Šią temą konferencijoje gvildens ir senėjimą tyrinėjantis Vilniaus universiteto Psichologijos instituto docentas Antanas Kairys. Anot jo, senstant žmogus gali rinktis gyventi tokį gyvenimą, kurio norisi, atsižvelgiant į objektyvius apribojimus.

„80-metis gali studijuoti, o 65-metis gali pradėti naują karjerą. Šiuolaikinis mokslas netgi sako, kad chronologinis amžius yra netikslus, kiekvienas žmogus turi savo amžių, kuris gali būti pamatytas iš jo sveikatos situacijos, psichologinės būsenos ir socialinio funkcionavimo“, – teigia A. Kairys.

Iš kitos pusės, pasak jo, kiekvienas amžiaus tarpsnis, kai kurių teoretikų manymu, turi savo uždavinius.

Antanas Kairys

„Pavyzdžiui, jaunystėje paprastai užmezgami santykiai su artimu žmogumi, įsitvirtinama darbinėje srityje. Jei žiūrėtume iš tokios pusės, tai gyvenimas ankstesnio raidos etapo uždaviniais nėra labai gerai. Todėl man atrodo, reikėtų mažiau bijoti ar stigmatizuoti senėjimą, o priimti tai kaip natūralų procesą. Ir rinktis tokį gyvenimo būdą, kuris yra geriausias, atsižvelgiant į sveikatos ar kitus apribojimus“, – pataria psichologas.

A. Kairys teigia, kad senstant mes dažniausiai pastebime biologinius pokyčius, tačiau persitvarko ir kitos žmogaus gyvenimo dalys.

„Pavyzdžiui, jei žvelgtume į darbinę sferą – pasitraukimas iš aktyvaus darbo ir išėjimas į pensiją iš pažiūros atrodo labai paprastas dalykas, tačiau tuo pačiu metu tai yra ir finansų, ir laiko panaudojimo, ir ryšių su kitais žmonėmis ir daugelio aspektų persitvarkymas“, – teigia jis.

Asociatyvi nuotrauka

Pagrindinis A. Kairio patarimas oriai senatvei – priimti procesus, kurių paveikti negalime ir pakeisti tai, kas trukdo ir keičiasi.

„Kai kurių sveikatos pokyčių mes nepakeisime nei sveika gyvensena, nei medicininėmis priemonėmis. Visi esame mirtingi ir su tuo tenka gyventi. Bet iš kitos pusės, pirmiausias dalykas, kurio verta atsikratyti, norint gyventi oriai senstant, – visuomenės peršamos neigiamos nuostatos apie vyresnius žmonės, jiems „uždedami“ apribojimai, ką galima daryti, o ko ne“, – sako jis.

Taip pat, pasak A. Kairio, yra keli dalykai, kurie yra svarbūs visais amžiaus laikotarpiais.

Asociatyvi nuotrauka

„Tai sveikas gyvenimo būdas, protingas finansų naudojimas, optimalus veikimas karjeros, socialinėje srityje. Šie dalykai yra svarbus visais gyvenimo laikotarpiais ir gali padėti laimingai nukeliauti iki pensijos amžiaus, ir, tikėtina, laimingai jaustis senatvėje“, – teigia pašnekovas.