„Jie yra nedideli, atrodo, kad pas juos nedaug mėsos, bet jie visiškai neturi riebalų, jiems šilta dėl kailio. Jų mėsa yra nuostabi, ypatinga. Anglijos karalienė jų turi 500 ir valgo tik jų mėsa, kurioje praktiškai nėra cholesterolio.Mėsa yra labai sveika, nes gyvuliai sveikai auginami“, - teigia R. Babikienė.

Ūkininkė prisimena, kad pradžioje buvo daug darbo, kol reikėjo įrengti hailendų veislininkystei būtiną infrastruktūrą. Dabar gyvulius prižiūrėti lengva, nes jie yra visiškai nereiklūs.

Ištisus metus lauke besiganantys ilgaplaukiai raguočiai puikiai prisitaiko prie lietuviško klimato – jiems nebaisus didelis šaltis, o vasaromis nuo retos kaitros jie pasislepia įrengtose pastogėse.

„Jie yra taikūs, ramūs, draugiški. Hailendai ilgai gyvena, net ir 15 metų karvė gali susilaukti veršiukų. Žmonės, nusipirkę bulius, žino, kad jie nieko nesubadys, gražiai elgsis su karvėmis. Jiems nereikia darbininkų, nereikia statyti tvartų. Ūkyje įrengtos stacionarios neužšąlančios girdyklos, nes raguočiams žiemą svarbiausia, jog būtų vandens ir šieno. Vasaromis jie ėda viską iš eilės, žolę krūmus, medžių šakas“, – hailendų privalumus vardina R. Babikienė.

Moteris išmano hailendų veislininkystę, atskiria galvijus pagal kraują ir giminystę, reguliuoja kergimą. Su savo raguočiais R. Babikienė aktyviai dalyvauja vietinėse ir tarptautinėse parodose, kur hailendai užima aukščiausias vietas.

Kilmingųjų galvijų kaina priklausomai nuo amžiaus ir veislės hailendų kainos svyruoja nuo 1 iki 5 tūkstančių eurų.

Be galvijų auginimo, R. Babikienė taip pat vykdo ir kaimo turizmo veiklą, o taip pat augina kilminguosius japonų Akitos veislės šunis.

Plačiau apie hailendų ūkį sužinosite pažiūrėję DELFI TV parengtą reportažą.