Mūrinis pečius dar kelias valandas gali išlaikyti ir skleisti šilumą. Startuolis siūlo atsigręžti į akmenis ir pramonei – tai puiki šilumos kaupimo priemonė. Jau paleista 2 megavatų galios tokia kaupykla.

Šilumą sulaikančios plytos, derinant su atsinaujinančia energetika, galėtų būti vienas iš sprendimų, kovojant su klimato teršimu, rašo heise.de. Mat iki šiol pramonės įmonės šilumą, kuri reikalinga gamyboje, nuo kūdikių maisto iki plieno, daugiausia gauna degindamos iškastinį kurą, pvz., gamtines dujas. Sunkioji pramonė atsakinga už maždaug ketvirtadalį pasaulyje išmetamų teršalų. Alternatyvūs energijos šaltiniai kaip saulė ir vėjas iki šiol negalėjo stabiliai generuoti reikiamo šilumos kiekio.

Štai čia ir galėtų pasitarnauti „šilumos baterijos“, kurios būtų įrengiamos iš specialių plytų. Kuriasi įmonės, kurios plėtoja sistemas, galinčias sulaikyti generuojamą šilumą iš žaliosios elektros energijos, o tuomet ją pasaugoti vėlesniam naudojimui plytų „krūvoje“. Kadangi konstrukcijos ir medžiagos labai paprastos, tokias „baterijas“ būtų galima greitai pastatyti bet kur. Dauguma bandymų dar ankstyvosiose stadijose, tačiau viliamasi, kad šilumos kaupimo sistemos gali leisti pramonei vaduotis nuo iškastinio kuro.

Viena iš tokių įmonių – startuolis „Rondo Energy“, kuris pranešė sukūręs pirmąją šilumos bateriją, kuri ilgą laiką išlaiko šilumą „aukščiausiomis pasaulyje temperatūromis, o efektyvumas vienas geriausių šioje industrijoje“. Kalifornijoje startuolis kovo mėnesį įrengė dviejų megavatų galios šilumos saugyklą. „Rondo“ šilumos akumuliatorius gali kaupti energiją iš švarių elektros šaltinių, saugo aukštos temperatūros šilumą medžiagoje iš plytų, ir nuolat tiekia pramoninė šilumą pagal poreikį, rašoma įmonės pranešime.

Nurodoma, kad saugoma ir perduodama šiluma yra daugiau nei 1000 laipsnių Celsijaus, tokia gali būti naudojama ir metalurgijoje, chemijos ar cemento pramonėje. Patikinama, kad didelės baterijos efektyvumas siektų netgi 98 procentus.

Didžiausią potencialą žada tai, kad tokie terminiai akumuliatoriai yra labai paprasti.

„Visi turėtų sutikti – tai pakankamai nuobodu ir patikima“, – sako „Rondo Energy“ vadovas Johnas O'Donnellas.

Ateities katilinė iš plytų

Gražiai sudėta plytų rietuvė ko gero būtų labai arti naujosios šilumos akumuliatoriaus technologijos – „Rondo“ sistema veikia taip, kad elektra teka per kaitinimo elementus ir konvertuojama į šilumą, panašiai kaip duonos skrudintuve. Šiluma sklinda per plytų krūvą ir įkaitina jas iki aukštesnės nei 1500 laipsnių temperatūros.

Plytos laikomos sandariame izoliuotame plieniniame konteineryje, todėl jos gali karštos išsilaikyti nuo kelių valandų, iki kelių dienų. Kai reikia šilumos pramoniniame procese, ventiliatoriai pučia orą per tarpus tarp plytų, ir pakeliui oras įkaista iki daugiau nei 1000 laipsnių. O kaip panaudoti šilumą – jau pačios įmonės reikalas, nors dauguma gamyklų greičiausiai orą naudos, kad vandenį paverstų aukšto slėgio garais, paaiškino J. O'Donnellas.

„Rondo“ bandomasis projektas šiluma aprūpina biodegalų gamyklą, garas naudojamas fermentacijos procesui etanolio gamyboje.

Vadovas patikina, kad akumuliatoriai gali būti specialiai pritaikyti ir aukštesnėms temperatūroms, procesuose, kur reikia daugiau nei 1000 laipsnių Celsijaus, pvz., plieno ar cemento gamyboje.

Daug pramonės procesų vyksta 24 valandas per parą ir reikalauja nuolatinio šildymo, todėl atsargiai kontroliuojami šilumos srautai leistų „Rondo“ sistemas labiau įkrauti, pvz., dienos metu, šviečiant saulei, ar pučiant stipresniam vėjui, kuomet elektra yra pigesnė, ir sukaupti reikalingos šilumos vėlesniam naudojimui.

Startuolio akumuliatoriams įkrauti reikėtų bent keturių valandų, kad jie galėtų užtikrinti nuolatinį šilumos tiekimą dieną ir naktį, rašo heise.de.

Pramonei reikia milžiniškų šilumos kiekių. Pvz., viena įprasta cemento gamykla vartoja maždaug 250 MW galios energijos, daugiausia šilumos forma. Tokio elektros kiekio pakaktų 250 tūkst. gyventojų, skaičiuoja pelno nesiekiančios organizacijos „ClimateWorks“ vyresnioji pramonės direktorė Rebecca Dell.

Tačiau „Rondo“ yra ne viena kuri atsigręžė į šilumos akumuliatorius pramonei. Kalifornijos įmonė „Antora Energy“ konstruoja šilumos kaupimo sistemas anglies pagrindu.

„Jos super paprastos - tai iš tiesų tiesiog vientisi blokeliai“, – teigia bendraįkūrėjas Jostinas Briggsas.

Šis startuolis netgi nenaudoja kaitinimo elementų – anglis laidi elektros energijai ir įkaista nuo varžos, o tuomet šiluma lieka saugojimui, tai konstrukciją dar labiau supaprastina.