Geomagnetinės audros vyksta, kai įkrautų dalelių srautai arba saulės vėjai sąveikauja su Žemės magnetiniu lauku. Energijos prikaupusios dalelės gali įkaitinti viršutinę atmosferą, dėl to ji sutirštėja.

Šiuo atveju audra paveikė tą orbitos sritį, kurioje buvo dislokuoti naujausi „SpaceX“ „Starlink“ palydovai. Dėl audros atmosfera tapo tokia tanki, kad palydovai negali manevruoti iki numatytos orbitos.

Kol kas neaišku, kokie bus finansiniai nuostoliai. „SpaceX“ nepaskelbė, kiek kainuoja sukurti „Stalink“ palydovą. Nors, anot „CNN“, bendrovės prezidentė Gwynne Shotwell 2019 m. sakė, kad kaina buvo gerokai mažesnė, nei 1 mln. dolerių už vienetą.

Praėjusią savaitę paleisti palydovai turėjo prisijungti prie maždaug 2000 kitų „Stalink“ palydovų. Bendrovė stengiasi paspartinti savo kosminio interneto verslą ir net atokiausiose pasaulio vietose gauti prieigą prie didelės sparto interneto.

„SpaceX“ teigimu, ilgainiui prireiks net 42 tūkst. palydovų. Sausio mėn. paslauga turėjo apie 145 tūkst. vartotojų 25 šalyse.

Palydovas

Yra ir šviesioji pusė

NASA kosminių orų skyriaus vadovas Jameso Spanno teigimu, sunku numatyti, kaip tokia geomagnetinė audra galėjo paveikti „Starlink“ palydovus.

Ir nors 40 palydovų praradimas nėra idealus dalykas, J. Spannas pabrėžė, kad duomenys, kuriuos NASA ir NOAA gaus stebėdamos, kaip „Starlink“ palydovai reagavo į audrą, padės ateityje pagerinti kosminių oro sąlygų modeliavimą.

„SpaceX“ pažymėjo, kad sugedę palydovai, kurie įeis arba jau yra sugrįžę į Žemės atmosferą, neturėtų kelti jokio pavojaus kitiems palydovams, žmonėms ar turtui ant žemės. Palydovai, atsitrenkę į storiausią Žemės atmosferos dalį, turėtų suirti.

Bendrovė sako, kad tyčia dislokuoja savo „Starlink“ palydovus mažesniame aukštyje, nei numatyta jų orbitoje, kad jei palydovas sugestų, jis neliktų paliktas nekontroliuojamai ir ilgai skristi per orbitą. Taip siekiama ir mažinti kosminių šiukšlių kiekį.

Tačiau dislokavimas mažesniame aukštyje ir gali būti viena pagrindinių priežasčių, kodėl „Starlink“ palydovus taip stipriai paveikė geomagnetinė audra.