Kasmetinį Dešimties blogiausių žaislų sąrašą skelbia JAV įsikūrusi vartotojų organizacija „World Against Toys Causing Harm“ (WATCH). Šio sąrašo tikslas yra sulaikyti tėvus nuo neapgalvoto pirkimo impulso artėjant didžiosioms metų šventėms.

„Skaičiai nepaliauja stebinti. Jungtinėse Valstijose dėl sužalojimų, susijusių su žaislais, į ligoninių priimamuosius vaikai patenka kas tris minutes. Vien tik 2013 metais tokių vaikų buvo 250 tūkstančių. Daugumos tokių sužalojimų galima išvengti, naudojant saugiau pagamintus žaislus“, - teigė WATCH prezidentė Joan Siff.

Sąraše galima išvysti „Juros periodo pasaulio“ velociraptoriaus letenas“ – plėšraus dinozauro galūnes iš putplasčio, kurios yra skirtos vaikams nuo 4 metų. Jas gamina įmonė „Hasbro“.

Susisiekti su „Hasbro“ atstovu nepavyko, bet ant produkto pakuotės rašoma, kad letenos yra pagamintos iš minkšto putplasčio, kad „nepadarytų žalos“.

Į WATCH sąrašą taip pat pateko vaikams nuo dviejų metų skirtas „Wal-Mart“ gydytojo rinkinys „Kid Connection Doctor Playset“, kuriame yra tokių instrumentų kaip 12 cm ilgio įrankis liežuviui prispausti, ir įmonės „GD Jiefeng Toys“ gaminamas šautuvas „Foam Dart Gun“, kuris, WATCH teigimu, atrodo pakankamai tikroviškai, kad sukeltų rūpesčių.

Sąraše taip pat galima išvysti greitai sulankstomą įmonės „Toys R Us“ batutą, kuris, pasak WATCH, kelia kaklo traumų grėsmę, jei vaikas nukristų, ir bendrovės „Imperial Toy LLC“ laidynę „Splat X Smack Shot“, galinčią sužaloti akis.

JAV vartotojų apsaugos saugumo komisija nurodo, kad 2013 metais dėl žaislų sukeltų traumų mirė devyni vaikai, o į ligonines dėl žaislų sukeltų sužalojimų pateko 256 tūkst. vaikų. 2012 metais dėl traumų nuo žaislų mirė 11 vaikų.