Be to, ši liga visuomenėje vis dar stigmatizuojama, ligoniai patiria ne tik fizinį, bet ir psichologinį diskomfortą. Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų duomenimis, 20 procentų sergančiųjų dėl ligos atsisako kurti šeimas, bijodami genetinio paveldimumo.

DELFI TV Gyvai įraše – diskusija apie žvynėlinės atpažinimo būdus, simptomus, gydymą ir požiūrį į šią ligą su Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja dermatovenerologe Inga Kisieliene ir „Eurovaistinės“ farmacininke Laura Vanagaite.

Sergant žvyneline, oda išberiama ribotais, raudonais, įvairaus dydžio mazgeliais, kurie apsitraukia sausais balsvais žvynais. Dažniausiai pažeidžiami lenkiamieji alkūnių ir kelių paviršiai, kryžkaulio sritis, plaukuotoji galvos dalis. Dažnai židiniai iš plaukuotosios galvos dalies išplinta į neplaukuotąją kaktos, skruostų, ausų, sprando sričių odą.

Gydytoja I. Kisielienė paaiškino, kad varginančios pleiskanos taip pat gali būti vienas iš simptomų ir pasakė, kaip atpažinti jas – jei pleiskanos turi sidabo spalvos atspalvį, yra prilipusios prie odos, o ne prie plauko – tai jau psoriazės požymis. Gydytoja sakė, kad atplėšus tokią pleiskaną nuo odos gali pasirodyti kraujas.