Ragina apeiti draudimą

DELFI skaitytojas, turintis paskyrą svetainėje „Filmai.in“, pranešė, kad visai neseniai sulaukė laiško su raginimu naudotis neaktyvia savo paskyra.

„Labas, pastebėjome, kad tavo paskyra ilgai buvo neaktyvi „Filmai.in“ svetainėje. Kviečiame apsilankyti ir vėl mėgautis filmais. Kiekvieną mėnesį į lietuvių kalbą išverčiame Ir įgarsiname virš 1000 filmų bei serialų“, – rašoma laiške.

„Filmai.in“ laiškas

Taip pat teigiama, kad prisijungus prie paskyros bus galima žiūrėti tokius naujausius šių metų filmus kaip „Mėlynasis vabalas“, „Barbė“, „Bėk, triuši, bėk“ ir kt. lietuviškai.

Pateikiama ir instrukcija negalintiems prisijungti prie „Filmai.in“ svetainės – raginama užsukti į kitą svetainę, kurioje galima greitai ir lengvai išspręsti techninius nesklandumus arba prie svetainės jungtis per pateiktą IP adresą.

LRTK: pažeidėjai savo veiklą vykdo Rusijoje


Lietuvos Radijo ir televizijos komisijos (LRTK) Ūkio subjektų priežiūros skyriaus vedėjas Andrius Katinas teigia, kad svetainės „Filmai.in“ valdytojai nuolat ieško būdų, kaip apeiti jiems taikomus draudimus.

„Nors minėtas domenas yra blokuotas, yra kuriamos svetainės kopijos, arba visai atsisakoma domeno, paliekant galimybę pasiekti svetainę ar svetaines tik IP (angl. Internet Protocol) adresu.

Situaciją stebime ir prireikus priimame atitinkamą sprendimą: blokuojame prieigą prie svetainių, taip pat pašaliname galimybę rasti jų domenus ir IP adresus „Google“ paieškos sistemoje“, – teigia A. Katinas.

„Filmai.in“

Pasak jo, LRTK taip pat kompetentinga duoti privalomus nurodymus mokėjimo, kredito ar kitai finansų įstaigai nutraukti mokėjimus ar kitas finansines operacijas, susijusias su neteisėtai viešai paskelbtu autorių teisių saugomu turiniu.

„Šia teise ne kartą pasinaudojome suspenduodamami finansines operacijas ir informuodami svetainėje „Filmai.in“ naudojamas tarptautines mokėjimų įmones – tarpininkus dėl paslaugų nutraukimo“, – pastebi pašnekovas.

Vis dėlto, anot jo, šiuo metu svetainės domenas registruotas ir svetainės turinys talpinamas Rusijoje.

„Nieko nuostabaus, kad autorių teisių pažeidėjai pasirinko šią šalį savo veiklai vykdyti – todėl kova tampa itin sudėtinga“, – komentuoja A. Katinas.

Piratavimas

Jis pabrėžia, kad vartotojų raginimas prisijungti prie svetainės susijęs su duomenų nutekinimu.

Tai yra viena iš priežasčių, kodėl raginama prisijungti. Svetainės duomenų bazė su vartotojų prisijungimų duomenimis buvo nutekinta, todėl vartotojui prisijungiant iš naujo, automatiškai jam priskiriamas naujas slaptažodis“, – pastebi LRTK atstovas.

Kibernetinio saugumo specialistas: tai amžinas katės ir pelės žaidimas


Kibernetinio saugumo specialistas Darius Grigaliūnas teigia, kad bet kol kas tai yra amžinas katės ir pelės žaidimas.

Pasak jo, kai tik svetainė užblokuojama, atsiranda techninės galimybės to blokavimo išvengti.

„Vienas iš populiariausių tokio tipo blokavimo apėjimo būdų yra VPN arba Proxy naudojimas. VPN galima labai lengvai įsigyti kaip įprastą paslaugą, o Proxy kiek sudėtingiau, galima susikonfigūruoti su IT specialisto pagalba“, – teigia D. Grigaliūnas.

Anot jo, tokiu būdu pažeidėjai paslepia savo IP adresą, iš kurio jungiasi, taip apeidami geografinį blokavimą.

Darius Grigaliūnas

„Vartotojui reikia suprasti, kad naudodamas piratinius puslapius, jis gali ir pats lengvai tapti nusikaltėlių auka. Rezultatas – nuo savo asmeninių duomenų praradimo iki teisinių pasekmių už nelegalaus turinio išsaugojimą“, – perspėja kibernetinio saugumo specialistas.

Jis pabrėžia, kad tokių piratinių svetainių visiškai uždrausti praktiškai yra neįmanoma.

„Taip yra todėl, kad internetas yra dinamiška ekosistema, nėra vieningos teisinės bazės ar techninių priemonių, su kuriomis būtų galima pilnai izoliuoti kenkėjus“, – teigia pašnekovas.