Neatsiejama vyšnių šventės dalis – kaliausės. Šių sodo lėlių čia galima pamatyti beveik kiekviename kieme. Ir tai nestebina: būtent kaliausės saugo vyšnių medžius nuo špokų, kurie kėsinasi į žagariečių taip laukiamą vyšnių derlių. Žagarėje kaliausės turi ir savo namus – „Kaliausių fabrikėlį“ tautodailininkės Aušros Petrauskienės sodyboje ant Švėtės upės kranto.

„Kaliausės Žagarėje prasidėtos daryti 2009 metais. Tai čia – įsišakniję. Buvo metų, kai visi žmonės labai gausiai jas statė tiesiog festivalio metu. Žagarėje pilna vyšnių, o kad derlius geresnis būtų, kelia kaliauses į vyšnių medžius. Pats kaliausių fabrikėlis skirtas tam, kad aktyvintų šią veiklą, skleistų informaciją“, – pasakoja „Kaliausių fabrikėlio“ įkūrėja.

Kaip pasakojo Žagarės regioninio parko direktorius Mindaugas Balčiūnas, ir šiųmečio festivalio metu kraštą populiarins kaliausės. Tiesa, kiek kitokios. Jomis persirengę žmonės sieks Gineso rekordo. Taip pat Žagarėje, kiek netradicinėje vietoje, planuojamas atidaryti vieno patiekalo restoranėlis.

„Iš vyšnių verdame uogienę. Ją žagariečiai vadina zapte, tai mes čia ir žadam daryti tokį kaliausinį zaptės restoraną ant upės kranto. Kas norės, galės užeiti į kaliausių fabrikėlį paragauti uogienės, juos čia aptarnaus kaliausės“, – planais dalinosi tradicinių amatų meistrė A. Petrauskienė.