Lietuvos dailės muziejus Rygos senamiesčio svarbiausioje aikštėje prie Katedros esančiuose „Rygos biržos“ rūmuose iki balandžio 17 dienos rodys daugiau kaip du šimtus vertybių - Australijos žemyno ir Naujosios Gvinėjos salos senųjų gyventojų dvasinį ir apeiginį gyvenimą atspindinčių eksponatų.

Tai dievybėms prilygintų protėvių skulptūros ir dvasių lentos, oratorių suolai, šokių ir interjerų kaukės, pirogų pirmagaliai, gamtos dvasių skulptūriniai atvaizdai ir kiti apeiginiai reikmenys, kuriuos Naujosios Gvinėjos genčių meistrai sukūrė protėvių kulto apeigoms, per kurias siekiama įkalbėti galingus protėvius ir gamtos dvasias saugoti kaimą nuo piktų burtų, ligų, pagelbėti meilėje, medžioklėje ir visur kitur.

Australijos aborigenų meno kolekcijoje – unikalūs tapiniai ant eukalipto žievės, dykumų dailininkų taškinio stiliaus paveikslai, ištapyti paminkliniai stulpai, dekoruoti karstai iš termitų išgraužtų medžio kamienų, poetiškais totemų įvaizdžiais, dekoratyviais simboliais ir genties ženklais perteikiantys senųjų australų pasaulio sukūrimo mito variacijas, protėvių darbus ir jų paliktus įstatymus.

Australijos aborigenų ir Okeanijos tautų meno rinkinį specialiųjų ekspedicijų metu sukaupė ir Lietuvos dailės muziejui padovanojo kultūrininkė, mokslininkė, kolekcininkė dr. Genovaitė Kazokienė (1924–2015), nuo 1949 m. gyvenusi Australijoje.

Keliaudama po Australijos aborigenų rezervatus, Melanezijos, Polinezijos salynus ir Indoneziją per tris dešimtmečius ji surinko ir per pastaruosius dvidešimt metų atsiuntė į Lietuvą daugiau kaip tūkstančio eksponatų rinkinį, kuris nuo pat pirmosios siuntos 1994 m. beveik visą laiką buvo rodomas Radvilų rūmų muziejaus ir P. Domšaičio galerijos Klaipėdoje ekspozicijų salėse. Tačiau užsienyje vertybės dar nebuvo eksponuotos.