Ne pirmus metus mėsa prekiaujantis Donatas ir Tomas sako, jog dabar tautiečiai tarsi išprotėjo dėl produkto, kuris dar neseniai buvo visiškai nevertinamas ir skirtas nebent buljonams – vadinamųjų cukrinių kaulų, kuriuose daug kaulų čiulpų.

„Kaulų čiulpai vertinga ir ypatingai stipraus skonio jautienos dalis. Iš šių kaulų galima gauti tobulą padažą ir sultinį“, – aiškina T. Rimydis ir sako, kad jei norite ypatingai gurmaniško patiekalo, svečiams galite patiekti pačius kaulų čiulpus.

Tačiau bajoriškos virtuvės žinovas iš karto įspėja, kad kaulų čiulpų ruošimas ilgas procesas.

„Pardavėjas jau parduodamas gali supjaustyti kaulą, tada imamas šis gabalas ir lėtai kepamas krosnyje, ant grilio ar žarijų. Jis taip ruošiamas 12 valandų ir tada gaminį galima patiekti“, – dėsto virėjas.

Restoranai tokį patiekalą gurmanams atneša visame kaule. Kartais pabaigoje čiulpai dar būna išimami, pakepinami ir sudedami atgal.

Kaip sako virėjas, jei svečius norite nustebinti patys, ryte kaulą reikia pašauti į orkaitę ir vakare, susirinkus svečiams, čiulpas bus galima pateikti visame kaule. Tai bus išskirtinis patiekalas, kurį sunku rasti netgi aukštos klasės restorane.

Jei norite buljono, kuris gali būti saugomas šaldiklyje ir naudojamas įvairiems gaminiams – kaulai supjaustomi gabalais, šaunami į krosnį ir sausai kepami 200 laipsnių temperatūroje, kad visi vienodai apskrustų vos ne iki tamsiai rudos beveik nuodėgulio spalvos. Tokie kaulai dedami į puodą, užpilami šaltu vandeniu, pridedama prieskoninių žolelių, daržovių ir verdami 2–3 paras. Kiekvieną rytą puodas papildomas vandeniu. Baigus virti, kaulai išmetami ir lieka, pasak T. Rimydžio, puikus padažas. Jis gali būti naudojamas tiek kaip padažas mėsai, tiek kaip bazė įvairioms sriuboms, paskaninti košei.