Pasak Rūtos Petrošiūtės-Gurung, senovės kinai tikėjo, kad visata susideda iš penkių galingų jėgų: vandens, medžio, ugnies, žemės ir metalo. Šie elementai yra ir kiekviename žmoguje, o priklausomai nuo to, kuri jėga dominuoja, tokią žmogus skleidžia energiją, jis turi tam tikrą elgesio modelį ir tam tikri dalykai gyvenime jam yra svarbūs bei atitinkamai išreiškiami kūryboje, rašoma spaudos pranešime.

Vandens elementas

„Vandens stichija yra pati pirmoji, nes nuo jos prasideda gyvybė. Žmonės, kurie yra šios stichijos nėra visi vienodi. Gamtoj vanduo yra skirtingų išraiškų, taip ir žmonės gali būti visi skirtingi. Gali būti ramus ežeras, veržli upė ar audringa jūra ar net vandenynas. Vandens stichijos žmonės lengvai prisitaikantys – kaip ir vanduo, kuris prisitaiko prie indo formos. Bet jei kyla audra, paima siutas, tai gali kilti ir cunamis. O gali pavirsti net ir į ledą. Nes ir ledas yra vanduo, tik šaltas, nebe toks empatiškas, ne toks prisitaikantis, aštrus, gali būti net ir agresyvus. Tingus žmogus išeina į debesis, nes tai irgi yra vanduo, bet garų pavidalu. Tokių žmonių-debesėlių aš esu gyvenime ne kartą sutikusi. Jie dažniausiai būna išsiblaškę ir viską atidėlioja rytojui“, – pasakoja R. Petrošiūtė-Gurung.

Pasak teorijos praktikės, vandens elemento žmonėms reikia judesio, dinamikos, daug ošimo aplink save ir triukšmo. Jiems patinka kalbėti ir jų menas yra iškalba. Jie sugeba žmones užburti savo istorijomis. Tokie žmonės yra labai empatiški, lengvai perima emocijas, negali atsipalaiduoti, kol kažkas liūdi. Vandens stichijos žmonės turi daug veržlumo, jėgos, dinamikos, bet tuo pačiu gali būti ir labai bailūs.

„Iš žinomų žmonių vandens stichijai priskirčiau Saulių Urbonavičių-Samą. Jis dar turi medžio ir ugnies elementų, bet daugiausia vandens. Net, sakyčiau, Samas yra vandenyno lygmens – daug krantų skalauja, daug žmonių jį žino. Teko stebėti, kaip jis bendrauja. Samas yra draugiškas, šiltas, labai linksmas, visada stengiasi rasti pozityvų kampą. Tai žmogus, kuris savyje turi daug jėgos, judesio. O kadangi jame yra ir medžio, ir ugnies, todėl reiškiasi dar ir kitos stichijos“, – atskleidžia R. Petrošiūtė-Gurung.

Ugnies elementas

Ugnis yra antras elementas pagal gaivališkumą, kuris labai daug gali gyvenime nuveikti. Tai labai vizionieriški, labai ryškūs, labai spalvingi žmonės, turintys daug kūrybiškumo. Tai yra šviesa. Jie siekia daryti revoliucijas, ne evoliucijas. Jiems įprasta yra neįdomu, jie viską nori daryti kitaip. Ugnies stichijos žmonės labai emocingi, jiems iš kiekvienos musės gaunasi dramblys. Labai daug aistrų, įsimyli labai lengvai, susižavi, tiek kitais, tiek idėjomis fix. Bet kadangi ugnis yra nepastovi, kur vėjas pučia, ten liepsna lekia, todėl šie žmonės turi lengvumo ir gyvena čia ir dabar. Jiems svarbu, kad žmonės pamatytų jų viziją ir užsidegtų tuo pačiu, kuo dega jie.

„Ugnies stichijai priskirčiau Linas Karalių. Jo ugnis aistringa, daug vežlesnė ir ieškanti transformacijų. Tai pat šiai stichijai pavaldus ir atlikėjas bei kompozitorius Linas Adomaitis. Jis yra brandi, rami, dvasingumo ieškanti ugnis. Lino žmona Irma yra žemė. Tai vienintelis elementas, kuris gali būti su ugnimi. Šios dvi stichijos sudaro vulkaną“, – teigia penkių elementų asmenybės tipologijos praktikė.

Žemės elementas

Pasak R. Petrušiūtės-Gurung, žemė, kaip elementas, yra skirtingas savo išraiška – gali būti ir dirvožemis, ir smėlis, ir kalnas ar uola, ir kristalai, ir brangakmeniai. Vyriška žemė yra kieta, tvirta. Tai valdovų, kurie gali suvaldyti bet kokia situaciją, stichija. O moteriška žemė gali būti labai rūpestinga, derlinga, svetinga, orientuota į pagalbą kitiems. Tai labai dažnai socialiniuose reikaluose atsiduriantys žmonės. Žemės kūrybiškume labai daug materijos – lipdymas, skulptūros. Žemė su ugnim yra puikus derinys. Ji ramina ugnį ir geba ją suvaldyti.

„Žemės žmonių labai daug Lietuvoje, nes mūsų šalis – žemių ir medžių kraštas. Mūsų prezidentas Gitanas Nausėda yra žemė. Ir buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė yra žemė. Žemės stichija yra valdžia, stabilumas, viskas, ant ko stovi pasaulis. Tokie žmonės turi gerai išreikštą kontrolės jausmą, geri strategai, toli mato“, – sako ji.

Metalo elementas

„Metalo elemento žmonės yra karingi, kovingi. Iš metalo galima labai daug ką padaryti – tai gali būti ir kardas, o gali būti ir auskarai arba žiedas. Metalas moteriškoje išraiškoje gali būti labai gražus, estetas, orientuotas į savo formą, savo pozą. Tai žmonės su įgimta inteligencija.

Vyriška metalo išraiška – tai žmonės kariai. Tai atkaklūs, aštrūs, labai kovingi bei ryžtingi žmonės. „Aš galiu“ yra jų moto. Jiems reikia kitiems įrodyti savo prabą, jie nori žvilgėti, žibėti. Jiems reikia plojimų ir pagyrų, kokie nuostabūs jie yra. Metalo žmonės turi daug ambicijų, įdeda daug pastangų ir yra labai valingi“, – tvirtina penkių elementų asmenybės tipologijos praktikė.

Pasak R. Petrošiūtės-Gurung, atlikėja Rūta Ščiogolevaitė yra metalo žmogus. „Ji labai pretenzinga ir reikli sau. Bet ji turi ir vandens stichiją. Tas ją daro kartais žaismingą, o kartais labai griežtą. Jei „paleidžia“ vandenį, tai ji linksma ir smagi, o jei „prasimuša“ dominuojantis metalas, pasidaro kovinga, aštri ir taip lengvai nepaimsi šitos tvirtovės“, – sako ji.

Medžio elementas

Medžio elemento žmonės yra patys jaukiausi, siekiantys paprastumo, tikrumo, nuoširdumo. Kaip ir medis gamtoj – stovi, stebi viską, analizuoja. Turi išreikštą struktūrinį mąstymą, viską deda į priežasties-pasekmės dėsnį, ieško, kame yra šaknys. Patys yra labai prieraišūs, jiems sunku išsirauti ir „persisodinti“ į kitą sodą. Jie lojalūs, patikimi, savo žydėjimu džiugina, vaisiais maitina kitus.

„Medžio žmonių labai daug. Vienas tokių – Andrius Mamontovas. Jis turi ir metalo, tai kaip pušis – su spygliukais ir savo tvirta nuomone. Bet labiau jis vis tiek yra medis. Galbūt jau sugebėjo save nusipjauti ir pasidaryti laivą. Jis labai saugo savo šeimą, privatumą ir yra lojalus sutuoktinis.

Marijus Mikutavičius taip pat yra medis. Tiesą pasakius, kas antras vyras Lietuvoje yra medis. Jų privalumas, už kurį labai myliu medžio bangos žmonės, yra visame kame ieškoti prasmės, noras augti, nuolat tobulėti, nuolat auginti save, domėtis. Jie labai domisi istorija, skaito vadovėlius, analizuoja mūšius. Tokie žmonės kai kuria meną, jie kuria jį per tikrumą. Jie ieško gylio. Daug baladžių kūrėjų yra medžiai. Legendinis bardas Vytautas Kernagis buvo toks, jis dainavo savo siela“, – atskleidžia praktikė.