Reidas, kuriame dalyvavo belgų policijos, darbo inspekcijos ir kitų institucijų pareigūnai vyko netoli Zebriugės uosto esančio verslo parko vilkikų stovėjimo aikštelėje.

Ši akcija vykdyta kovojant su socialiniu dempingu. Tokiu terminu belgų institucijos vadina situacijas, kai Rytų Europos vežėjai vairuotojus įdarbina savo šalyse ir atlyginimus jiems moka pagal savo šalių reikalavimus, nors iš esmės visa pervežimų veikla vykdoma Belgijoje.

Kaip skelbia Belgijos darbo inspekcija, aikštelėje stovėjo ir buvo patikrinti 62 sunkvežimiai, beveik visi – iš Lietuvos, tarp vairuotojų taip pat buvo Ukrainos ir Baltarusijos piliečių. Vienuolikai vairuotojų nebuvo leista tęsti kelionės, o jų vilkikus pareigūnai konfiskavo, kol vyksta tolesnis tyrimas.

„Šiais sunkvežimiais buvo gabenami lengvieji automobiliai, įskaitant „Teslas“. Vienuolika transporto priemonių buvo sulaikyta dėl elementų, rodančių ekonominį išnaudojimą. Tolimesniam tyrimui taip pat buvo paimti įvairūs dokumentai“, – pranešime cituojamas už tyrimą atsakingas prokuroras Filiepas De Ketelaere‘as.

Kurių Lietuvos įmonių vilkikai sulaikyti, neskelbiama. Pranešime nurodoma, jog pareigūnai aiškinasi, ar šios bendrovės nuolat vykdo veiklą Belgijoje, sistemingai apeidamos šios šalies socialinės teisės įpareigojimus.

„Tokia veikla sukuria nesąžiningas konkurencijos sąlygas toms įmonėms, kurios laikosi taisyklių. Be to, šių įmonių elgesys gali lemti vairuotojų išnaudojimą ir nesaugias situacijas keliuose“, – sako prokuroras.

Ne pirmas toks atvejis

Tai jau ne pirmas kartas, kai Belgijos pareigūnai konfiskuoja Lietuvos įmonių vilkikus.

Praėjusių metų vasarį tokia poveikio priemonė buvo pritaikyta Kauno bendrovei „Arijus“. Tuomet buvo sulaikyta 13 šiai bendrovei priklausančių transporto priemonių.

Taip pat pernai balandį Belgijoje buvo sulaikyta 15 įmonės „Gretvėja“ sunkvežimių, o liepą tas pats nutiko ir su 18 bendrovės „Nostrada“ vilkikų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (348)