Nuo karo Ukrainoje pradžios, „Telegram“ tapo kritiniu informacijos šaltiniu milijonams ukrainiečių, kur dalijamasi informacija apie antskrydžius, puolimus, būtinybę slėptis ar būdus gauti pagalbos. Tačiau, deja, šiame tinkle apstu ir klaidingos informacijos, dezinformacijos, susijusios su Rusijos agresija.

Netgi Ukrainos vyriausybė „Telegram“ tinklu dalinasi pranešimais, nekalbant apie eilinius šalies piliečius, čia bendraujančius su artimaisiais. Tad nekelia nuostabos, jog rusų programišiai ar kitos prorusiškos jėgos bando pasinaudoti šiuo socialiniu tinklu propagandai, informacijai apie vartotojus rinktis ar kitiems ardomiesiems tikslams.

Milijardierius „Telegram“ įkūrėjas P. Durovas yra gimęs Sankt Peterburge 1984 m. tuo metu miestas dar vadinosi Leningradu. Tačiau dabar jis gyvena atsiskyrėlišką gyvenimą Dubajuje, jis paprastai laikėsi apolitiškos laikysenos ir kalbėdavo tik apie dalykinius reikalus: vartotojų skaičiaus augimą, pastangas gerinti paslaugas. Tačiau pirmadienį reikalai pasikeitė ir P. Durovas išsakė asmeninę nuomonę.
telegram

Viešai kilo susirūpinimo, pvz., žinučių programėlės „Signal“ įkūrėjas Moxie Marlinspike nuogąstavo, kad „Telegram“ ar šio tinklo darbuotojai gali būti spaudžiami suteikti Rusijai ukrainiečių asmeninius duomenis. „Telegram“ atstovai tikina, kad P. Durovas niekuomet Rusijai šiuo klausimu nepadėjo ir duomenų nesuteikė, įskaitant ir tą laiką, kai jis vadovavo kitam Rusijos socialiniam tinklui „VKontakte“, rašo „Forbes“.

Pats P. Durovas pirmadienį pasidalijo asmeniniu įrašu „Telegram“ tinkle: „Iš mano mamos pusės, mano šeimos linija kilusi Kijeve. Jos mergautinė pavardė buvo ukrainietiška (Ivanenko) ir iki šios dienos aš turiu daug giminaičių, gyvenančių Ukrainoje. Štai kodėl šis konfliktas yra tragiškas ir man, ir „Telegram“, – dėstė vadovas.

Jis papasakojo ir savo istoriją, kodėl paliko Rusiją 2013 metais, po to kai federalinė policija FSB pareikalavo, kad jis pateiktų privačius ukrainiečių vartotojų duomenis socialiniame tinkle „VKontakte“, kurie protestavo prieš prorusišką prezidentą.

2014-aisiais P. Durovas pardavė savo „VKontakte“ akcijas ir paliko vadovauti kitą rusų milijardierių Ališerą Usmanovą. Pastarajam pritaikytos sankcijos, areštuota jachta, verta 600 mlrd. JAV dolerių.

P. Durovas atsisakė cenzūruoti „VKontakte“ paskyras, naudojamas aktyvistų dalintis prieš Vladimirą Putiną nukreiptais pranešimais, palaikyti protestus prieš, kaip teigiama, suklastotus 2011-ųjų rinkimus.
P. Durovo namuose ir biure buvo atliktos kratos, iškelti keisti kaltinimai, esą jis automobiliu pervažiavo policijos pareigūno koją. Kai 2014 metais jo vėl buvo paprašyta pateikti duomenis apie Ukrainos pasipriešinimą prieš Krymo aneksiją. P. Durovas paliko Rusiją ir įkūrė „Telegram“.

„Aš atsisakiau vykdyti reikalavimus, kadangi tai reikštų mūsų ukrainiečių vartotojų išdavystę. Po to buvau atleistas iš kompanijos, kurią įkūriau, ir buvau priverstas palikti Rusiją. <...> Aš praradau ir kompaniją, ir namus, tačiau tą patį padaryčiau ir dar kartą – be abejonės. <...> Aš esu su mūsų vartotojais, nepaisant nieko. Jų teisė į privatumą yra šventa. O dabar – labiau nei bet kada“, – dalijosi P. Durovas.
Pavelas Durovas

„Telegram“ savo kanale pasidalino žinute, kad įmonėje dirba tarptautinė komanda, kurios didelę dalį sudaro nariai iš Ukrainos: „Mes visi norime nedelsiant baigti konfliktą“.

„Signal“ socialinis tinklas, užtikrinantis šifruotą žinučių siuntimo ir skambinimo galimybę, po Rusijos invazijos Ukrainoje išgyvena pakilimo laikus. Tačiau „Telegram“ tapo pagrindine platforma Kijeve veikiančiai Vyriausybei pranešti svarbiausius įvykius.

Kibernetinio saugumo kompanijos „Check Point“ duomenimis, šešis kartus išaugo „Telegram“ grupių skaičius, kurios skirtos Rusijos invazijai į Ukrainą. Ketvirtadalis tokių grupių naudojamos koordinuoti kibernetinėms atakoms Rusijoje. Trečdalis skirta neredaguotoms naujienoms dalintis.

Tuo metu „VKontakte“ savininkai visiškai paklūsta Kremliaus įtakai. 2021 metų gruodį A. Usmanovas savo akcijų dalį pardavė valstybės valdomai draudimo komapnijai „Sogaz“, valdomai artimo Putino draugo Jurijaus Kovalčiuko.

Dalintis
Nuomonės