„Boston Dynamics“ ir dar 5 kompanijos viešame laiške prisižadėjo, kad jų robotai nebus apginkluoti. Tik ne visi.

„Mes pažadame, kad nenaudosime ginklų mūsų pažangaus mobilumo bendrosios paskirties robotuose ar jų programinėje įrangoje, kurią kuriame, ir mes neremsime kitų, ketinančių tai daryti. Kai tik įmanoma, mes pažadame, atidžiai peržiūrėsime savo klientų numatytus taikymo būdus, kad būtų išvengta galimo robotų ginklavimo. Mes taip pat įsipareigojame nagrinėti, kokių technologinių savybių kūrimas leistų sumažinti šią riziką“, – rašo bendrovės laiške.

Čia pat jos pažymėjo, kad neprieštarauja toms esamoms technologijoms, kurias valstybės ar jų institucijos jau naudoja, siekiant gintis ar laikytis įstatymų.

Socialiniuose tinkluose jau būta nemažai paviešintų nuotraukų, kuomet prie bendrosios paskirties robotų pritaisomi ginklai. Įmonės susirūpino ir įspėja dėl to, kad produktai nebūtų naudojami neteisėtam piktnaudžiavimui.

Laiškas pavadintas „Bendrosios paskirties robotai neturėtų būti ginkluojami“, jį pasirašė šešios kompanijos: „Agility Robotics“, „ANYbotics“, „Boston Dynamics“, „Clearpath Robotics“, „Open Robotics“, „Unitree Robotics“.

„Mes manome, kad ginklų pridėjimas prie nuotoliniu būdu valdomų arba autonominių robotų, plačiai prieinamų visuomenei ir galinčių veikti anksčiau nepasiekiamose vietose, kur gyvena ir dirba žmonės, kelia naujas rizikas ir pavojus, o taip pat rimtas etines problemas. Pritaikymas ginklams pažeistų visuomenės pasitikėjimą naujomis pažangiomis robotų technologijomis, taip pat pakenktų galimybei gauti milžinišką naudą, kurią jie galėtų atnešti visuomenei“, – argumentuoja kompanijos.

Jos apgailestavo, kad nedidelis žmonių skaičius vizualiai pasidalino pastangas apginkluoti robotus, ir sukėlė visuomenės rūpestį.

Rusijos invazija Ukrainoje atskleidė, kokį poveikį kare gali turėti modernios technologijos, pvz., dronai. Daug atgarsio sukelia improvizuotas botų naudojimas. Pavyzdžiui, visuomenei prieinami bepiločiai DJI dronai gabena amuniciją, atakuoja iš oro, tokiais vaizdo įrašais dalijamasi socialiniuose tinkluose.

Tikėtina, kad robotikos įmonės sukurto po liepos mėnesį paviešinto 3000 dolerių kainuojančio „Unitree“ roboto – šuns nuotraukos, kurioje matyti, kaip ant roboto nugaros buvo pririštas ginklas. Tai sukėlė „distopinio košmaro“ baimę. „Youtube“ taip pat galima atrasti vaizdo įrašų, kuriuose panašius triukus bandė kiti robotų turėtojai, rašo arstechnica.com.


Nepaisant robotikos įmonių rūpesčio dėl „pažangaus mobilumo bendrosios paskirties robotų“, akivaizdu, kad palikta interpretacijos dėl specialių karinių ar teisėsaugos robotų, kuriems šis įsipareigojimas netaikomas. Laiške minimi „plačiai prieinami“ robotai ir jų naudojimas, taip pat prašoma sureguliuoti šią sritį, politikai raginami uždrausti netinkamą robotų naudojimą.

„Boston Dynamics“ jau anksčiau policijai tiekė robotus, tačiau neginkluotam naudojimui – jau ir tai sukėlė pasipiktinimo Niujorke, nepaisant to, kad įmonės sutartis draudė robotinius šunis „Spot“ naudoti kaip ginklus. Laiške nurodyta išimtis palieka įmonėms laisvas rankas teikti technologijas institucijoms nepriklausomai nuo jų naudojimo būdo.