Svarbiausia nauda – anonimiškumas

Justina Tamulevičiūtė, „NordVPN“ saugumo internete ekspertė aiškino, kad VPN reiškia „virtualų privatų tinklą“. Ji pabrėžė, kad tai yra paslauga, šifruojanti vartotojo interneto duomenų srautą ir apsauganti jo tapatybę internete.

„VPN sukuria jūsų duomenims skirtą šifruotą tunelį, apsaugo jūsų internetinę tapatybę paslėpdama jūsų IP adresą ir leidžia saugiai naudotis viešomis „Wi-Fi“ saitvietėmis.

Paprastai, kai bandote pasiekti svetainę, jūsų interneto paslaugų teikėjas gauna užklausą ir nukreipia jus į paskirties vietą. Tačiau, kai prisijungiate prie VPN, jūsų interneto duomenų srautas pirmiausiai siunčiamas per VPN serverį ir tik tada nukreipiamas į paskirties vietą“, – aiškino J. Tamulevičiūtė.

Specialistė paaiškino, kas nutinka prisijungus prie VPN:

  • VPN pakeičia jūsų IP adresą ir užmaskuoja virtualią buvimo vietą. Dirbant šalyse, kurios riboja žodžio laisvę, privatus interneto ryšys itin svarbus. Kartais nuo to gali netgi priklausyti žmonių gyvybės. Autoritarinio režimo valdomų šalių gyventojams VPN padeda paslėpti savo IP adresą ir užtikrinti papildomą slaptų pranešimų saugumą.
  • VPN užšifruoja jūsų duomenis. Naudoti VPN verta net naršant iš namų. VPN šifravimas svarbus norint apsaugoti interneto duomenų srautą ir sumažinti savo paliktus pėdsakus internete. Tokiu atveju jūsų interneto paslaugų teikėjas negalės parduoti visos jūsų naršymo istorijos didžiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui.
  • Apsaugo įrenginius. Speciali „NordVPN“ funkcija „Threat Protection“ apsaugos prietaisą nuo įprastų pavojų internete: kenkėjiškos programinės įrangos atsisiųstuose failuose, internetinių stebėjimo priemonių, įkyrių reklamų ir kenkėjiškų nuorodų. Nereikia būti prisijungus prie VPN serverio, kad galėtumėte juo naudotis. Tiesiog įjunkite funkciją ir prietaisas bus apsaugotas visą parą.

Saugumas naršant, kaip namų durų užrakinimas išeinant

Saugumo internete ekspertė pabrėžė, kad niekas nemėgsta būti stebimas ar sekamas, net jei galvoja, jog neturi ką slėpti. Ji palygino, kad išeidami iš namų nepaliekame neužrakintų durų, tad tą patį vartotojai turėtų daryti ir su savo „virtualiais namais“.

„Būtent dėl to yra svarbu skirti didesnį dėmesį savo privatumo užtikrinimui. Niekuomet nežinome, kada dėl nesaugaus viešojo Wi-Fi tinklo, savo naršymo įpročių galime tapti programišių aukomis. Verta paminėti, jog vidiniai tyrimai rodo, kad 77 proc. žmonių VPN renkasi dėl privatumo, o 73 proc. – dėl saugumo.

Turime nepamiršti, jog interneto tiekėjai (angl. ISPs), tam tikrais atvejais – ir telefone įdiegtos programėlės, valdžios institucijos gali matyti kada, kur ir kaip mes naršome internete. Vėliau šie duomenys gali būti parduodami, o atsiradus netinkamose rankose galime patirti gan skaudžių ir pavojingų duomenų nutekėjimų, finansinių praradimų“, – teigė J. Tamulevičiūtė.

Pašnekovė pabrėžė, kad vis dažniau renkantis galimybę dirbti nuotoliu ar iš namų, kuomet tenka jungtis prie konfidencialią ar jautrią informaciją turinčių platformų, VPN tampa neatsiejamu saugaus darbo įrankiu.

Didesnis dėmesys paslaugos kokybei ir saugumui

J. Tamulevičiūtė taip pat atkreipė dėmesį, kad kalbos apie tai, jog VPN nauda yra pervertinama, nes duomenys vis tiek nebūna saugūs, nėra laužtos iš piršto, tačiau siekiant tokių nesusipratimų išvengti, reikia atkreipti dėmesį ir į paslaugos kokybę.