N. Eldredge – vienas žymiausių pasaulio paleontologų, daugiau nei 160 mokslinių straipsnių ir knygų autorius, ilgą laiką dirbo ir tyrinėjo Amerikos gamtos istorijos muziejuje. Jis kartu su kitu paleontologu Stephen Jay Gould sukūrė punctuated equilibria (pertrauktų pusiausvyrų) teoriją.

Per savo karjerą profesorius itin daug laiko skyrė sparčiam daugelio buveinių ir rūšių naikinimui. N. Eldredge teigimu, žmonės yra atsakingi už biologinės įvairovės krizę, bet kartu gali užkirsti kelią 6-ajam rūšių išnykimui.

Profesorius sutiko pasikalbėti apie tai, kaip žmonės naikina bioįvairovę. Jo teigimu, rūšių nykimas yra kaip kanarėlė kasykloje – jei kažkas miršta aplink mus, mirsime ir mes.

– Profesoriau, kas tiksliai yra bioįvairovė?

– Paprastai sakant, bioįvairovė yra visa tai, kas gyva. [...] Netgi šunys ar arkliai – kurie yra prijaukinti, bet vis vien galima priskirti bioįvairovei. Organizmai turi ilgą gyvavimo Žemėje istoriją, per kurią įvykdavo masiniai rūšių išnykimai. Esu įsitikinęs, kad dabar šeštasis vyksta masinis rūšių išnykimas, ir, manau, būtent žmonės jį sukelia.

Bioįvairovė... Pagrindinė priežastis, kodėl man tai rūpi – mes čia gimėme, esame gamtos dalis, matome, kaip kitos rūšys, su kuriomis augome, staiga ėmė nykti, netgi išnyko. Mane tai dirgina ne tik estetiniu lygiu, bet ir emociniu – man tai kelia pasibaisėjimą. Tarsi degintume savo pačių namą.