Kineziterapeutė Jūratė Kliukaitė parodė ir papasakojo, kaip taisyklingai atlikti šį pratimą.

„Taisyklingo pritūpimo metu dirba visi kojų raumenys, juosmens korsetas, šio pratimo metu galite įdarbinti ir pečių juostą. Darant šį pratimą labiausiai akcentuojama priekinė ir užpakalinė kojų dalis, – sako kineziterapeutė.

– Mokant atlikti taisyklingą pritūpimą, jį gali daryti visi – ir vaikai, ir suaugę, net ir senjorai. Jeigu pritūpimą atlikti sunku, galite pasinaudoti kėde – pritūpti ir ant jos atsisėsti.“

Kaip atlikti taisyklingą pritūpimą?

Kojas pastatykite klubų arba pečių plotyje, nėra svarbu. Viso pratimo metu pėdas turite laikyti pilnai prispaustas į grindis.

„Tupiant turime sėdmenis stumti atgal, galima įsivaizduoti, kad už mūsų yra kėdė ir mes norime ant jos atsisėsti. Tupiame taip, kad keliai neišlįstų iš kelių ribos. Jeigu nėra lengva laikyti pusiausvyros, rankas galite tiesti į priekį – taip įdarbinsime ir pečių juostą. Pritupiame, šiek tiek palaikome ir lėtai sugrįžtame, – pasakojo J. Kliukaitė.

– Kiekvienas savo pritūpimo kampą nusistato pats, svarbiausia, kad pritūpimo metu keliai neitų į vidų ar išorę, keliai su pėdomis turi būti vienoje linijoje ir išlaikome tiesią nugarą.“

Netaisyklingo pritūpimo metu žmonės dažniausiai kūprinasi ir iš nugaros padaro „stalo poziciją“, tokiu atveju apkraunamas juosmuo.

Netaisyklingo metu keliai per daug iškišami į priekį, taip per daug apkraunami kelio sąnariai, dėl to vėliau galite pradėti jausti kelio skausmus.

Taip pat negerai, kai atliekant pritūpimą pėdos ir keliai sukami į vienas link kito.