„Ilgai nutylėta istorija, paveikusi daugelio jaunuolių likimus, yra per stipri ir sudėtinga, kad liktų pamiršta. Prieš kalbantis su pagrindiniai herojais, dabar jau subrendusiais vyrais, man buvo sunku suvokti tokį begalinį jų pasiryžimą kone plikomis rankomis eiti į kovą – juk jie tik pradėję savo jaunystę buvo ruošiami kariauti ir mirti“, – pripažįsta filmo režisierius.

Šuoliai parašiutu ant važiuojančių automobilių, gausiomis mėlynėmis ir kaulų lūžiais pažymėtos treniruotės miškuose, karate judesių pamokos iš kovinių filmų, tiesioginė akistata su sovietų kariais – tokia buvo specialųjį būrį sudariusių vaikinų realybė. Jie buvo ruošiami svarbioms, bet slaptoms laisvės gynimo kovoms.

1991-ųjų pirmoje pusėje nepriklausomybė jau paskelbta, bet šalyje dar buvo dislokuoti sovietų tankai, siautė ypatingos paskirties milicijos OMON padaliniai, šalyje tvyrojo įtampa.

Reti archyviniai kadrai su 1990-ųjų žaidimų animacija

Specialusis būrys buvo įsteigtas neoficialiai, siekiant pažaboti sovietų agresiją, pasienio puldinėjimus. Būrį sudarė 15 šalį ginti prisiekusių jaunuolių, bet dėl dažnų traumų būrio branduolys buvo mažesnis.

Jiems vadovavo karininkas, kovinės savigynos meistras Pranas Kasteckas – dar kitaip pramintas Francu arba „Kaulų laužytoju“ – kuris įvairiausiais metodais kovos menų paslapčių mokė jokios karinės patirties neturinčius jaunuolius. Jiems taip pat prilipo įvairios pravardės, dažniausiai susijusios su gyvūnijos pasauliu – voras, krabas, krokodilas, vanagas, banginis ir pan. Ne veltui juos aplinkiniai vadino Franco žvėrynu.

Filmo režisierius A. Lekavičius sugrąžina žiūrovus į 1990-uosius, pasinaudodamas nepublikuota archyvine medžiaga bei istoriją papildydamas to laikmečio animacija ir muzika.

„Archyvinius kadrus jungėme su 16 bitų grafikos vaizdais, kuriuos inspiravo devintojo dešimtmečio kompiuteriniai žaidimai. Tai lėmė pati filmo istorija, herojų savybės ir laikmetis. Žvelgiant iš šiandienos perspektyvos „Spec. Žvėryno“ egzistavimas atrodo absoliučiai nutolęs nuo realybės, netgi absurdiškas. Tarsi kompiuterinio žaidimo siužetas“, – sako A. Lekavičius.

Paslaptingo Lietuvos karinio būrio istorija „Spec. Žvėrynas“ – apie jaunuolių specialiąsias operacijas, dramas, juokingus nutikimus ir neišvengiamus susidūrimus su sovietų kariais – kinuose nuo sausio 11 dienos.

Šis projektas – Lietuvos ir Latvijos bendros gamybos filmas, kurio įgyvendinimą finansavo Lietuvos kino centras ir Latvijos nacionalinis kino centras.