Remiantis „BRC Group“ šaldytuvų rinkos tyrimų 2022 metų duomenimis, Lietuvoje per metus nuperkama apie 100 000 vnt. šaldytuvų.

Šaldytuvų kainos Lietuvoje prasideda nuo 100 eurų, daugiausiai paklausos sulaukiantys gamintojai: „Samsung“, „LG“, „BEKO“. Pačių brangiausių šaldytuvų kaina viršija ir 12 tūkst. eurų.

Rinktis pigesnį ar brangesnį?


Kuo skiriasi šaldytuvas už 300 eurų, 500 eurų ir už 1000 eurų? „ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ prekės ženklų vadovė Aušrinė Juozelskė pateikė savo įžvalgas:

  • Šaldytuvai iki 300 eurų bus stacionarūs (neįmontuojami), mažesni (iki 180 cm) ir dažniausiai be automatinio atitirpinimo, be ekrano, standartinės baltos spalvos. Taip pat šie šaldytuvai bus ne efektyvios F energijos klasės.
  • 500 eurų jau galime nupirkti šaldytuvą – stacionarų arba įmontuojamą, bet kokio aukščio, su automatinio atitirpinimo technologija „No Frost“, taupesnės D energijos klasės modelį, su ekranėliu ir papildomomis funkcijomis viduje (pvz.,: nulinė zona).
Šaldytuvas
  • Turėdami 1000 eurų ar daugiau, galime rinktis ir itin didelį, taip vadinamą „Side-By-Side“ (platų vertikalių dviejų durų) šaldytuvą arba 2 metrų įprastą šaldytuvą su šaldikliu apačioje. Gausime energetiškai taupiausią produktą, kurio viduje bus daugybė papildomų verčių: tolygus vėsinimas, LED apšvietimas, nulinė zona, ekranas, valdymas „Wi-fi“ ir pan.

Ką renkasi lietuviai?


Remiantis „BRC Group“ šaldytuvų rinkos tyrimų 2022 metų duomenimis, populiariausi šaldytuvai su šaldikliu apačioje – jų pardavimai sudaro net 70 proc. vienetais.

„Antroje vietoje pagal populiarumą yra didieji, taip vadinami „Side-By-Side“ tipo šaldytuvai, jų augimas pastebimas kasmet po 20 proc. Žmonės vis rečiau renkasi šaldytuvus su šaldikliu viršuje, tokių šaldytuvų pardavimai vienetais kasmet mažėja apie 13 proc.“, – pastebi A. Juozelskė.

Pasak elektronikos prekių ekspertės, lietuviai renkasi vis brangesnius įrenginius.

Šaldytuvas

„Palyginus 2022 metų duomenis su 2021 metų duomenimis, šaldytuvų, brangesnių nei 400 eurų su PVM, pardavimai augo 32 proc., o brangesnių nei 600 eurų pardavimai augo 28 proc. Tuo tarpu pigesnių iki 400 eurų šaldytuvų pardavimai krito apie 20 proc.

Tai įrodo, kad lietuviai nori kokybiškų bei ilgaamžių įrenginių ir sutinka mokėti daugiau už papildomą vertę. Pvz., vartotojai renkasi tokius šaldytuvus, kuriuos reikia atitirpinti rečiau – net 60 proc. parduotų šaldytuvų yra būtent tokie“, – pabrėžia ekspertė.

Kaip išsirinkti šaldytuvą?


Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į šaldytuvo tipą – pageidaujamas paslėptas, įmontuojamas į baldus, ar stacionarus? Taip pat svarbus šaldytuvo dydis – kiek šeimoje narių ir kokie jų valgymo įpročiai: apsipirkti gausiai 1 kartą per savaitę, ar dažnai, bet po mažiau, vis papildant šaldytuvą?

A. Juozelskė labai rekomenduoja rinktis tokį šaldytuvą, kuriame nesikaupia šerkšnas („NoFrost“ technologija).

Aušrinė Juozelskė

„Šaldytuve oras cirkuliuojamas taip, kad nesusidarytų šerkšnas, todėl šaldytuvą galima atitirpinti rečiau. Susikaupęs šerkšnas padidina energijos sąnaudas. Labai svarbi ir energijos klasė – renkantis ekonomišką šaldytuvą galima sutaupyti“, – teigia A. Juozelskė.

Žinoma, svarbu ir tai, kas yra šaldytuvo viduje – labai patogu, kai jame yra daug stalčių, lentynėlių, jos taip pat praverčia norint išdėlioti kuo daugiau maisto ir netrukdyti orui laisvai cirkuliuoti.

Kas naujo rinkoje?


2021 m., pasikeitus energijos klasių reglamentui, rinkoje nebeliko A+++ klasės šaldytuvų. Europos Komisija priėmė reglamentą, kuriuo pakeitė energijos klasių klasifikavimą nuo A iki G tam, kad gamintojai būtų paskatinti gaminti dar labiau energetiškai efektyvesnius įrenginius.

A. Juozelskė teigia, kad praėjusią savaitę vykusioje „ACC Distribution“ konferencijoje buvo pristatytas taupiausias A-12% klasės šaldytuvas Lietuvoje, kuris Baltijos šalyse pasirodys jau šią vasarą.

„Taupiausio šiai dienai „LG“ šaldytuvo sąnaudos per metus siekia tik 97 kWh, kas yra apie 25 Eur per metus. Palyginimui, F energijos klasės panašaus dydžio šaldytuvas sunaudoja apie 278 kWh ir tai yra beveik 3 kartus daugiau – apie 70 Eur per metus“, – aiškina elektronikos prekių ekspertė.

Šaldytuvas

Dar viena naujovė, pasak ekspertės, pasirodžiusi prieš kelerius metus – „Caso Design“ šaldytuvas, įmontuotas į kavos staliuką.

„Vokiečių inžinieriai šaldytuvo funkciją integruoja į nestandartinius baldus, kaip šiuo atveju – į kavos staliuką, ir papildo grotuvo funkcijomis, valdomomis nuotoliu, per „Bluetooth“ ryšį. Patogu, stilinga, unikalu“, – dėsto pašnekovė.

Žinoma, technologijoms žengiant į priekį, populiarėja ir tokie šaldytuvai, kuriuos galima valdyti nuotoliniu būdu iš bet kurios pasaulio vietos.

„Nuotoliniu būdu galima reguliuoti temperatūrą, apšvietimą ar gauti pranešimą, jeigu palikote praviras šaldytuvo duris. Kai kurie gamintojai pristato šaldytuvus su kamera viduje, kuri suteikia galimybę bet kuriuo metu pasižiūrėti kas yra šaldytuve (prekės ženklas „Bosch“)“, – teigia ekspertė.

Dar viena kategorija, kur gamintojai konkuruoja tarpusavyje – šaldytuvo garso lygis.

„Šiuolaikiniuose namuose virtuvės sujungtos kartu su svetaine, todėl svarbu, kad šaldytuvas veiktų kuo tyliau. Jau minėtoje parodoje „Bosch“ pristatė tyliausią 29dB šaldytuvą. Palyginimui, panašaus dydžio šaldytuvo standartinis garsas siekia 36-39dB“, – dėsto pašnekovė.

Išmanus šaldytuvas

dytuvų gamintojai žino, kad kompresorius – šaldytuvo širdis, todėl siekia kaip galima ilgiau prailginti kompresoriaus veikimą.

„Naujos kartos linijiniai kompresoriai pasižymi tolygiu veikimu, nesudarydami didelių šaldymo nuokrypių, todėl kompresoriai veikia ilgai ir nepriekaištingai. Gamintojai užtikriną ilgaamžiškumą suteikdami papildomą garantiją, kuri būna iki 10 ar net 20 metų“, – pastebi A. Juozelskė.

Taip pat į šaldytuvus integruojami ekranai, kuriuose per „Wi-fi“ galima praplėsti šaldytuvo paskirtį – ieškoti naujų receptų, stebėti orų prognozes, palikti žinutę namiškiams ir pan.