„Nors mes Australijoje gyvename labai taikiame pasaulyje, panašiame į pasaką, mes vis tiek negalime atsiriboti nuo kitų žmonių, nuo pasaulinės žmonių bendruomenės kančių ir tragiško gyvenimo“, - sakė disidentas ir kinų menininkas Ai Weiwei.

Meno kūrinys „Kelionės įstatymas“ („Law of the Journey“), iš pradžių sumanytas Nacionalinei Prahos galerijai, tapo centriniu 2018 metų Sidnėjaus bienalės eksponatu, ir yra sukurtas iš tokios pačios gumos, kaip ir tos valtys, kuriomis pabėgėliai plaukia per Viduržemio jūrą.

„Kai pirmą kartą apsilankiau Graikijos Lesbo saloje, mačiau, kaip į Europą atplaukia valtys po valčių, pilnos pabėgėlių. Tačiau šie žmonės nepriklauso Europai. Jie nekalba tokia pačia kalba, jie neišpažįsta tokios pačios religijos, jie kitaip rengiasi“, - sakė Ai Weiwei.

Šis meno kūrinys eksponuojamas Cockatoo saloje, kur anksčiau buvo įsikūrusi laivų statykla. Ai Weiwei sakė, kad ši vieta yra tinkama „Australijos pastangoms pabėgėlių atžvilgiu“.

„Pamačiau šį darbą ir pajutau, kad šis kūrinys yra tiesiog skirtas šiai vietai. Pramoninės sąlygos su ankstyvųjų migrantų istorija ir dabartiniai vargai, lydintys Australijos pastangas pabėgėlių atžvilgiu“, - sakė Ai Weiwei.

Ištremtas menininkas Australijoje taip pat reklamuoja savo dokumentinį filmą „Human Flow“ („Žmonių srautai“) ir kovo 15 dieną kalbės per jo premjerą Sidnėjaus operos rūmuose.