Tai dviejų angliškų žodžių – „hack“ ir „marathon“ – hibridas. „Hack“ naudojamas įtraukimo bei programavimo tyrinėjimo reikšme. Hakatonas dar vadinamas hakerių (programišių) diena arba hakerių festivaliu.

„Šį kartą hakatonas nebus tradicinis, kai komandos užsidaro ir tris dienas neišeina iš patalpos, kol sukuria kokį nors sprendimą, produktą ar pasiūlymą verslo modeliui. Šį kartą darysime pusantros dienos renginį, tačiau komandos jau dirbs visą savaitę iki jo. Kai vyks renginys, t. y. gegužės 11 dieną, komandos jau galės su mentoriais konstruktyviai bendrauti ir 12-ą dieną pristatyti savo idėjas“, – sako Saulėtekio technologijų parko vadovė Laima Balčiūnė.

Pasak pašnekovės, kad į hakatoną gali užsiregistruoti ne tik, kurie jau puikiai žino, kas tai yra, bet ir norintys išbandyti savo jėgas.

„Laukiame ne tik profesionalų. Būtų gerai, kad tam tikra idėja atitiktų mūsų išskirtas sritis, bet tai irgi nebūtina. Sritys tokios – išmanusis miestas, išmanioji sveikata, automatizacija, robotizacija. Be abejo, visos kitos technologinės sritys taip pat puikiai tinka. Užtenka turėti idėją, susirasti komandą jau hakatono metu, išgryninti idėją, padirbėti su mentoriais, su profesionalais ir pristatyti komisijai“, – paaiškina L. Balčiūnė.

Pašnekovė sako, kad per dvi LOGIN dienas bus išties daug šurmulio, nes ne tik vyks didžiulis renginys, bet ir teks padirbėti komandoms, kurios savo idėjas aptars su įvairių sričių mentoriais. Tiesa, prieš tai mentorių laiką teks rezervuoti. O veiklos, anot L. Balčiūnės, laukia išties nemažai – teks padirbėti tiek programavimo, tiek idėjų generavimo, tiek rinkos analizės ir daugelyje kitų sričių, kol idėja virs sprendimu.

„Go Vilnius“ verslo skyriaus vadovas Tautvydas Tamulevičius sako, kad tokie renginiai itin vertingi, nes Lietuva turi stiprių technologinių sektorių.
Tautvydas Tamulevičius

„Ar tai būtų fintechas, ar gyvybės mokslas, ar kita, turime virš 60 tūkstančių žmonių, kurie čia dirba ir uždirba beveik dvigubai daugiau nei vidutinis miestietis. Mums, kaip miestui, reikia skatinti įvairias iniciatyvas, ir šie žmonės laisvai gali dalintis savo idėjomis bei kurti ką nors naujo, naujas verslo idėjas. Hakatonai – vienas iš tų modelių, kaip skirtingas patirtis turintys žmonės, susibūrę į komandą, gali pabandyti sukurti ką nors naujo. Ne viskas pasiteisina, galbūt iš šimto pasiteisins tik vienas sprendimas, bet mums to vieno ir reikia“, – teigia T. Tamulevičius ir priduria, kad jų komanda itin skatina tokius aukštos pridėtinės vertės renginius.

Startuolių ir technologinių verslų sostinėje netrūksta, tad nenuostabu, kad Vilnius laikomas technologijų proveržių miestu. Anot pašnekovo, užsienio šalių verslui Lietuva yra patraukli. T. Tamulevičius teigia, kad Lietuvoje sukuriame nemažai užsienio rinkoms patrauklių kompanijų ir startuolių, o investicijos į juos per 5–6 metus išaugo 16 kartų – iki 8 milijardų vertės.
„Skaičiai iškalbingi – mūsų kompanijos iškart dirba pasaulinėje erdvėje, turime labai daug protingų žmonių, tiesiog reikia surasti būdų, kaip juos paskatinti sukurti dar daugiau idėjų“, – sako T. Tamulevičius.
Tautvydas Tamulevičius, Laima Balčiūnė

Kaip paaiškina L. Balčiūnė, norintys pristatyti savo idėjas iki balandžio 19 dienos turi užsiregistruoti renginio feisbuko platformoje ir laukti žinios iš organizatorių.

„Savaitę po registracijos mes tikrinsime dalyvių motyvaciją, kiek jie nori kurti ateities sprendimus. Patvirtinę savo galutinį apsisprendimą gaus kvietimą atvykti į „Slack“ kanalą, kur bursime komandas, taip pat – atvykti į patį LOGIN“, – pašnekovė kviečia užregistruoti savo idėjas ir siekti visiems svarbių ateities permainų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją