Išskirtinės moterys

Kai parašiau Aušrai Maldeikienei laišką, supažindinantį su mano knygos idėja, vos už kelių minučių iš jos sulaukiau skambučio. „Savo istoriją aš traktuoju kaip absoliučios nesėkmės“, – suabejojo savo tinkamu knygai ji. Kuo daugiau man pasakojo apie tai, kodėl ji nėra tinkama herojė, tuo įdomesne heroje ji man buvo.

Būtent už tą begalinį nuoširdumą ją ir myli žmonės. Daugybė pažįstamų man prisiekinėjo, kad Aušra šioje knygoje – tiesiog būtina. Dar aktyviau už ją agitavo visi, kam teko su Aušra susidurti gyvai. Visai nesistebiu – ši visuomenės veikėja paperka tuo, kad jos lūpomis kalba tiesa. Apie jos profesines sritis – politiką ir ekonomiką; apie literatūrą, kurią ji taip myli; apie mūsų visuomenę, nes jai ne vis vien ir apie savo asmeninį gyvenimą. „Labiausiai bijau gyventi ne savo gyvenimą“, – pokalbio metu ji tai pabrėžė kelis kartus. Šiame interviu, kaip pati apibūdino – ji visai be odos. Tokia tikra.

A. Maldeikienė man – neįtikėtinai stiprios ir trapios moters pavyzdys.

– Delfi portalas šiandien paskelbė įtakingiausių politikų reitingą, Jūs jame užimate aukštą vietą. Ar Jums svarbūs reitingai?

– Reitingai yra komiški, juo labiau, kad aš nesu politikė. Tačiau galiu didžiuotis, kad tame ilgame politikų sąraše aš užimu trisdešimt trečią poziciją, kuri yra gerokai aukštesnė negu pernai. Aš esu vienintelė, kuri į politiką nėra nieko investavusi. Nieko, išskyrus save ir savo smegenis.

– Kodėl dabar kandidatuojate į Seimą?

– Todėl, kad po to niekas negalėtų priekaištauti, kad nepadariau šio paskutinio žingsnio. Buvau iš dalies pastūmėta į tai.

– Kas pastūmėjo?

– Na, ne vienas dalykas. Tie klaikūs A. Butkevičiaus nusikalbėjimai. Žmonės man sakė: „Kodėl tu kalbi, bet nieko pati nedarai?” Tačiau žmogaus kalbėjimas ir yra darymas. Politika ir yra kalbėjimas. Aš esu tas žmogus, kuris daugybę metų darė įtaką Lietuvos politikai. Nesu politikė. Esu tai, kas Vakaruose vadinama viešu asmeniu, viešu kalbėtoju. Žmogus, kuris viešai kelia problemas. Politikų darbas yra kalbėti apie nemalonius dalykus, parodyti žmonėms kelią kaip išbristi iš problemų, daryti įtaką.

Aš labai mėgstu skaityti politikų kalbas, tai man dabar tapo hobiu, gal net pradėsiu jas kolekcionuoti. V. Čerčilis, pavyzdžiui, buvo labai įdomus. Jis labai aiškiai keitė savo poziciją ir labai gerai tai motyvavo: „Kai pasaulis keičiasi, keičiuosi ir aš, kodėl jūs norite, kad aš likčiau toks pats?”. Jis, beje, penkis kartus šokinėjo iš vienos partijos į kitą. Tai Lietuvoje mes įsitikinę, kad jei žmogus įsitveria ko nors, tai jis jau proto bokštas. Manau, kad jis yra kvailys. Politika man yra įdomi. Aš nuo pat vaikystės buvau politikoje, buvau taip išmokyta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)