Lietuviai deklaruoja, kad rūpinimasis sveikata yra vienas didžiausių jų rūpesčių, tačiau skirting tyrimai atskleidžia, kad dažniau tik kalbame apie sveikatą nei iš tiesų ja rūpinamės.

Apie tai tiesioginėje DELFI konferencijoje diskutavo „AND“ klinikos šeimos gydytoja Jūratė Valiukienė ir „Eurovaistinės“ farmacininkas Robertas Medutis.

Šių metų sausio mėnesį „Eurovaistinės“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 61 proc. respondentų rūpinasi savo sveikata, bet, pirmiausia, tai daro dėl savo artimųjų.

„Dalis apklaustųjų pasakė, kad tai daro dėl savo šeimos gerovės, kad jaustųsi savo šeimoje patogiai. Dar vienas įdomus dalykas, kurį atskleidė tyrimas, kad 36 proc. apklaustųjų pabrėžė, kad privalomas sveiktos draudimas – labai svarbus dalykas, bet tik 34 proc. apklaustųjų nuolat rūpinasi savo sveikata ir nenori iš gyvenimo sulaukti kažkokių ypatingų netikėtumų“, – apklausos rezultatus aptarė „Eurovaistinės“ farmacininkas R. Medutis.

Šeimos gydytoja J. Valiukienė patvirtino, kad pacientai vis dar retai apsilanko būdami visiškai sveiki ir neturėdami jokių nusiskundimų, tiesiog norėdami profilaktiškai pasitikrinti sveikatą.

„Dažniau būna profilaktiškas tikrinimasis darbdavio iniciatyva, darbuotojų tikrinimas. Dirbantys su rizikos faktoriais dažniau ateina pasitikrinti, nes tada juos darbdavys siunčia. Dažnu atveju pats darbdavys sudaro sutartis su tam tikrom gydymo įstaigom, kad darbuotojai galėtų greitai ir laisvai papulti pas šeimos gydytoją, darbo medicinos gydytoją, kuris galėtų patikrinti jį, o pats dirbantysis ramiai galėtų tęsti ar pradėti darbus. Bet, kad pats žmogus ateitų, savo iniciatyva, yra labai retas atvejis“, – tikina gydytoja.

Gydytoja J. Valiukienė išsikiria du dažniausiai pasitaikančius pasiteisinimus, kodėl žmonės vengia tikrintis sveikatą: tai laiko stoka ir bijojimas, jog gydytojai atras netikėtą ligą.

Šeimos gydytoja pasakoja, jog cukrinis diabetas yra viena iš šių dienų augančių problemų ir vien jau dėl šios ligos vertėtų profilaktiškai atvykti pas medikus.

„Dėl mitybos, gyvenimo būdo ypatumų profilaktiškai atlikti gliukozės tyrimus – tikrai labai svarbus dalykas. Iki pensinio amžiaus žmonėms rekomenduočiau šį tyrimą atlikti bent kartą per du metus, o pensinio amžiaus žmonėms – du kartus per metus. Tai labai svarbus tyrimas, nes cukrinis diabetas – labai sunki liga. Jeigu jos nekontroliuoji, nevartoji medikamentų, ji tikrai gali suluošinti“, – sako J. Valiukinė.