Taikiklyje – „iPhone“ naudotojai


Visiems „Apple“ išmaniųjų telefonų „iPhone“ naudotojams rekomenduojama nedelsiant atlikti „iOS“ programinės įrangos atnaujinimus. Programišiai senesnėse „iOS“ versijose aptiko spragų, kurios suteikė galimybę įsilaužti į „iPhone“ naudotojų telefonus. Eksperto teigimu, galima tokių atakų pasekmė – privačių susirašinėjimų nutekėjimas ar net pavogti banko prisijungimo duomenys.

„iPhone“

„Anksčiau kenksmingos šnipinėjimo programos į „iPhone“ telefonus patekdavo tada, kai naudotojas netyčia paspausdavo nuorodą. Dabar sukčiai naudojasi pažeidžiamomis programinės įrangos vietomis ir vykdo tokias atakas, kurios nereikalauja jokios naudotojo sąveikos. Šnipinėjimo programos į „iPhone“ telefonus patenka per „iMessages“ žinutes su kenkėjišku paveikslėliu arba per „WhatsApp“ skambutį, į kurį net nėra būtina atsiliepti, kad programišiai patektų į telefoną“, – sako Mantas Užupis, „Tele2“ IT saugumo ekspertas.

Pasak jo, programinę įrangą būtina atnaujinti tiems „iPhone“ naudotojams, kurių įrenginiuose šiuo metu įdiegta „iOS 16.6.1” ar „iOS 17.0.1“ programinė įranga. Būtent pastarojoje užfiksuotos trys spragos, susijusios su atsparumu įsilaužimams. Vartotojams rekomenduojama įsitikinti, kad jų programinė įranga yra saugi ir atlikti „iOS 16.7“ arba „iOS 17.0.2” atnaujinimus.

Kas yra šnipinėjimo programos?


Šnipinėjimo programinė įranga – tai kenkėjiška programinė įranga, leidžianti įsibrovėliams matyti viską, ką darote savo telefone. Jei į jūsų „iPhone“ buvo įdiegta tokia programinė įranga, užpuolikai gali perskaityti visas jūsų žinutes, įskaitant esančias užšifruotose programėlėse, pavyzdžiui, „WhatsApp“, taip pat pavogti slaptažodžius bei bankininkystės duomenis.

„iOS 17“

„Įsilaužę į įrenginį, kibernetiniai nusikaltėliai gali matyti viską jūsų ekrane. Šnipinėjimo programinė įranga jiems taip pat suteikia prieigą prie mikrofono, todėl užpuolikai gali klausytis visų jūsų telefono skambučių, gauti prieigą prie jūsų buvimo vietos duomenų. Šnipinėjimo programa „Reign“ gali generuoti dviejų žingsnių autentifikavimo kodus ir taip perimti „iCloud“ paskyras bei šnipinėti turimus duomenis“, – įspėja M. Užupis.

Pristatė naujuosius „iPhone 15“


Praėjusį mėnesį „Apple“ pristatė naują išmaniųjų telefonų „iPhone 15“ seriją.

„Apple“ kasmet pažeria didelį kiekį naujų ir dar nematytų produktų, todėl šie metai ne išimtis. Vienas reikšmingiausių atnaujinimų – USB Type-C jungtis „Apple“ įrenginiuose. Žinoma, tradiciškai atkeliauja ir naujoji išmaniųjų telefonų serija „iPhone 15“, kurios modeliai stebins dar geresne kameros kokybe ir taupesniu energijos vartojimu“, – pranešime žiniasklaidai sakė Andrius Archangelskis, „Bitės Profas“.

„iPhone 15“

Naujieji „iPhone“ iš tiesų pasikeitė tiek vidumi, tiek išore.

„iPhone 15 Pro“ modeliai pristatė ypatingu tvirtumu pasižymintį titano korpusą, visą rinką lenkiantį „A17 Pro“ lustą ir ambicijų pakeisti profesionaliose studijose naudojamą įrangą turinčias kameras. Bendrovė taip pat akcentavo ir savo produktų neutralumą aplinkai“, – pranešime žiniasklaidai dalijosi „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.