Norvegijoje planuojama, kad jau netrukus, perdirbant elektromobilio bateriją, bus galima atgauti 98 procentus jose esančių žaliavų pakartotiniam naudojimui. Tik kol kas to net nereikia.

Dauguma baterijų, nebetinkamų elektromobiliui, čia tarnauja dar ir antrą, ir trečią gyvenimą – statomos baterijos elektros tinklams, namų ūkiams.

LOGIN.LT kalbintas Per Magnus Karlsson yra Rinkos ir komunikacijos vadovas įmonėje „Batteriretur“, kuri renka ir perdirba visų tipų baterijas Norvegijoje, pradedant smulkiausiomis, o baigiant didžiulėmis laivyboje naudojamomis baterijomis, sveriančiomis ir 50 tonų.

Įmonė atrado, kad senose elektromobilių baterijose yra daug gerų modulių, kurie jau dabar gyvena toliau.

„2015 metais pastatėme kaupimo įrenginį, kuris buvo surinktas vien iš „Volkswagen e-golf“ baterijų. Kalbėjomės su importuotoju „Moller“, ar galime tai testuoti, ir jie pasakė – taip. Ant stogo įrengėme saulės baterijas. Kaupiklis jau veikia 7 metus. 2019 metais pradėjome galvoti dar plačiau. Tad pastatėme 500 kilovatų sistemą, kurią sudarė keturių tipų baterijos: 2 iš „Mitsubishi“, po vieną iš „Volkswagen“ ir „Tesla“. Pakartotinai panaudoti moduliai buvo ištestuoti, jie veikia kartu, o ant stogo įrengėme 326 saulės modulius. Dirba tiesiog puikiai“, – pasakoja P. M. Karlsson.