NASA patikina, kad ne. Asteroidas buvo aptiktas likus dviem valandoms iki smūgio į Arkties vandenyną. Tai jau penktas kartas, kai mažas asteroidas aptinkamas likus trumpam laikui iki atsitrenkimo, vertina „Forbes“.

14 kartų per 40 minučių asteroidą įžvelgė Vengrijos astronomas iš „Piszkéstető“ observatorijos Krisztianas Sarneczky, jis apie objektą pranešė „Mažųjų planetų centrui“ („Minor Planet Center“).

NASA pavojaus vertinimo sistema „Scout“ apskaičiavo asteroido trajektoriją ir atskleidė, kad jis įskries į Žemės atmosferą, dėl to įspėjo Žemės artimųjų objektų tyrimų centrą (CNEOS) ir NASA Planetos gynybos koordinavimo biurą.

„Mums pavyko nustatyti galimo poveikio vietas, kurios iš pradžių išsidėstė nuo vakarinės Grenlandijos iki Norvegijos krantų. Kai daugiau observatorijų ėmė stebėti asteroidą, mūsų skaičiavimai dėl jo trajektorijos ir smūgio vietos tapo tikslesni“, – sakė „Scout“ sukūręs JPL navigacijos inžinierius Davide Farnocchia.

Maži asteroidai, tokie kaip 2022 EB5, nėra pakankamai ryškūs, kad juos būtų galima pastebėti anksti, dėl to naktiniame danguje juos astronomai pamato likus porai valandų iki to laiko, kai jie atsitrenks į Žemės atmosferą arba praskries šalia. NASA vertina, kad į žemę tokio dydžio asteroidai nukrenta maždaug kartą per 10 mėnesių.