E. prekybos milžinė „Amazon“, pristatydama trečiojo metų ketvirčio finansinius rodiklius, pažymėjo, kad pastaruoju metu pagrindinis jos veiklos pajėgumo apribojimas yra darbo jėgos trūkumas.

Ši problema jau privertė „Amazon“ imtis veiksmų. Dalis bendrovės atsargų yra siunčiama ne į tuos sandėlius, kurie yra patogiausi ir įsikūrę tinkamiausiose vietose, o į tuos, kuriuose tiesiog vis dar yra pakankamai darbuotojų.

Ne toks optimalus atsargų išdėstymas „Amazon“ reiškia, kad pristatydama prekes bendrovė turi jas gabenti ilgesniais ir brangesniais maršrutais. Įmonė skaičiuoja, kad vien per ketvirtąjį metų ketvirtį jos išlaidos papildomai išaugs maždaug 2 mlrd. JAV dolerių.

„Amazon“ ir kiti didieji logistikos sektoriaus darbdaviai didina atlyginimus, įveda papildomas premijas ir siūlo kitas įvairias paskatas, kad pritrauktų darbuotojų. Tačiau ir tai ne visuomet veikia, ypač artėjant Kalėdoms. Pavyzdžiui, „Amazon“ skaičiuoja, kad piko laikotarpiui, jai papildomai reikėtų apie 150 tūkst. darbuotojų, „FedEx“ įdarbintų beveik 100 tūkst. žmonių, UPS – daugiau kaip 100 tūkst.

Remiantis tiekimo grandinių valdymo paslaugų bendrovės „GlobalTranz“ apklausos duomenimis, darbo jėgos trūkumas galvos skausmą šiuo metu kelia 9 iš 10 didžiausių pasaulio logistikos rinkos žaidėjų.

„FedEx“, kaip ir „Amazon“, taip pat jau perdėliojo siuntų srautus po savo pasikirstymo centrus, nes ne visuose pakanka žmonių, norint patenkinti paklausą. Kai kuriuose sandėliose bendrovė turi vos 65 proc. reikalingo darbuotojų skaičiaus.

Auga kainos siuntėjams

Darbuotojų reikia visiems, konkurencija dėl jų ypač aštrėja, todėl auga ir atlyginimai. Pavyzdžiui, DHL pranešime apie trečiojo ketvirčio rezultatus nurodo, kad šiuo metu reguliarūs atlyginimai įmonėje yra tokie, kokie anksčiau būdavo mokami tik piko laikotarpiais. Įmonė prognozuoja, kad uždarbis siuntų pristatymo sektoriuje ir toliau augs.

Dėl visų šių priežasčių siuntų bendrovės didina paslaugų kainas klientams. Kaip nurodo „FedEx“, tam „šiuo metu susidarė labai palanki aplinka“. Todėl „FedEx“ paslaugomis besinaudojančios mažos ir vidutinės įmonės netrukus turės mokėti daugiau.

Bendrovė įspėjo, kad nuo kitų metų pradžios įvairių pristatymo paslaugų įkainiai vidutiniškai išaugs 5,9 proc., o tai yra didžiausias momentinis tarifų padidinimas nuo 2013 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)