Dirbtinio intelekto bendrovė „OpenAI“ pašalino naują balsą iš savo naujausio produkto po to, kai aktorė Scarlett Johansson pastebėjo, kad jis „bauginamai panašus“ į jos pačios balsą, rašo iflscience.com.

Anksčiau šį mėnesį „OpenAI“ paskelbė, kad išleidžia naują modelį, pavadintą „GPT-4o“. Produktas leidžia naudoti teksto, garso ir vaizdo išvestis ir gali atsakyti naudojant vaizdą, tekstą ir garsą, o atsakymo laikas, jos teigimu, yra panašus į žmonių pokalbių laiką.

Viena iš balso parinkčių, pavadinta „Sky“, sukėlė diskusijų dėl akivaizdaus panašumo į aktorės Scarlett Johansson, kuri 2013 m. Spike’o Jonze’o filme „Ji“ (2013 m.) pati atliko dirbtinio intelekto asistentės vaidmenį. Šį filmą Samas Altmanas gerai žino, nes „GPT-4o“ pasirodymo dieną platformoje „X“ pavartojo vienintelį žodį „Her“.

S. Johansson pareiškime NPR sakė, kad „OpenAI“ generalinis direktorius Samas Altmanas kreipėsi į ją praėjusių metų rugsėjį, prašydamas tapti naujojo produkto balsu, rašo „Reuters“.

„Po ilgų svarstymų ir dėl asmeninių priežasčių pasiūlymo atsisakiau“, – sakoma jos pareiškime, kurį „X“ svetainėje paskelbė žurnalistas Yasharas Ali. „Praėjus devyniems mėnesiams, mano draugai, šeima ir plačioji visuomenė pastebėjo, kad naujausia sistema, pavadinta „Sky“, skamba panašiai kaip aš.“

S. Johansson priduria, kad likus dviem dienoms iki „Sky“ išleidimo, S. Altmanas vėl susisiekė su jos agentu, prašydamas dar kartą apsvarstyti galimybę būti „GPT-4o“ balsu, tačiau po kelių dienų, nesulaukęs atsakymo, produktas buvo išleistas.

S. Johansson tikina, kad dabar ji pasamdė teisininką, kuris paprašė S. Altmano išdėstyti, ką jie padarė, ir išsamiai aprašyti procesą, kuriuo buvo sukurtas „Sky“ balsas.

„Manau, kad šiais laikais, kai visi susiduriame su „deepfakes“ ir savo atvaizdo, darbo, tapatybės apsauga, šie klausimai nusipelno visiško aiškumo“, – pridūrė S. Johansson. „Tikiuosi, kad bus užtikrintas skaidrumas ir priimti atitinkami teisės aktai, padėsiantys užtikrinti asmens teisių apsaugą.“

„OpenAI“ teigia, kad jų naudojamas balsas buvo ne S. Johansson, o kitos aktorės.

„Manome, kad dirbtinio intelekto balsai neturėtų sąmoningai mėgdžioti garsenybės išskirtinio balso – „Sky“ balsas nėra Scarlett Johansson imitacija, o priklauso kitai profesionaliai aktorei, naudojančiai savo natūralų kalbėjimo balsą“, – teigiama „OpenAI“ tinklaraščio įraše. „Siekdami apsaugoti jų privatumą, negalime atskleisti savo balso talentų vardų.“

Samas Altmanas

Nepaisant to, bendrovė pašalino aktorės balsą iš naujojo produkto.

„Prieš kreipdamiesi į S. Johansson, mes atrinkome aktorę, kuri įgarsina „Sky“ balsą“, – NPR sakė S. Altmanas. „Iš pagarbos S. Johansson sustabdėme „Sky“ balso naudojimą savo produktuose. Atsiprašome S. Johansson, kad nesugebėjome geriau bendrauti.“