Apie tai laidoje „Delfi diena“ papasakojo ryšį Europoje savo kailiu patikrinti nusprendę „Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Jaunius Špakauskas ir tinklaraštininkas Simonas Urbonas.

J. Špakauskas teigia, kad ekspedicijos į Pietų Europą tikslas – išmatuoti ryšio kokybę ne tik didmiesčiuose, bet ir turistų lankytinose vietose.

„Mūsų žiniomis, niekas nėra to daręs anksčiau. Pasikrovėme greitosios „Bitės“ ryšio pagalbos automobilius, įvairios brangios įrangos, krūvą įrenginių, kuriuos kasdien visi naudojame, ir leidomės į kelionę per dešimt Europos šalių, kurios metu matuojame, kaip veikia „Bitės“ ryšys keliaujantiems klientams“, – pasakoja J. Špakauskas.

Pasak jo, lietuviai leidosi į nelengvą kelionę, tačiau ji tikrai yra įspūdinga – pačiam pašnekovui sunku tuo patikėti.

„Mes naudojame tokius sertifikuotus įrenginius, kurie prijungti prie specialios programinės įrangos, patys telefonai be žmogaus įsikišimo skambina vienas kitam, siunčia mobilius duomenis, trumpąsias žinutes ir teikia tam tikras ataskaitas, kaip realiai veikia ryšys keliaujant. Tada jau mūsų žmonės Vilniuje daro tam tikrus pakeitimus su užsienio partneriais, kad atvykus klientui telefonas greičiau prisijungtų prie šios šalies ryšio tinklo ir kad interneto greitis būtų toks, koks yra daugiau mažiau įprastas Lietuvoje“, – dėsto J. Špakauskas.

S. Urbonas teigia, kad keliaudamas labai mėgsta dalintis įspūdžiais socialiniuose tinkluose, todėl jam būtinas geras ryšys.

Simonas Urbonas

„Dabar keliaudamas su inžinieriais supratau, kad visur negali būti tobulas ryšys, kadangi yra vietų, kur tiesiog negyvena žmonės ir tas ryšys toje vietoje būtų labai brangus, todėl dabar aš truputį ramiau į visa tai žiūriu. Net ir kalnuose prie Monblano turėjome puikų 5G ryšį, tai yra labai smagu“, – sako jis.

J. Špakauskas pastebi, kad gyvename tokiais laikais, kai norime nuolat turėti gerą ryšį, nes mūsų išmaniuosiuose įrenginiuose yra pusė mūsų gyvenimo.

„Keliaujantiems turiu tokį patarimą – jeigu kažkurioje vietoje jūs turite prastesnį ryšį, tai visada savo išmaniajame įrenginyje galite rankiniu būdu pasirinkti kitą operatorių. Skirtingų bendrovių ryšio padengimo žemėlapiai nėra identiški, Lietuvoje taip pat, tai keliaujant tikrai yra pravartu tai žinoti“, – komentuoja jis.

Jaunius Špakauskas

Pašnekovas dalijasi, kad kelionėje jį nustebino Lenkijos keliai – jie turbūt geresni net negu Vokietijoje.

„Įdomu tai, kad lenkai miškuose pasidarė naujas automagistrales, tai nauji, šiuolaikiški keliai, tačiau ryšio infrastruktūra dar atsilieka. Kai kur Lenkijos greitkeliuose ryšio kokybė yra tikrai prastesnė negu keliaujant Lietuvoje“, – dalijasi jis.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) 2023 m. atliko mobiliosios interneto prieigos paslaugų kokybės rodiklių įvertinimo matavimus Lietuvos teritorijoje veikiančiuose operatorių UAB „Bitė Lietuva“, Telia Lietuva, AB, UAB „Tele2“ tinkluose. Matavimai parodė, kad vidutinė duomenų gavimo sparta padidėjo visų operatorių tinkluose – siekė 107-202 Mb/s, priklausomai nuo operatoriaus.