DELFI kartu su viešosios įstaigos „D&DM“ lektore Daiva Maraziene patikrino, ar viename iš Vilniaus verslo centro požeminėje aikštelėje automobilius statantys vairuotojai juose turi pirmosios pagalbos rinkinį ir ar visos reikalingos priemonės jame yra.

„Kiekvienas vairuotojas privalo žinoti, kaip elgtis įvykus avarijai, sugebėti suteikti pirmąją pagalbą eismo įvykio metu sužalotam asmeniui ir žinoti, kokių būtinų priemonių reikėtų imtis įvykus nelaimei. Todėl, mano nuomone, laikai, kai pirmosios pagalbos rinkinį vairuotojai iš kitų vairuotojų ir draugų skolindavosi tik tam, kad praeitų privalomąją techninę apžiūrą, jau seniai praeityje.

Tai, kas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti tik smulkmena, gali lemti mūsų pačių ar kitų eismo dalyvių saugumą kelyje. Tad, pasak pašnekovės, labai svarbu, kad visos reikiamos priemonės ne tik, kad būtų rinkinyje, tačiau taip pat svarbu, kad jų galiojimo laikas būtų nepasibaigęs.

Automobilio pirmosios pagalbos rinkinys — tai minimalus rinkinys medicininių priemonių, kurios yra reikalingos pirmajai pagalbai suteikti nukentėjusiems eismo nelaimėje.

Jame turi būti sukomplektuoti sterilūs ir palaikomieji tvarsčiai, sterilios medicininės pirštinės, žirklės ir pirmosios pagalbos teikimo atmintinė – kad prireikus būtų galima suteikti greitą pirmąją pagalbą ir higieniškai aptvarstyti žaizdas. Taip pat dažniausiai vaistinėlėse įtraukta didelė speciali antklodė, skirta nukentėjusiajam paguldyti ir užkloti.

Papildomai rekomenduojama turėti: atšvaitinę juostą, vienkartinę dirbtinio kvėpavimo kaukę, natrio chlorido 0,9 proc. sterilaus tirpalo (vienkartinių 25 ml arba 200 ml pakuočių) pažeistoms akims arba žaizdoms plauti, žaizdų dezinfekavimo tirpalo 50 ml (Oktenidino dihidrochlorido arba kito užregistruoto preparato) pirmosios pagalbos rinkinyje gali būti esant patalpoje ne žemesnei kaip -5°C temperatūrai. Specialią antklodę nukentėjusiajam paguldyti ir (ar) apkloti, ne mažesnę kaip 140 cm x 200 cm, šaldantį maišelį, naudojamą patempus sausgysles, raumenis, sumušus kūno vietas, perkaitus saulėje. Taip pat įvairios paskirties tvarsčių, pleistrų, daugiau vienetų medicinos pagalbos bei kitų priemonių.

Pirmoji medicininė pagalba turi baigtis kvalifikuota medicinine pagalba, kurią reikia suteikti kiek galima anksčiau.