Visus įrenginius, kuriais dažnai naudojatės pastaruosius dvejus metus, „Facebook“ automatiškai laikys patikimais ir neprašys papildomai patvirtinti savo tapatybę. Nors gali pasirodyti, kad šis atnaujinimas – naudingas, iš tiesų jis sumažina platformų saugumą ir kelia rimtų rizikų prarasti paskyras. Tad kaip pakeisti šį nustatymą?

Grėsmė paskyrų saugumui

Visai neseniai „Facebook“ ir „Instagram“ naudotojai galėjo sulaukti įspėjimų apie platformų pokyčius. Nuo šiol jungiantis prie savo paskyrų visuose įrenginiuose, kuriuos dažnai naudojate pastaruosius kelis metus, nebeliks dviejų žingsnių autentifikacijos – tereiks suvesti slaptažodį, o kitaip patvirtinti savo tapatybę – ne.

„Kai kuriems gali pasirodyti, kad tai tiesiog palengvina naudojimąsi platforma. Tačiau tuo pačiu palengvėja darbas ir kibernetiniams nusikaltėliams. Dviejų žingsnių autentifikavimas susideda ne tik iš slaptažodžio, bet ir tapatybės patvirtinimo el. paštu, telefonu ar kitais būdais. Tai pagerina bet kurio internetinio profilio saugumą, nes šis procesas suteikia papildomų sunkumų bandantiems įsilaužti į jūsų paskyrą“, – sako „Tele2“ Inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius.

Arnoldas Lukošius

Pasak eksperto, „Meta“ jau seniai susiduria su sunkumais bandydama atrasti geriausią pusiausvyrą tarp lengvo prisijungimo prie paskyros ir naudotojų apsaugos nuo grėsmės prarasti svarbius duomenis.

„Vis dėlto, savo duomenų saugumu naudotojai gali pasirūpinti ir patys. Šių automatinių nustatymų galima ir atsisakyti – tuomet savo tapatybę dviem žingsniais reikės patvirtinti prisijungiant ne tik naujuose, bet ir dažnai naudojamuose įrenginiuose. Žinoma, prisijungti reikės tik tada, jei pirmiausiai atsijungsite, tad papildomų nepatogumų tai sukelti neturėtų“, – teigia „Tele2“ Inovacijų ekspertas.

Kaip pakeisti nustatymus?

Visi, turintys „Facebook“ ar „Instagram“ paskyrą, savo privatumo nustatymuose gali individualiai įjungti dviejų veiksnių autentifikaciją. Tai padaryti galima paskyros nustatymuose pasirinkus „Password & Security“ skiltį, o joje – „Two Factor Authentification“ bei šią parinktį aktyvuoti.

Be to, nustatymuose taip pat galima pašalinti visus įrenginius, kuriais nepasitikite – tokiu būdu prisijungiant prie jų visuomet reikės savo tapatybę patvirtinti dviem būdais. Tai padaryti galima toje pačioje „Two Factor Authentification“ skiltyje pasirinkus paskyrą, kurios prisijungimo būdą norite koreguoti. Tuomet reikėtų pasirinkti „Authorized Logins“ skirsnį ir paspausti „Recognized Devices“.

„Facebook“

„Čia matysite visus įrenginius, kuriuose jungiantis prie „Facebook“ ar „Instagram“ paskyrų nereikės prisijungimo kodo. Nenustebkite, jei sąraše bus ir ypač seni ir nebenaudojami įrenginiai – juos jūsų paskyra taip pat dar gali prisiminti“, – sako A. Lukošius.

Ekspertas primena savo socialinių tinklų paskyras ir patiems apsaugoti papildomai – naudoti stiprius ir skirtingus slaptažodžius, o kečiant įrenginius į naujus, iš senųjų būtinai ištrinti duomenis bei prisijungimus.