Prieš tris mėnesius naujuoju Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovu tapęs M. Vaščega nėra naujokas Europos politikoje.

„Esu iš pirmųjų lietuvių, kurie po įstojimo į Europos Sąjungą (ES) pradėjo dirbti ES. Lietuva įstojo į ES prieš 18 metų, jau sulaukėme pilnametystės, aš taip pat augau su šia Lietuvos naryste. Esu didelis Europos entuziastas“, – prisistato M. Vaščega.

Pašnekovas sako, kad Europos šalyse ekonomika yra išsivysčiusi ir daugelyje jų skaitmenizacija pažengusi, skatinamas inovacijų vystymas, finansuojami startuoliai, kurie neretai virsta vienaragiais. Didelė dalis pramoninių robotų gaminama Europoje.

„Tačiau kartu aš jaučiu, kad ES neišnaudoja viso savo potencialo skaitmeninėje srityje.“

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas M. Vaščega sako, kad skaitmenizacijai vystyti ES trūksta investicijų ir reguliavimo aiškumo. Apie tai plačiau jis teigia planuojantis pakalbėti LOGIN konferencijoje.

„Jei kalbėtume apie investicijas, turime labai gražių pavyzdžių automobilių pramonėje, farmacijoje, – skiriamos didžiulės investicijos į mokslinius tyrimus, į taikomąją veiklą. Bet jei pažiūrėtume į kai kurias kitas sritis, matytume, kad ten ES privalumai mažiau matomi. Skirtingos ES valstybės narės skirtingai reguliuoja skaitmeninę sritį, ir ES abiejose šiose srityse – tiek investicinėse, tiek reguliacinėje aplinkoje – ėmėsi gana didelių veiksmų. Apie juos taip pat norėtųsi papasakoti“, – klausytojus kviečia apsilankyti LOGIN konferencijoje pranešimą skaitysiantis dalyvis.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas siūlo į technologijas žiūrėti geopolitiškai. Kad ir į puslaidininkių gamybą, kuri Europoje pastaruoju metu mažėjo ir lėtėjo. Investavimas į šią sritį leistų įgyti tam tikrų pranašumų.

„Šiandien daugelis įmonių susiduria su tiekimo grandinių trūkumais, o be puslaidininkių praktiškai negali pagaminti jokio skaitmeninio prietaiso – nei mobiliojo telefono, nei kito įrenginio, nei sudėtingų išmaniųjų traukinių, interneto prietaisų ir panašių dalykų. Šiandien mes priklausomi nuo importo iš Azijos šalių. Tas, kas turi tų technologijų, tas turi ir galimybę lyderiauti pasaulyje, dėl to labai svarbu, kai galvojame apie skaitmeninės srities vystymą ES, visuomet turėti omenyje, jog tai nėra vien tik konkurencija grindžiamas dalykas. Kartu į visa tai mes turime žiūrėti labai strategiškai“, – apie IT prietaisų gamybos esamą situaciją pasakoja M. Vaščega.

Kalbėdamas apie ES pastangas reguliuoti įvairius procesus ir santykius skaitmeninėje srityje, M. Vaščega viliasi, kad taisyklės bus pritaikomos visoje Bendrijoje.

„Niekada nežinai, kuri iš revoliucinių technologijų vystosi šiandieną. Galima kalbėti apie dirbtinį intelektą, galima kalbėti apie daugelį kitų dalykų, mes nežinome, kuri iš jų bus tas naujas didysis proveržis. Tikslas ir noras, kad visoms joms būtų gerai ir patogu vystytis ES šalyse“, – sako Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas.

M. Vaščega bus ir progreso konferencijos LOGIN 2022 pranešėjas. LOGIN yra reiškinys, kuris suburia inovatyviai mąstančius, norinčius tobulėti, smalsius, ieškančius naujų idėjų ir pažinčių žmones.

LOGIN konferencija vyks birželio 2–3 dienomis „Litexpo“ parodų ir konferencijų centre, daugiau sužinoti galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją