Tikriausiai jau girdėjote apie karšto oro gruzdintuvę ir svarstėte, ar ji jums tikrai reikalinga, o galbūt tai bus dar vienas pamirštas įrenginys virtuvėje, tik užimantis vietą.

Karšto oro gruzdintuvės šiuo metu keičia įpročius, kaip kepama mėsa, daržovės, žuvis ar kiti produktai. Yra kelios priežastys, dėl kurių jos tapo tokios populiarios.

Kuo skiriasi oro gruzdintuvė nuo kitų kepimo būdų

Karšto oro gruzdintuvės yra kiek didesnis nei virdulys prietaisas, tačiau jis ne toks didelis, kaip krosnelės. Dauguma jų turi stalčių, kuris skirtas sudėti kepamiems ingredientams, o jis sudarytas iš dviejų dalių. Produktai dedami į indą – krepšelį – su skylutėmis, kuris turi nepridegančią dangą, jis dedasi į didesnį stalčių. Skylutės leidžia cirkuliuoti orui, nutekėti riebalams.

Karšto oro gruzdintuvės „reklamuojamas“ veikimo principas – kepimas apipučiant karštu oru, o ne mirkant aliejuje. Tai leidžia iškepti mažiau riebalų turinti maistą.

Pirmiausia reikia atskirti – tai nėra „fritiūrinė“. Karšto oro gruzdintuvė labiau primena konvekcines orkaites, kuriose cirkuliuoja oras, tik pirmosios yra mažesnės, dažniausiai būna didelio kiaušinio formos.

Karšto oro gruzdintuvės veikia taipogi turėdamos kaitinimo elementą ir ventiliatorių, tai užtikrina, kad iškepęs maistas bus traškus, sausesnis. Nors skonis ir neprimins maisto iš įprastos „fritiūrinės“ – tai ne trūkumas, galbūt naujas skonis yra kaip tik tai, ko ieškote.

Atitinkamai kepimas ore nulemia ir daugelį receptų – prašoma kepamą maistą padengti plonu riebalų sluoksniu, dažniausiai apipurkšti aliejumi, kad iškeptas maistas labiau primintų keptą įprastoje gruzdintuvėje.