– Ar tikrai žmonėms kenkia laiko sukiojimas?

– Žinoma, kad kenkia, bet mes visą laiką per kiekvieną laiko sukimą bandome tą baimę ir sureikšminimą pamažinti. Mes patys per gyvenimą labai dažnai pasukame tą laikrodį per vieną valandą. Ir greičiausiai net kiekvieną savaitgalį miegame truputėlį ilgiau negu darbo dienomis. Tas laiko pasukimas viena valanda n4ra tragi6kai kenksmingas, bet, žinoma, prie bendrų miego higienos taisyklių, prie miego stabilumo neprisideda.

– Ar žiemos laikas mums yra palankesnis?

– Kategoriško atsakymo nėra, nes nėra daryta tyrimų ir dėl to yra nemažas iššūkis, jei mes planuosime pasilikti kažkurį laiką. Žmonės labiau nori vasaros laiko, mokslininkai, kurie gilinasi į šviesos ritmą, į saulės įtaką mūsų sveikatai, linksta sakydami, kad Vakarų Europoje, taip pat ir Lietuvoje, sveikatai būtų artimesnis žiemos laikas.

– Kas žmogaus organizme sutrinka persukus laiką ir kuriam laikui?

– Paprastai kalbant, sutrinka režimas. Labai gerai tą jaučiame, kai skrendame lėktuvu ir kertame laiko juostas. Labai blogai jaučiamės, kai kertame kokias 4-5 juostas. Laiko sukimas yra mažas to gabaliukas. Miegas labai mėgsta stabilumą. Mūsų sveikatai miego stabilumas yra svarbu. Valanda nėra tragedija, bet geriau jos nestumdyti.

Sveikatai neigiamos įtakos laiko persukimas yra tiems, kurių miegas ir taip yra jautrus, depresija sergantiems žmonėms, kurie ir taip anksti nubunda. Dabar jie atsikels 5 ryto ir pamatys, kad dar tik 4 val. Tai turi įtakos ne tik psichologijai, bet turi įtakos ir fiziologijai.

Daugiau sužinokite žiūrėdami laidos DELFI DIENA įrašą.