Praėjusią savaitę paskelbtoje PSO Europos ataskaitoje, apimančioje 44 šalis, teigiama, kad 2022 m. apie 16 proc. 11-15 metų amžiaus vaikų patyrė patyčias internete, o prieš ketverius metus tokių vaikų buvo 13 proc.

„Ši ataskaita – tai raginimas mums visiems atkreipti dėmesį į patyčių ir smurto problemą, kad ir kur tai vyktų“, – pareiškime sakė PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge.

15 proc. berniukų ir 16 proc. mergaičių pranešė, kad per pastaruosius mėnesius bent kartą patyrė patyčias internete, teigiama tyrime „Mokyklinio amžiaus vaikų sveikatos elgsena“ (angl. Health Behaviour in School-aged Children).

Jungtinių Tautų agentūra pažymėjo, kad pandemija pakeitė paauglių tarpusavio elgesį, rašo „Science Alert“.

„Virtualios bendraamžių smurto formos tapo ypač aktualios prasidėjus COVID-19 pandemijai, kai jaunų žmonių pasauliai tapo vis labiau virtualūs uždarumo metu“, – teigiama ataskaitoje.

Patyčios

11 proc. berniukų ir mergaičių nurodė, kad per pastaruosius porą mėnesių iš jų mokykloje buvo tyčiojamasi bent du ar tris kartus per mėnesį, palyginti su 10 procentų prieš ketverius metus.

Daugiausia patyčių elektroninėje erdvėje patyrė berniukai Bulgarijoje, Lietuvoje, Moldovoje ir Lenkijoje, o mažiausiai – Ispanijoje, nurodė PSO, nepateikdama išsamių duomenų.

„Kadangi jaunimas kasdien internete praleidžia iki šešių valandų, net ir nedideli patyčių ir smurto lygio pokyčiai gali turėti didelės įtakos tūkstančių žmonių sveikatai ir gerovei“, – sakė H. Kluge.

Ataskaitoje teigiama, kad vienas iš aštuonių paauglių prisipažino, kad tyčiojasi iš kitų asmenų internete, t. y. trimis procentais daugiau nei 2018 m.

Tyrimas atliktas remiantis 279 000 vaikų ir paauglių iš 44 Europos, Centrinės Azijos ir Kanados šalių duomenimis.