Gegužės 30–31 d. vyks didžiausia inovacijų ir progreso konferencija Baltijos šalyse „Login 2024“, kurios metu daug dėmesio bus skiriama ir startuolių temai.

Lietuvoje startuolių ekosistema nuolat auga ir yra vertinama vis rimčiau visame pasaulyje. „Dealroom“ duomenimis, Lietuvos startuolių ekosistemos vertė išaugo daugiau nei 7 kartus nuo 1,9 milijardo eurų 2018-aisiais metais iki 13,7 milijardų eurų 2023-aisiais. Vien praėjusiais metais Lietuvos startuoliai pritraukė 292,3 milijonų eurų“, – įspūdingais skaičiais dalijasi K. Mazrimė.

Anot jos, džiugu ir tai, kad į Lietuvą ateina tokie tarptautiniai akseleratoriai kaip „Plug and Play“, kurie atsineša savo tarptautinių mentorių, investuotojų ir pranešėjų ratą.

Asociatyvi nuotrauka

„Nepaprastai smagu, kad Lietuvos Inovacijų agentūra kreipia daug dėmesio į startuolius ir netgi paskatino 3 metų startuolių kūrimo ir auginimo programas Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionuose, matydami, kad didžiausia koncentracija vis dar yra Vilniuje.

Manau, kad mūsų startuolių ateitis labai šviesi, jeigu tik neužmigsime ant laurų ir toliau sistemingai ir atsakingai bei toliau skatinsime telentų auginimą, būsime kantrūs ir darbštūs“, – komentuoja pašnekovė.

Paklausta apie tai, ko startuoliai gali išmokti iš balerinų, taip pat šokėja K. Mazrimė teigia, kad darbštumo, kantrybės ir labai griežtos disciplinos, kuris vestų užsibrėžto tikslo link.

Kamilė Mazrimė

„Balerina netampama per naktį, pripažinimas neateina dėl aplinkybių ar sėkmės, jis ateina dėl nuolatinio, pasiaukojančio, labai varginančio darbo, kuris subręsta į gražius rezultatus. Taip ir vienaragiu netampama per naktį dėl pasitaikiusios sėkmės, o dėl nuolatinio strategavimo, įdėto darbo ir atsidavimo, tam kuo tiki.

Pasak jos, labai dažnai balete sakoma, kad viena praleista repeticija yra žingsnis atgal, nes kiti tuo metu žengia vieną žingsnį į priekį. Taip pat ir startuolių pasaulyje – atsipalaidavimas reiškia, kad vėliau reikės įdėti dvigubai daugiau darbo.

„Baletas išmoko disciplinos, prasmės suradimo, net ir tada, kai atrodo, kad niekas nesiseka ir yra labai juodas bei sunkus periodas, bet tuo pačiu išmoko ir pasitikėjimo bei tikslo siekimo, nes įdėtas darbas atsiperka. Manau, kad tokio įsikvėpimo ir disciplinos startuoliai tikrai galėtų pasimokyti“, – pataria šokėja.

Asociatyvi nuotrauka

Jos pagrindinis patarimas startuoliams – nebijoti ieškoti pagalbos, aktyviai dalyvauti ekosistemos renginiuose bei veiklose ir susitelkti į esminį savo tikslą bei matyti prasmę tame, ką daro.

„Darbštumas, nebijojimas rizikuoti ir didesnių tikslų užsibrėžimas visada skatina tobulėjimą. Manau, kad mūsų startuoliai taip pat neturėtų bijoti didesnių ir platesnių „scenų“, kurios slypi už Europos ribų. Linkiu jiems sušokti ne tik solo variaciją, bet sukurti užburiantį baleto spektaklį, kuris garsėtų visame pasaulyje“, – linki ji.