Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Farmacijos studijų programos koordinatorė Indrė Trečiokienė teigė, kad pirmiausia svarbu žinoti, kaip kalio jodido tabletės veikia. Mat jų išgėrus, tabletėje esantis jodas atsipalaiduoja ir prisijungia prie skydliaukės ląstelių, taip užimdamas vietą, kad jos negalėtų užimti radioaktyvus jodas.

„Skydliaukė yra organas, kuris iš jodo pagamina mums reikiamus hormonus. Daugiau jodo mūsų organizme niekur nereikia. Tik skydliaukėje. Tad išgertas jodas prisijungia prie skydliaukės ląstelių ir tokiu atveju skydliaukės ląstelės negali paimti jodo iš aplinkos. Tokiu atveju, prisijungti radioaktyviam jodui, galimybės nėra“, – sakė I. Trečiokienė.

Neteisingas vartojimas gali ir pakenkti

Pašnekovė aiškino, kad po vaistų vartojimo saugus jodas prie skydliaukės ląstelių būna prisijungęs apie 24 valandas, po kurių ląstelės, o kartu ir vieta jodui – atsilaisvina. Jei iš tiesų būtų poreikis, ir po paros išliktų radioaktyvus fonas, tokiu atveju po 24 valandų reikėtų išgerti pakartotinę dozę, tačiau tai reikėtų daryti tik tam gavus nurodymus ir patvirtinimą, kad toks poreikis išlieka.

„Žmonės turi sulaukti nurodymo, pranešimo, kad kilo poreikis vartoti šiuos vaistus. Be reikalo jų gerti nereikia, juk visi vaistai, jei gali padėti, tai gali ir pakenkti, todėl nereikėtų skubėti ir gerti vaistų, kol nėra radioaktyvaus fono.

Dalintis
Nuomonės