Tiesioginė transliacija spalio 11 d. 14.45 - 16.00 val.

Šeštadienį prestižinių ir vienos svarbiausių buriavimo varžybų „Volvo Ocean Race“ dalyviai iš Ispanijoje, Alikantėje, esančio uosto išplauks į Keiptauną. Šiemet lietuvių susidomėjimas jomis kaip niekada didelis – pirmąkart tiek taurės, tiek Lietuvos istorijoje turėsime savo atstovą – olimpietį Roką Milevičių, atstovaujantį „Brunel“ komandai. Ši įgula su vandens stichija varžysis iki kitų metų liepos – tiek laiko skambės ir Lietuvos vardas.

Gilias buriavimo tradicijas turinčios varžybos prasidėjo dar 1973 m. Tuomet jos buvo žinomos „Whitbread Round the World Race“ vardu. 1997 m. varžybų organizavimo teises įsigijo AB „Volvo“ ir jau 2001–2002 m. vykusios lenktynės pavadintos „Volvo Ocean Race“. Šių metų lenktynės aplink pasaulį bus jau dvyliktosios. Kaip ir Olimpinėse žaidynėse, prizas nugalėtojams bus nematerialus. Pagrindinis atlygis sportininkams – pergalė bei didžiulė garbė įveikus tūkstančius jūrmylių ir nugalėjus patį save.

Nuo pirmųjų regatų pasikeitė daug dalykų. Dabartinės technologijos leidžia išvystyti beprotiškus greičius, transliuoti reportažus iš laivų tiesiogiai, pačios varžybos tapo profesionalesnės, o komandų biudžetai – ženkliai didesni. Vis dėlto varžybų esmė ir pagrindinis principas nepakito – tai tebėra žmogaus kova su stichija, didžiulis kiekvieno dalyvio ir bendrai komandos fizinės jėgos ir psichologinės ištvermės išbandymas. Aplink pasaulį plaukiančius buriuotojus nuolat pliekia didžiulės bangos, audros, kamuoja nuovargis, miego trūkumas, temperatūrų kaita, be to, rutina gyvenant ankštoje erdvėje su kitais įgulos nariais.

Dvyliktosiose „Volvo Ocean Race“ varžybose startuos septynios komandos, kurių įgulas sudarys 8 buriuotojai ir vienas žiniasklaidos atstovas. Iš viso komandos per 9 etapus įveiks 38,739 jūrmyles arba 71,745 km. Įgulos plauks per keturis vandenynus ir sustos  penkiuose žemynuose vienuolikoje šalių. Varžybų finišas numatomas 2015-ųjų liepą Geteborge, Švedijoje.

Iki 1997 m. šiose varžybose dalyvusios komandos galėjo savo nuožiūra individualiai modifikuoti jachtas, tačiau vėliau lenktynių reikalavimai sugriežtėjo ir buvo numatyta, kad varžomasi bus vienodais „Whitebread 60“ modelio laivais. Nuo 2001 m. „Volvo Ocean Race“ varžybos palypėjo dar vienu laipteliu aukščiau. Griežtų vienodų standartų taikymas jachtoms sukūrė daugiau intrigos – pirmajame plane atsidūrė komandų kovos, nes jų profesionalumas ir pasirinkta taktika tapo svarbiau nei jachtos dizainas ir modifikacijos. 

19,5 m ilgio jachtoms 2001 m. buvo suteiktas „Volvo Ocean 60“ vardas (VO60). Būtent „VO 60“ klasės yra ir legendinė Lietuvos  jachta „Ambersail“, su kuria šalies buriuotojai apiplaukė pasaulį.

2014-2015 m. buriuotojai varžysis monotipinėmis (vieno dizaino) „Volvo Ocean 65“ klasės jachtomis. Jachtos statybos trunka apie septynius mėnesius, nes atskiros dalys gaminamos Italijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, o patys laivai surenkami Jungtinėje Karalystėje. „Volvo Ocean 65“ – tai 19,80 m ilgio jachtos, kurių maksimali grimzlė siekia 4,70 m. Šios jachtos lengvesnės nei jų pirmtakės ir sveria 10 750 kg.

Laivas turi aštuonias skirtingas bures, o pagrindinės (groto) plotas sudaro 151 kv. m. Jachtų dizainas suprojektuotas taip, jog galėtų atlaikyti įvairias gamtos salygas, tuo pačiu sumažindamas papildomas išlaidas. Be naujausių buriavimo sporto pasiekimų, jachtoje yra įmontuotos penkios vaizdo kameros ir palydovinis ryšys leidžiantis palaikyti kontaktą su krantu ir nuolat perduoti garsinę bei vizualinę medžiagą.

„Volvo Ocean Race“ – pasaulinio garso jachtų lenktynės aplink pasaulį, kurias stebi milijonai žmonių visame pasaulyje. „Volvo Ocean Race“ yra aukščiausio lygio varžybos, prilyginamos Dakaro raliui ar „Tour De France“ dviračių lenktynėms.