Specialistų trūkumas stabdo plėtrą

Programinės įrangos kūrimo mokymosi kreivė yra labai aukšta – paruošti patyrusį programuotoją reikia ne vienų metų studijų ir praktikos, todėl verslams sudėtinga ir brangu užpildyti šį trūkumą. Maža to, dėl šių specialistų šiandien konkuruoja ne tik skaitmeninių paslaugų startuoliai, bet ir tradicinės pramonės bei paslaugų šakos, tokios, kaip gamyba, paslaugos, energetika, logistika, žemės ūkis ir kitos.

COVID-19 pandemija daugelį verslų paskatino šokti į skaitmeninės transformacijos traukinį, kai dėl fizinių apribojimų paslaugas ir kontaktus su klientais, tiekėjais ir partneriais teko perkelti į virtualią erdvę.

Skaitmeninė transformacija keičia ne tik skaitmenines paslaugas, bet ir procesus visoje įmonės veiklos grandinėje – nuo pardavimų, gamybos planavimo, atsargų valdymo, logistikos iki paslaugų klientui, projektų apskaitos, žmogiškųjų išteklių valdymo.

Daugelis verslo apklausų rodo, jog vienas didžiausių skaitmeninės transformacijos įgyvendinimo iššūkių visame pasaulyje yra būtent kvalifikuotų IT specialistų trūkumas. Vien Europos Sąjungoje verslas šiandien yra pasirengęs įdarbinti 500 tūkst. programinės įrangos kūrėjų.

Tarptautinės audito, mokesčių ir verslo konsultacijų bendrovės KPMG atliktame tyrime 54 proc. organizacijų patvirtino, kad jos negalėjo įgyvendinti savo skaitmeninės transformacijos tikslų dėl technologiškai išprususių darbuotojų trūkumo.

Ką daryti, kad ši problema netaptų kliūtimi skaitmeninei transformacijai vykti ir į kokius sprendimus dairosi verslas?

Vietoje programuotojų – intuityvios taikomųjų sistemų kūrimo platformos

IT tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Gartner“ prognozuoja, kad iki 2025 metų net 70 proc. naujų taikomųjų sistemų įmonėse bus kuriamos pasitelkiant low code / no code platformas. Palyginti, tai yra beveik tris kartus daugiau nei 2020 metais.

Low-code / no-code platformos yra intuityvi, vizualinė taikomųjų sistemų kūrimo aplinka, leidžianti net ir nepatyrusiems specialistams lengvai kurti taikomąsias programas tiesiog naudojant vedlius, paruoštus funkcinius elementus ir konfigūruojant jų savybes. Tam nereikia turėti ypatingų programavimo žinių, o tai reiškia, jog aukštos kvalifikacijos programavimo specialistų poreikis bus mažesnis.

Low-code / no-code įrankius diegti ėmėsi ir ERP (verslo valdymo) sprendimus kuriančios įmonės, atsižvelgdamos į iššūkius, su kuriais susiduria bendrovės, siekiančios skaitmeninės transformacijos.

Pirmaujanti pasaulyje verslo programinės įrangos kūrėja SAP klientams pasiūlė ir priemones kurti naujas aplikacijas tam naudojant intuityvius vizualinius programavimo įrankius, kurie nereikalauja turėti gilių programavimo žinių.

Specialistai gali kurti aplikacijas, kurias reikia integruoti tarp kelių įmonės padalinių ar išorinių organizacijų. Šios aplikacijos lengvai prieinamos išmaniuosiuose įrenginiuose arba interneto naršyklėse.

Tarptautinei technologijų rinkos analizės ir konsultacijų bendrovei IDC šių metų pradžioje apklausus 380 įmonių, paaiškėjo, kad beveik pusė jų investuoja į low code / no code platformas siekdamos paskatinti inovacijų vystymą ir jų pritaikymą organizacijoje.

Debesijoje – paprasčiau

Be to, pasauliniu mastu sumanios, skaitmenizavimo kelią pasirinkusios organizacijos pastaruoju metu vis labiau orientuojasi į sprendimus, veikiančius debesijos aplinkoje, nes šiuos sprendimus lengviau įdiegti, sukonfigūruoti ir palaikyti.

Augantiems verslams lengviau prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos – debesijos aplinkoje veikianti verslo valdymo sistema leidžia greičiau ją įdiegti ir pradėti naudoti, lengviau išplėsti verslą į naujus regionus, pasinaudojant ta pačia debesijos aplinka.

Taip pat ši aplinka leidžia sumažinti IT specialistų, kurie aptarnauja techninę ir tinklo įrangą, sisteminę ir platforminę programinę įrangą, ir verslo valdymo sistemos naudotojus, poreikį.

„Gartner“ prognozuoja, kad išlaidos debesijos sprendimams kils apie 20 proc. kiekvienais metais. Investicijos į tokio tipo sprendimus auga greičiau nei auga pasaulinė ekonomika. Aišku, šias tendencijas gali pakoreguoti pasaulio makroekonominė ir geopolitinė situacija – klientai gali apriboti arba atidėti savo išlaidas, tačiau sprendimus anksčiau ar vėliau vis tiek reiks įgyvendinti.

IT specialistų trūkumas (IDC prognozuoja, kad 2025 metais trūks apie 15 proc. įprastų programuotojų) neturėtų tapti iššūkiu, stabdančiu šiuos pokyčius. Low-code / no-code priemonės bei debesijos sprendimai įmonėms leidžia sumažinti atotrūkį tarp IT specialistų poreikio ir pasiūlos bei supaprastina visų procesų įmonėse diegimą ir integravimą.

Aurimas Lukošiūnas yra kompanijos „LeverX Lithuania“ vadovas. „LeverX Lithuania“ priklauso tarptautinei IT sprendimų diegimo ir konsultavimo bendrovių grupei „LeverX Group“, turinčiai per 1500 darbuotojų padaliniuose Europoje, Centrinėje Azijoje bei Šiaurės Amerikoje. Pagrindinė grupės būstinė yra JAV. „LeverX“ jau 19 metų yra strateginis SAP partneris, diegiantis SAP verslo valdymo sprendimus.