Triukšmo slopinimas tampa vis įnoringesne funkcija

XM4 ir XM5 ausines ko gero perka ne audiofilai ar Hi-Fi entuziastai. Jie gal stipriai ir nespjautų, tačiau esminis „Sony“ ausinių arkliukas – išorinio triukšmo aktyvus slopinimas, arba ANC.

Bent jau man tai yra būtina funkcija šiandieniame pasaulyje: ar dirbi biure, ar namuose dulkių siurblys burzgia, ar keliauji, ar eini palei gatvę – visada turi su savimi tylos.

Tai yra stipriausia šios serijos ausinių pusė ir ji, nenuvilia – kai veikia tinkamai.

XM5 akivaizdaus pranašumo prieš senesnį XM4 modelį nedemonstruoja. Gal kai kada netgi atvirkščiai atrodydavo, kad triukšmo slopinimas silpnesnis. Sintetiniai testai, kuriuos atliko rtings.com, įvertino, kad naujausios XM5 ausinės mažiau decibelų atima žemų dažnių triukšmo ruože, o daugiau pritildo aukštų dažnių triukšmą, lyginant su XM4.

Abi poros geros, čia veikiau pasvarstymas, ar skirti 9,5 ar 10 balų už triukšmo slopinimą – bet kokiu atveju jis yra stiprus.
XM5 padeliai yra minkštesni ir siauresni, palieka daugiau vietos ausims

Tačiau ir naujasis modelis paveldėjo nemenkai erzinančią „adaptyvios garso kontrolės“ (adaptive sound control) funkciją. Su nostalgija prisimenu patį pirmąjį 1000X modelį, kuris turėjo tik galimybę mygtuku įjungti, išjungti triukšmo slopinimą, arba įjungti aplinkos garsą. Ir tiek.

Tačiau XM5 dedikuotas mygtukas ne išjungia ANC, o „įjungia aplinkos garso transliavimą“. Tai reiškia, mikrofonais klausosi aplinkos, o tada per garsiakalbius pertransliuoja garsą. Tai tragiškai erzinančiai skamba, jei, pvz., esi biure – klausaisi oro kondicionieriaus pagarsinto ūžimo.

Ką daro „adaptyvi garso kontrolė“ – ji bando triukšmo slopinimą didinti ar mažinti priklausomai nuo to, ką darai. Ir daro tai blogai. Paprastai ji „įjungia“ aplinkos garsą einant gatve, kad girdėtum, kas darosi aplinkui (ačiū, nereikia), o primažina triukšmą, tarkime, sėdint. Kartais nė nesuprasi, ką ir kodėl ji daro – programėlė kvailioja bandydama atspėti, ar tu eini, ar važiuoji, ar sėdi. Stabteli prie šviesoforo, „išjungia aplinką“, pradedi eiti – vėl įjungia, ir tai trukdo.

Aišku, programėlėje galima pasirinkti, ar įjungti ANC, ar išjungti, ar „pagarsinti aplinką“, tačiau norint tą padaryti tenka reguliuotis kiekvieną aplinką, žaisti su nustatymais, kaip ANC turėtų veikti sėdint, einant, bėgant ar važiuojant. Man kaip vartotojui tai patirtį sugadino, o ne pagerino. Daug geriau būtų paprastas mygtukas su trimis funkcijom (įjungta maksimaliai, išjungta, aplinkos garsinimas).

Blogiausia, kad sudėjus daug laiko į nustatymus programėlėje, jie po kiek laiko vis tiek „nusimušė“ ir einant gatve ausinės vėl pradėjo transliuoti aplinką, nors buvau aiškiai „prigrasinęs“ visada taikyti maksimalų garso slopinimą. Nežinau dėl ko – gal atnaujinimas, gal dar kas. Bet nuo tada „adaptyvią“ funkciją visiškai išjungiau, kad nebeerzintų.

Garsas – „bumčiko“ mėgėjams

Apžvalgininkai XM5 ausinių garsą išliaupsino visame pasaulyje, nors ir pripažino, kad nedaug jis skiriasi nuo XM4. Tad kas čia aš toks, kad paburnočiau. Bet paburnosiu.

Įsivaizduokite erdvų kambarį, kuriame yra didžiulė žemų dažnių kolonėlė, ir pernelyg silpnos kitos lentyninės kolonėlės – maždaug taip man atrodė šių ausinių garso balansas.

Tai tik mano asmeninė nuomonė – XM5 ausinėse yra pernelyg stipriai išreikšti žemi dažniai, jie skamba užgožiančiai, o viduriniai dažniai skambėjo per silpnai. Ankstesnis modelis irgi nėra „neutralus“, XM4 taip pat pernelyg išreiškia žemus dažnius – abiejų garso atkūrimas primena raidės V formą. Bet XM4 tarsi skamba tolygiau, geriau atskiria garsus, jų „nesumala“ – yra kiek „agresyvesnės“, ir tai man patinka.

Žinoma, kiekvienas girdime savaip, turime savo pomėgius. Man labiau patinka klausytis vokalo, instrumentų, išgirsti didelį detalumą ir kontrastus muzikoje. XM5 skamba labai „erdviai“, tačiau žemi dažniai užgožia visa kita. Retais atvejais netgi būna sunku suprasti dainų tekstus.

Žinoma, programėlė leidžia pasireguliuoti dažnių atsaką ir jį „pasišviesinti“ – pagarsinus vidutinius ir aukštus dažnius, man jos skambėjo geriau. Tačiau tai dar papildomas apdorojimas, iškreipiantis originalų kūrinį.
XM5 ausinės gavo naują dizainą

Daugumai klausytojų XM5 garso profilis galbūt bus netgi malonesnis – dėl tų pačių žemų dažnių. Šios ausinės atsiskleidžia ritminės muzikos ir ten, kur yra kam „bumsėti“, pvz., hiphopui, elektroninei muzikai ar apskritai, populiariajai muzikai.

Tad taip - apžvalgose užsienyje XM5 garsas itin giriamas, giriamas jis ir pirkėjų atsiliepimuose (tiesa, girtas ir XM4). Bet labiausiai pasikliauju savo ausimis.

Kur tikrai XM5 pranašesnės – skambinant telefonu. Pokalbio metu garso kokybė buvo gerokai geresnė net esant lauke, triukšme, klausiau ir savo pašnekovų – jie mane taip pat girdėjo geriau.

XM4 ausinės turi didesnius 40 mm garsiakalbius, o naujos – mažesnius 30 mm. Savaime tai, žinoma, nieko nereiškia – vienas kintamasis dar nepapasakoja visos istorijos. Paprastai didesniems garsiakalbiams užtenka „mažiau stengtis“ tikslesniam garsui išgauti, bet tą palikim laboratorijoms.

Portalo Rtings.com atlikti sintetiniai testai reikšmingų skirtumų nerodo – abejoms ausinėms skyrė labai panašius įverčius. XM5 dažnio atsaką įvertino 8,0 balo, o XM4 – 8,2 balo iš dešimties.

Vėlgi, per kelias savaites testavimo net du kartus atėjo XM5 ausinių programinės įrangos atnaujinimai – po kiekvieno atnaujinimo vis kažkas gali pasikeisti.

Apibendrinus, nors man geriau skamba XM4, XM5 yra labai gerą garsą turinčios ausinės.
Ankstesnis XM4 ausinių modelis užsitarnavo gerą reputaciją

Kitos funkcijos patapo įprastomis

XM5 siūlo 30-ies valandų baterijos veikimą, ir to užtenka labai ilgam. Tiek pat turi ir XM4 – paprastai visą savaitę nešioju jų nekraudamas. Apžvalgininkai testuodami pastebėjo, kad XM4 atlaiko ilgiau, to netikrinau, bet ir nereikia.

XM5 prikištos įvairiausių funkcijų, kurių niekada nenaudoju, arba apie jas nebesusimąstau. Neprireikia paprastai nei virtualaus asistento, nei „virtualaus“ erdvinio garso ar dar ko. Galima nustatyti, kad jos išsijungtų vos pradėjus kalbėti – leistų girdėti pašnekovą.

Tiesa, galima nufotografuoti ausį ir nusiųsti ją išanalizuoti – esą, pagal tai tau optimizuoja garsą. Pabandžiau, nepajutau didelio skirtumo. Didesnis skirtumas pasijaučia „Spotify“ programėlėje esanti funkcija, leidžianti adaptuoti garsą pagal kiekvieno asmens klausą.

Ausinės turi sensorinius liečiamus jutiklius ant kaušelių, jie leidžia kontroliuoti garsą, perjungti muziką ir pan. Ankstesnės ausinės turėdavo „kapišono problemą“ – kapišone pajusdavo palietimą ir perjungdavo ką nors savaime. XM5 naudojau per trumpai ir sausu sezonu, kad tą patirčiau, bet tikėtina, kad ši liga neišgydoma. Vienok, nei vienas modelis vis dar neturi atsparumo vandeniui, tenka jas saugoti nuo lietaus.

Dar kas gali pasirodyti svarbu Hi-Fi mėgėjams – „Android“ telefonų naudotojai gali ausines jungti naudodami uždarą „Sony“ LDAC technologiją, leidžiančią didesnės raiškos transliavimą, tačiau „iPhone“ vartotojams teks nusivilti, kadangi nėra analogo „AptX“ palaikymo.

Ar verta pirkti?

Taip, jei jūsų prioritetas yra geras garso slopinimas, gera garso kokybė, „Sony“ XM5 tikrai nenuvils. Žinoma ir kainuoja jos labai nepigiai, šiuo metu Lietuvoje – apie 400 eurų.

Dėl šios priežasties neverta į XM5 ausines keisti savo ankstesnių XM4 ar XM3 modelių. Netgi atvirkščiai. Dabar XM4 modelis kainuoja 100 eurų pigiau, lyginant su XM5, o per išpardavimus skirtumai ir dar gali padidėti. O jei daug keliaujate, ankstesnis modelis ko gero bus ir parankesnis. Jei dabar reikėtų rinktis ausines iš naujo, imčiau senesnes ir pasilaikyčiau šimtinę.

Dar gi „Sony“ nėra vienintelis žaidėjas rinkoje. „Apple“ ekosistemos vartotojai ko gero labiau įvertins „Apple AirPods Max Wireless“, tiesa, jos mažiau patogios, sunkesnės, o taip pat ir dar brangesnės. Kita alternatyva yra „Bose“ siūlomi „700“ arba „QuietComfort 45“ modeliai, ar kitų gamintojų mesti iššūkiai ANC rinkoje. Melomanai, kuriems triukšmo slopinimas nesvarbus, ras aibes kitų pasirinkimų su pagrindiniu dėmesiu garso kokybei, o žaidėjai greičiausiai rinksis ausines, kurios skirtos jų platformai, mat XM5 „nedraugauja“ su konsolėms ir neleidžia palaikyti pokalbių.

Bet kokiu atveju, mano XM5 vertinimas – 5 iš 5 balų.