„Konsultantas yra žmogus, kuris pasiskolina jūsų laikrodį, kad pasakytų jums, kiek yra valandų”, - juokais apie savo paslaugas sako A. Abišala ir iškart surimtėja pradėjęs gilintis į naują užduotį. Šįkart kartu su SEB banko prezidento pavaduotoju Virginijumi Doveika verslo konsultantas mėgins patarti medžio langus, duris, baldus ir sodo namelius gaminančiai bendrovei, dalyvaujančiai LRT TV projekte „Lietuva gali”.

Kretingos rajone, Kurmaičiuose, prieš daugiau kaip du dešimtmečius Jūratės ir Prano Varkojų įkurta bendrovė jau seniai išaugo iš kūdikystės ir išsiplėtė iki pusantro šimto darbuotojų, tačiau išaugusioje įmonėje padaugėjo ir rūpesčių.

„Varkojis ir Ko” – šeimos įmonė. Kai susikūrė, dirbo keturiese. Metams bėgant, kolektyvas išaugo iki 150 žmonių. Tačiau 2009-ųjų krizė sparčiai besivystančią bendrovę norom nenorom privertė suskleisti sparnus.

Kad sumažėjo užsakymų – ne pati didžiausia problema. Įmonę ėmė smaugti stringantys atsiskaitymai. Kai kurie partneriai, prisidengę sunkmečiu, nesigėdijo piktnaudžiauti.

Buvo užsakovų, kurie užsisakę langus ir paprašę atidėti mokėjimą porai mėnesių, galiausiai bankrutavo taip ir neatsiskaitę. Įmonės savininkas pripažįsta, kad sunkmečiu verslą pavyko išlaikyti pelningą, nes nebeleido klientams atidėti mokėjimo – pirma pinigai, paskui prekė.

Susiveržęs diržus „Varkojis ir Ko“ išgyveno, bet atsidūrė ateities sprendimų kryžkelėje: kuriuo keliu atsigaunant ekonomikai sukti? Ar specializuotis vienoje srityje, ar ir toliau gaminti langus, duris, lovas, sodo namelius? Kaip dirbti efektyviau ir pelningiau?

2009 m. SEB banko ir LRT TV verslumą skatinančio projekto „Lietuva gali” dalyviai – bendrovės „Varkojisir Ko.” savininkai – savo įmonės duris ir verslo paslaptis vėl patiki patyrusiems konsultantams.

O šie provokuoja klausimais, ne tik apie verslo našumą, bet ir jo paveldimumą. Kaip užauginus verslą, nepražiūrėti pasirūpinti ir jo perėmėjais? Pasak A. Abišalos, noritntiems trauktis iš šeimos verslo yra trys keliai. Vienas iš jų – įmonei išnykti be pėdsakų. Ką daryti, kad taip nenutiktų?