„Bendradarbiaujame su „Shell“, įvairiomis transporto eksploatacinėmis medžiagomis ir jų kokybe besirūpinančia įmone, jau seniai – mūsų fakulteto studentai įmonėje nuolatos atlieka gamybines praktikas, organizuojamos pažintinės išvykos, taip pat įmonės atstovai reguliariai atvyksta pristatyti įvairių sektoriaus naujovių. Laikui bėgant, įvairiapusių sąlyčio taškų tarp įmonės ir fakulteto tik daugėjo, tad natūraliai mūsų partnerystė perėjo į aukštesnį lygį.

Jame – fakulteto patalpose, esančiose naujuose VILNIUS TECH Plytinės rūmuose, atidaroma specializuota ir nuolat atnaujinama laboratorija, kurioje, bendradarbiaujant verslui, studijoms ir mokslui, akademinei bendruomenei bus pristatomos įvairios transporto eksploatacinių medžiagų bei jų kokybės tyrimo inovacijos“, – sako VILNIUS TECH Transporto inžinerijos fakulteto dekanas prof. dr. Olegas Prentkovskis.

Asociatyvioji nuotr.

Jis tęsia, kad šiame fakultete veikiančia specializuota laboratorija galės naudotis ne tik „Transporto inžinerijos“ bakalauro studijų programos studentai, gilindami žinias studijų dalyko „Transporto priemonių konstrukcinės ir eksploatacinės medžiagos“ metu, bet ir VILNIUS TECH Antano Gustaičio aviacijos instituto „Aviacinės mechanikos“ bakalauro studijų programos studentai, studijuodami „Orlaivių eksploatacinės medžiagos“ modulį.

Darbo rinkoje matė problemą


„Shell“ – viena pirmųjų naftos įmonių, į Lietuvos rinką atėjusių kaip kuro ir alyvų tiekėja dar 1928 metais. Ilgametė veiklos patirtis inovacijų ir technologijų srityje bendrovei leido ne tik užsitarnauti lyderiaujančią poziciją alyvų bei tepalų sektoriuje, bet ir identifikuoti nerimą keliančią problemą.

Asociatyvioji nuotr.

„Pastebėjome, kad transporto ar kitų inžinerinių sričių srityje veikiančių įmonių specialistų žinios ne visada sutampa su šiuolaikinėmis tendencijomis, techniniais reikalavimais ar technologiniais pasikeitimais. Dėl to kenčia ne tik efektyvumas ar technika, bet atsiranda ir finansiniai nuostoliai. Supratome, kad norint keisti susidariusią padėtį darbo rinkoje, reikia ne tik užtikrinti nuolatinį žinių atnaujinimą, bet ir jų perteikimą būsimiems specialistams dar pradiniame mokymosi etape. Dėl šios priežasties tapome VILNIUS TECH, kaip technologinės srities specialistų ruošimo kalvės, partneriu“, – pasakoja „Shell“ produktų pardavimų vadovas Lietuvai Artūras Nareika.

Investuoja į mokslą ir jaunąją kartą


Eksperto teigimu, stiprėjant partnerystei su Transporto inžinerijos fakultetu, buvo nuspręsta didinti jos apimtis – organizuoti ne tik praktikas, išvykas ir mokymus, bet suteikti studentams dar daugiau galimybių ugdyti praktinius gebėjimus, kurie reikalingi veikiant realiomis sąlygomis bei savo darbu kuriant pridėtinę vertę.

„Alyva – įrangos „kraujas“, užtikrinantis daug gyvybiškai svarbių funkcijų. Remiantis jos parametrais ir suprantant tai, kas vyksta su įranga, galime prognozuoti tam tikrus gedimus, efektyvinti veiklą, skirti daugiau laiko inovacijoms ar net taupyti energiją, o tai tapatu CO2 emisijos mažinimui. Dėl to fundamentalus supratimas apie alyvos paskirtį, gebėjimas suprasti ir analizuoti jos tyrimų rezultatus buvo mūsų prioritetas ir jis lėmė investiciją į specializuotą laboratoriją“, – teigia A. Nareika.

Asociatyvioji nuotr.

Ši specializuota laboratorija sudaro galimybę studentų laboratorinių darbų programą padidinti 5 naujais testais, leidžiančiais realiomis sąlygomis įvertinti pagrindines variklinės alyvos charakteristikas – šarminį skaičių, užteršimą vandeniu, klampumą, plaunamąsias ir dispersines savybes bei susikaupusių suodžių kiekį.

Laboratorijai suteiksime asmenines apsaugos priemones ir eksploatacines medžiagas, reikalingas testams atlikti bei užtikrinsime jų papildymą visą partnerystės laikotarpį. Mūsų techniniai specialistai vykdys mokymus fakulteto dėstytojams, kaip naudoti eksploatacines medžiagas ir dirbti su testų atlikimui skirtais prietaisais. Be to, suteiksime galimybę eksploatacinių medžiagų mėginius paimtus, pavyzdžiui, iš studento automobilio, išsiųsti į pasaulyje pirmaujančią bandymų, kontrolės ir sertifikavimo įmonę, dirbančią su alyva, degalais bei chemikalais ir išmokysime interpretuoti gautų analizių rezultatus bei konsultuosime fakultetą modernizuotos laboratorinių darbų metodinės medžiagos rengimo procese“, – priduria A. Nareika.