DELFI Gyvai – diskusija apie tai, kaip atpažinti depresiją ir atskirti ją nuo prastos nuotaikos su Depresijos gydymo centro klinikiniu psichologu Antanu Mockumi ir „Eurovaistinės“ farmacininke Laura Vanagaite.

Depresija yra kompleksinė liga, pasakojo klinikinis psichologas A. Mockus. Anot jo, ir jos priežastys, ir simptomai yra labai įvairūs ir skirtingi, tad ir gydymas turi būti kompleksinis.

„Esminiai depresijos simptomai gali būti liūdna nuotaika, sumažėjusi energija arba aktyvumas ir dar vienas labai svarbus dalykas - anhedonija. Tai yra, kai žmogus nebepatiria malonumo, sako, kad jo niekas nebedžiugina, veikla, anksčiau teikusi džiaugsmą, nebėra įdomi. Taip pat fiziniai simptomai - nuovargis, susirūpinimas savo sveikata, ypač seksualinio potraukio sumažėjimas - visa tai yra depresijos simptomai", — kaip atpažinti depresiją aiškino A. Mockus.

Depresiją, anot psichologo, gali sukelti tiesiog biologinės priežastys, tai yra vadinamoji endogeninė depresija, kai ne psichologiniai, o bioliniai veiksniai sukelia šią ligą.

Daugiau apie depresiją, jos atpažinimą, prevenciją ir gydymo būdus žiūrėkite laidoje.