Vis daugiau aptinkama ankstyvos stadijos prostatos vėžio atvejų, kurie aktyviomis priemonėmis gali būti sėkmingai kontroliuojami.

Vis dėlto, mirtingumas Lietuvoje – vienas didžiausių Europoje, tačiau lyginant su kaimyninėmis šalimis, augimo tempas triskart lėtesnis. „Aš ir mano kolegos manome, kad tas sulėtėjęs augimas yra ankstyvos diagnostikos programos rezultatas“, – sako prof. F. Jankevičius.

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Paulius Rakštys šios ligos diagnozę išgirdo 2011 metais ir nuo to laiko aktyviai pradėjo tuo domėtis. Tapęs draugijos nariu, vyras džiaugiasi galintis dalintis patarimais su kitais ir ramina, jog pažengusi medicina šiandien šią ligą gali rezultatyviai kontroliuoti.

„Dabar medicina yra pakankamai galinga – sužinojus apie problemą, dažniau tikrinantis, nepraleidus momento, kuomet galima sustabdyti ligos plitimą, situaciją galima kontroliuoti, – sako P.Rakštys. – Kuo daugiau žinosite apie ligą, tuo turėsite aiškesnį vaizdą ir galėsite kitiems apie tai papasakoti, ką tokiu atveju daryti.“