Reikia suprasti vieną dalyką, kad nusikaltėlis ieško lengviausio būdo kaip pas jus patekti, apmulkinti, jumis pasinaudoti, pasakoja E. Kerza. Dabartiniais laikas paprastam žmogui yra labai sudėtinga atskirti, ar svetainė, el. laiškas ar kitokio pobūdžio turinys yra padirbtas, ar ne. Populiariausias nusikaltėlių ginklas – socialinė inžinerija.

„Socialiniu būdu nusikaltėliai apsimeta kažkuo pažįstamu, atsiunčia neva tikrą laišką, kuriame yra kažkoks priedas, tame prieded virusas, o virusas gali būti nuotraukoje ar pdf dokumente. Žmogui dažniausiai tai yra neįkandama mįslė“, – pasakoja kibernetinio saugumo ekspertas.

Tačiau grėsmę kelia ne patys el. pašto laiškai, bet juose esančios nuorodos, kuriose nebūtina įvesti jokios jautrios informacijos – užtenka tik spustelėti ir jau būsite apkrėsti.

„Kaip surandamos aukos? Vienas iš būdų yra bandyti dideliam gavėjų adresui siųsti laišką, arba užkrėsti kokią nors dažnai lankomą pažeidžiamą svetainę <...> Nieko nereikia įvesti, kadangi virusas aktyvuojasi automatiškai. Tokiu būdu ir kriptovaliutą kasa pasinaudojant jūsų telefonais. Jūs net neįtariate, kad jūsų telefono resursus naudoja ir piktavaliam gamina vienokią ar kitokią kriptovaliutą“, – apie galimus pavojus pasakoja E. Kerza.

Grubiai tariant, visa tai reiškia, kad į jūsų pašto dėžutę patekęs kenkėjiškas el. pašto laiškas gali nesunkiai užkrėsti telefoną.